Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 13:19 - КОЛКО СА ЕТАПИТЕ В ЛЮБОВТА? НЕ СТИГАЙ ДО ПОСЛЕДНИЯ!
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 1312 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2009 13:27



    Сутрин се събуждаш с мисълта за него и заспиваш с неговото име вечерта. 
    Когато сте заедно, само се гледате и се целувате до безкрайност. В кафенето, в ресторанта, на улицата няма никого освен вас двамата. Сметките за джиесема може да ви разорят и двамата, но нито на теб, нито на него му пука от това.
   Ти си готова да дадеш, да пожертваш всичко за него, готова си не за жертва, готова си да умреш за него. И ти се струва, че така ще бъде винаги. Едва ли!
   Когато любовта едва започва, и всичко пламти в страст, всички ние се надяваме, че никакви подводни течения няма и не може да има. 
    И това е една много голяма илюзия!
   На всеки етап от развитието на отношенията трябва да се знаят правилата на играта и степента на риска. Който е предупреден, е въоръжен.
 
ЕТАП ПЪРВИ: СЛЯПАТА СТРАСТ
Време:
от два дни до две седмици, при условие, че преди това не сте се познавали.
Да, тя е наистина сляпа, защото никой не вижда и категорично не иска да забележи недостатъците на другия. Има ли ги изобщо? Луд изблик на ендорфини (хормони на радостта) превръща и двама ви в малки деца, за които светът е още по-цветен от всичките цветове на спектъра. Ти слабееш видимо с всеки изминат ден, макар че се нахвърляш върху храната, сякаш току-що си избягала от курса по гладолечение. Вие не се карате (как ли да го направите, щом устата ви е заета преди всичко с целувки) и още нищо не делите, тъй като няма и какво да делите. Дори в леглото спите толкова близо един до друг, че няма повод да се борите за завивката.
Рисковете: • Преумора.
Периодът на страст без задръжки ще окаже плодотворно влияние върху фигурата ти, но може, уви, да подкопае здравето ти. Влюбените спят малко, пият спиртни напитки повече от обикновено и злоупотребяват с физическото натоварване. Още повече, че никой не ги освобождава от служебните ангажименти. От щурия хормонален маратон ти можеш да се разболееш и дори да изпаднеш в състояние, близко до депресията. И на тази почва ще ти се стори, че си разлюбила този мъж. В действителност, това състояние може да се нарече емоционална дупка. В нея, като в истинска дупка няма светлина и яснота. Ти падаш в нея в определено състояние и засядаш в нея. Ако това стане, вземи си тайм-аут и се наспи. И светът отново ще засияе!
• Да загубиш този мъж.
Да, колкото и парадоксално да звучи, но известна категория мъже предпочита да се измъкне тихичко именно през този период на отношенията. Човекът може просто да се изплаши от такова бурно развитие на събитията и да се страхува, че ще загуби контрол. А за мъжете загубата на контрол е едно от най-страшните изпитания. Не го подлагайте на това. Ако чувстваш, че изпускаш управлението - удари спирачка.

ЕТАП ВТОРИ: ИГРА БЕЗ ПРАВИЛА
Вече сте наясно с чувствата си - обичате го, искате го, луди сте...
Колко далече сте готови да стигнете в това? Когато първата страст започне лека-полека да стихва, а вие още не сте се наиграли, всеки се стреми да разнообрази свободното време по най-невероятни начини. Именно тогава се правят екзотични пътувания (спомни си, че само преди седмица и на твоето тясно диванче ви беше добре), най-накрая се купува изискано бельо (просто дотогава той го смъкваше заедно с полата, блузата, палтото), на среща се поднасят изискани напитки и се организират нощни надпреварвания с автомобили. Кой кого? Всеки има желание да подразни малко другия. Съвсем доскоро ти не си и мислеше дали да му позвъниш, просто искаше ли, звънеше! А сега гледаш очакващо телефона - кой пръв няма да издържи? Днес ти играеш пред него роля на недостъпна ... (нека не си мисли, че си готова да тичаш след него накрая на света). А той, запознавайки те с приятелите си, небрежно подхвърля: "Май се хванах. Дали не е време да бягам от тази красавица?" Ти се задавяш от гняв - е, добре, още утре ще накараш този нагъл тип да се развълнува, когато вечерта тръгнеш на презентация със своя шеф. Впрочем, и ти, и той, сте сигурни един в друг! И всичко това засега е само игра!
Рисковете: • Да прекалиш с играта!
Много двойки на този етап си позволяват излишни неща. От една страна - знаеш, че той няма как да си тръгне - прекалено горещо е вече! От друга - толкова ти се иска да провериш колко далече е готов да стигне заради теб? Най-недалновидният начин на проверка е да го въртиш за пари - купи ми това, купи ми онова - пръстен, яке, кола. Той, разбира се е влюбен в теб, но ако изведнъж те заподозре в меркантилност? Неправилно е и в порив на страст да харчиш за него много пари! "Мили, нали никой досега не ти е подарявал часовник "Омега"? И това също може да го подплаши. А пък да се провокира ревност е още по-глупаво. Той може да е настроен за сериозни отношения, а ти да се покажеш като вятърничава особа.

