Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 15:43 - Преслав връща своето духовно величие
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 2012 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.10.2010 19:43



image

   На 2 октомври в село Преслав, Приморски район, Запорожка област, за втори път се състоя Събор на българите в Таврия «Роднина». Организатор на празника бе Запорожкото градско българско дружество «Роднина» с председател Иван Григориев. 

   От сутринта времето беше студено и облачно. Но на добрите дела и Господ помага. Към обед облаците се разсееха и изгря слънце, което даде възможност на преславците и гостите да се съберат на селския стадион, където беше изградена сцена и установени палатки за изложби, търговия, събиране на средства за благотворителност и т.н.
Гости пристигнаха отвсякъде: българските дружества от Запорожие, Днепропетровск, Бердянск, Приморск.
   Фолклорните колективи от селата на Бердянски, Приазовски и Приморски район: «Вайсал», «Врътеница», «Червена китка», «Младост», «Фолклорна магия», «Извор», «Приморски жар», «Мемория», «Роднина» демонстрираха прекрасно фолклорно българско майсторство.
Привлякоха вниманието на участниците във фестивала и гостите изложбата на народни облекла, изработени от Земфира Щерева от Запорожие, фото- и книжната изложба, подготвена от Приморския украинско-български лицей, изложбата на книгите на Наталия Григориева от гр. Запорожие, дегустацията на виното на виноделите от Приморск и българските национални ястия, приготвени от преславските жени, миризмата на печените шишчета, чорба и други гозби. Официалното откриване на Събора се започна от благословията на свещеника от Святониколския храм отец Владимир.
   После, от сцената, от поканените ръководители на държавните и обществени организации, беше прочетен поздравителният адрес от посланика на Р България в Украйна Димитър Владимиров: «Драги сънародници от Приморски район и Запорожка област! Поздравявам ви с провеждането на Събора, който се превърнал в традиционен празник на българската култура и символ на българско-украинската дружба. България е малка страна, но българската култура е богата. Тя се е съхранила през вековете и е неразделна част от съкровищницата на славянската и европейската култура. Нека с нашите песни и танци, с нашето изкуство да радваме хората около нас. Желая здраве, щастие, благополучие на всички организатори и участници в събора “Роднина”. Нека такива мероприятия да се превърнат в мост на дружба между украинския и българския народ!».
   «Мили българи, — каза началникът на Отдела по въпросите на депутатската дейност и връзките с органите на местното самоуправление при областната администрация Наталия Деркач, обръщайки се към участниците в Събора на български, руски и украински език, — през 2012 година ние ще отбелязваме 159-годишнината на преселването на българите в Таврия. Призовавам ви да говорите с децата си и внуците на родния ви език, учете ги как трябва да се пече «млин» — баница, пейте с тях народни песни, да се запази българското тук още за много години. Украинската земя на Таврия е родила много прекрасни български синове: Тодоров, Върбански, Милев, Полукчи, Калоянов, Войнов, Милчевски, Желев, Буцанов, Митков, Намлиев, Григориев, братя Калцеви, Антипов и много други, които мога дълго още да назовавам, направили със своята дейност достоен принос тук, на украинската земя».
   Г-жа Деркач връчи на кмета на Преслав, Александър Антипов, Почетна Грамота от областния съвет за принос в развитието на селото. Приветствени думи бяха изказани също и от Отдела за работа с националностите и религиите, Приморската районна държавна администрация, ЧП «Бановка», Приморския градски съвет и други организации.
   Кметът на селото Александър Антипов, обръщайки се към съселяните си, отбеляза, че «Съборът, не е просто празник, а нишка, която свързва всеки с нашата култура. Ние, преславците, притежаваме една богата самобитна култура, но забравяме за това и започваме да общуваме на руски с децата си. И затова, голямо значение има изучаването на българския език в училището и провеждане на такива мероприятия, като този Събор».
   Г-н Антипов назова имената на съселяните, помогнали в ремонта на селската болница и други социално важни за селото обекти, също връчи подаръци на стопаните-първенци в поддържането на порядъка в дворовете си.
   «Този Събор е направен с ваши ръце, скъпи преславци!» — каза председателят на Запорожкото градско българско дружество «Роднина» Иван Григориев. По време подготовката на празника, заради който той си давал и силите, и времето, Иван Григориев станал роден за мнозина от селяните, като те го осигурявали с нощувка и храна. Нали се е нагърбил да организира в мащаба на областта този празник, за да събуди националното съзнание на най-голямото българско село, за да стане то духовна столица на българската Таврия, каквато е била преди 150 години.
   Затова в програмата на Събора бяха включени различни културно-развлекателни мероприятия: кръгла маса, посветена на проблема на развитието на българската диаспора в Таврия, национални спортни игри и съревнования, конкурси, дискотека с българска музика, изложби на българска литература, национални костюми и ястия, благотворителни акции и много друго.
   Това са само първите крачки в тази посока. Защото височината, на която бил някога си Сребърният Преслав, базирала се на икономическото развитие на селото и включвала в себе си и семинарията, преобразувана после в педагогически техникум, и най-големия храм в Таврия, и старите традиции, които са памет и носталгия за миналото, и които с проведения Събор се възраждат.
   Спонсори на мероприятието станаха Запорожкият областен съвет и Запорожката областна държавна администрация, Приморският районен съвет и Приморската районна държавна администрация, Преславският селски съвет, ООО «Компания «Александър