ЕТАП ТРЕТИ: ИГРА СПОРЕД ПРАВИЛАТА
Сега вече вие не се измъчвате взаимно. Времето за провокации и проверки е отминало - вие твърдо сте решили официално да се обявите като двойка, а може би дори да живеете заедно, и даже да се ожените. Ти си започнала да забелязваш кога той наистина се сърди, и кога само те поднася. Сега явно виждаш ведостатъците му и често си признаваш, че те побърква неговият навик да оставя върху масата използваните клечки за зъби. А пък той вече неведнъж ти е намекнал, че няма да е зле, ако си прибираш DVD-дисковете в опаковката.
Внимание! В живота ви настъпва много важен период. Сега и само сега ти имаш възможност да установиш правила, според които ще живеете през целия си по-нататъшен живот.
Кой за какво ще отговаря, как ще се вземат решенията, докъде стига границата на позволената свобода и какво няма да се прощава никога. Колкото повече говорите в началото, толкова по-малко проблеми ще имате после. Затова - говори. Сега имаш много шансове да бъдеш разбрана и чута.
Ако сте решили да заживеете заедно, сега е най-подходящото време да поговорите за това кой ще плаща разходите. Сигурно няма да е правилно да виснеш веднага на шията му. Но ако имаш намерение в бъдеще да не работиш, намекни му, че повече ти допада да се грижиш за дома и понаблюдавай реакцията му. В същото време, не забравяй, че планирането и обсъждането не означават договор за цял живот. Условията могат да бъдат преразгледани. И това, че сега той не е готов да инвестира в строеж на жилище, не означава, че винаги ще живеете под наем.
Рисковете: • Да се превърнеш в досадница.
Не бива да му натякваш за всеки пропуск като на провинило се кученце. Не бива всеки ден да питаш дали те обича. И опазил те Бог, не се опитвай да промениш навиците му и да се втурнеш в неговата светая светих - сферата на жизнените му интереси. (Не става дума за пръснатите навсякъде чорапи).
• Да форсираш събитията.
Не си струва да контролираш разходите му. Да обсъждате каква трябва да бъде детската стая. Да заявяваш, че приятелите му не предизвикват в теб доверие. Да изискваш да ти даде пълномощно за "Порше"-то му. И да изпращаш сватбени покани, ако още не са ти направили официално предложение .

ЕТАП ЧЕТВЪРТИ: ОСТЪР ЛЕД
На този етап вие изведнъж започвате безумно да се съмнявате във всичко. Дали това е любов? Ще можете ли да останете верни един на друг? А ще можете ли да сте заедно? Често пъти на този етап идва ревността. Ти вече си достатъчно привързана към него, за да се страхуваш да не го загубиш, но още не си достатъчно сигурна в него, за да отхвърлиш категорично възможността за изневяра. Тежък е този етап, когато всичко, буквално всичко се подлага на верификация. Ти питаш другите какво е тяхното мнение за него. Прекарваш часове в женските форуми. Гледаш го изучаващо. Търсиш отговора и не можеш да го откриеш. Изведнъж ставаш и изключително мистично настроена. Отделяш огромно внимание на знаците и символите. "Ако ме целуне по лявата буза като тръгва на работа, значи ме обича, по дясната - не ме обича, ако и по двете - всичко ще бъде наред!" Именно на този етап се формират традициите. Така двойката се старае да маркира своето място до другия. Двамата хвърлят множество малки въдички. И се омотават взаимно със сигнална връв, за да са сигурни и да спят спокойно. Периодът е малко параноичен, трябва да се преболедува като шарката в детството.
 Рисковете: • Да изпаднеш наистина в параноя.
Ако ти трябва повече време за поддържане или борба със своето вълнение, страх и тревоги, отколкото за вашите отношения, ти явно наистина си стигнала до параноя.
• Да придаваш прекалено голямо значение на ритуалите. Отначало ти му подаваш чашата с вино с твоите ръце. После си мислиш, че няма да е зле да сипеш нещо във виното - за по-сигурно. После отиваш при местната знахарка и плащаш да ти даде нещо, за да го привържеш към себе си. После той ще си тръгне, защото ще почувства точно обратното. Фактът си остава факт - рядко ще срещнеш жена, която поне веднъж да не е прибягвала към любовна магия.

ЕТАП ПЕТИ: ОХЛАЖДАНЕ
Колкото и хубави да са отношенията ви, в един момент и при теб, и при него идва охлаждането. Събуждаш се в един прекрасен неделен ден, когато сте се уговорили да отидете на излет извън града, при приятели, и разбираш, че повече от всичко на света ти се иска да не ставаш от леглото, да се излежаваш, и изобщо не ти се говори с никого. Ти му звъниш и му обясняваш с някаква измислена история, че спешно трябва да отидеш еди-къде си и да занесеш еди-какво си. "Да те закарам ли?" "Не, благодаря, сама ще се справя. Разбира се, нямам нищо против, ако днес отидеш сам, без мен на вилата на Иван, (например). Целувки." Ти знаеш, че на вилата на Иван често гостуват разни девойки, но дори това не те вълнува. Търсиш в себе си трепет, вълнение, съжаление, тъга... Няма ги. А любовта? Има ли я, или се е скрила толкова дълбоко, че си престанала да я виждаш.
Именно на този етап най-често се разделят дори и стабилните двойки.
Той или тя чувстват необяснимо охлаждане към партньора и го обясняват с това, че любовта си е отишла. А всъщност това е само кратък етап на пресищане и умора, който е необходим, за да се преосмисли предидущия опит и да се настроят и двамата за нов етап в отношенията. И ако направиш всичко правилно и не предпримеш кардинални действия, много е възможно за започнете всичко отначало. Да именно. От етап едно.
Рисковете: Да започнете да използвате забранени "допинги". Например, интрига с друг, за да се убедите, че "твоят" е все пак по-добър. Или да се разделите профилактично, за да се съберете после и да започнете всичко отначало (само че ако единият не поиска да се върне?!)
Всички начини не подлежат на критика. Най-добре е известно време да не се прави нищо. Стой и чакай накъде ще тръгнат нещата.

ЕТАП ШЕСТИ: ПРИДОБИВАНЕ НА УВЕРЕНОСТ
Ако заедно сте преминали през огън и вода, и най-важното - през студените тръби (предния етап) и все пак сте останали заедно, вие наистина сте създадени един за друг. И ето тук вече може да се гради общ дом, да се раждат деца, да се организира съвместен бизнес, да се теглят кредити. Обикновено на този етап двойката вече е не само спокойна, но и финансово стабилна. Работата е в това, че колкото по-нехармонични са отношенията в двойката, толкова по-силно ги духа вятърът и толкова по-неправлини финансови стъпки правят двамата и съответно губят материалните си позиции. Пресметнете само колко пари сте похарчили, за да подхраните своите чувства на неувереност, ревност, възторг, жажда да притежаваш?
Парите са такава енергия, която е не по-малко подложена на колебания от любовта. Когато на повърхността излиза любовта, парите започват да боледуват. Сега е настъпило времето да бъдат лекувани.
Рисковете: • Да станеш скрънза и да започнеш да икономисвате от това, което не бива да се икономисва. Например, от грижите за собствената си външност или от почивка и развлечения. Виж, що се отнася до готвенето- вече е време да го правите у дома. И да спреш да си купуваш за всяко излизане нова дрешка - освен ако не си от рода на някой Онасис.
Толкова да се увлечете в изграждането на бъдещето, че и двамата да не се сещате един за друг. Разбира се, няма лошо да започнете съвместен бизнес, но защо пък той да заминава в чужбина за преговори, а ти да оставаш тук? Съвместно предполага точно да сте заедно. Ти можеш да не го държиш изкъсо, но направи така, че да заспивате и да се събуждате в едно легло.

ЕТАП  СЕДМИ: РАЗМИНАВАНЕ
Ето до този етап е по-добре да не стигате никога. И все пак, ако той е настъпил, време е да хвърлите всички сили за реабилитация на вашите отношения. Разминаването идва незабелязано. Сякаш вчера беше, когато през цялото време бяхте заедно, имаше за какво да си говорите и ти лесно отменяше ангажиментите си, ако той те помолеше да му помогнеш или просто да се прибереш по-рано вкъщи. А днес вече приготвяйки вечерята, изведнъж си спомняш, че за последен път сте вечеряли заедно май през миналата седмица. Или беше по-миналата? Разминаването настъпва тогава, когато вече всичко е казано и решено, и преживяно, а нов опит още не е натрупан. Когато животът е толкова систематизиран и пресметнат, че днешният ден почти не се отличава от всеки друг ден.
На този етап партньорите започват бързо да губят енергия, тъй като престават да си я обменят един с друг, и дори в работата им нерядко настъпва криза. Ако кризата бъде толкова силна, че ударната й вълна разтърси и двамата, добре. Много двойки са връщали топлината на семейното огнище на фона на уволнение или фалит на един от партньорите. Искаш ли обаче да платиш такава цена? Затова ако при вас е дошло разминаването, насочи усилията си към възстановяване на старата душевност. По-често разговаряй с него, спомни си и съживи старите традиции и ритуали. Промени интериора в спалнята. Организирай съвместна почивка. Покани у дома стари приятели, онези, които са били до вас в самото начало на отношенията ви. Използвай чувствени котви - например, върни се към парфюма, който си използвала, когато сте се запознали. Заеми се с нови интересни неща и привлечи и него - например танци или конен спорт.
Рисковете: • Самата ти да не поискаш да променяш нищо.
Най-страшното за човека е било и си остава мързелът. Ти дотолкова свикваш със спокойното течение на събитията, че постепенно се превръщаш в ленива кокошка-квачка. Да излезеш през почивните дни от вкъщи? А, не! По-добре да се поизлежаваш със списание пред телевизора. Добре, търкаляй се. Но помни, че светът е пълен с млади и активни момичета и жени, които с удоволствие ще организират свободното време на твоя партньор.
• Да чакаш той да направи всичко. Това е вечният въпрос - ако в двойката нещо не върви, кой трябва да направи първата крачка? Разбира се, че може да се стои и да се чака той най-накрая да се стресне и да започне да те ръчка. А ако не започне? Животът показва, че вечният двигател в двойката все пак е жената. Именно тя задвижва маховика на отношенията, а мъжът само осигурява двигателя с гориво. Разбери, това не е случаят, при който може да се демонстрира гордост. Пък и каква гордост, когато мълчаливо наблюдаваш как умира любовта? Ако не аз, то кой? Ето това е правилната позиция за дадения етап в отношенията на двамата.

ЕТАП  ОСМИ: ПРОВЕРКА
Настъпва тогава, когато на предния етап не си си направила труда да промениш нещо. Обикновено при теб или при него се появява друг пратньор или съдбата неочаквано ви подхвърля нов вариант на развитие на събитията. Дългосрочна командировка или измяна. Преместване в друг град или очарователен нов колега. На един му спира дъха от нови перспективи, при друг - земята под краката му се люлее. И ето тук по-правилно е да не се държим за партньора, който като правило вече е нещо като фантом, а да се помисли кое е довело до такова развитие на събитията и нужен ли ти е той след всичко това? Ако перспективата да промените живота си вече е дошла при вас, помислете дали новият ви живот ще бъде по-хубав от стария?
И ако вземеш решение в полза на стария живот, потруди се да хвърлиш всички сили за възстановяване на отношенията. Затова пък ако двамата преминете проверката достойно, имате много повече шансове да доживеете заедно до дълбока старост. Рисковете: • Да стигнете до манипулации.
Много е просто да се разболееш "смъртоносно", да заплашиш, че ще го издадеш на данъчните, да се обърнеш за помощ към роднини и приятели, за да го вразумят. Ако допускаш за себе си възможността да използваш такива методи, значи не ти е нужен той самият, а запазването на своя статус и благополучие. В борбата за човека, често пъти човекът отива на заден план. Да постигнеш, да докажеш, да останеш в печеливша позиция, това е, което може да те разруши по-бързо от раково образувание. По същия начин може да постъпва и той. Погледни истината в очите - за какво се бори той и какво е останало от старата любов, щом той не се стеснява от подобни методи? "За да познаеш човека, трябва отначало да се разведеш с него" - казва народната мъдрост. Може би все пак е по-добре късно, отколкото никога?
• Да запазиш отношенията, но да не простиш. Това е много сложно - да живееш по-нататък, знаейки и помнейки колко сълзи си проляла, благодарение на него. Всеки път да го виждаш отново редом и да се усмихваш, да го прегръщаш, да се грижиш за него и да се правиш, че нищо не се е случило. Като правило, свитата пружина не издържа дълго. Веднъж ти или той ще се изпуснете и ще бъде добре, ако всичко се ограничи само с кавга и оскърбления. На този етап най-трудно е да простиш. Представи си, че животът ти е календар. И в него има черни дни. Прелисти тези страници. Днес вече денят е нов. И защо той трябва да бъде по-лош от вчерашния?

http://margaritta.dir.bg/2007/avg/05etapi.htm



Гласувай:
0



1. rusenskovareno - Леле от къде ги намери чак толкова, ...
10.06.2009 14:06
Леле от къде ги намери чак толкова, аз ги свеждам до 2 :-) , аре от мен да мине мах 3 :-Р
цитирай
2. karanikolov - Ако правилно съм разбрал - Нагоре е винаги възможно
10.06.2009 15:09
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500697
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985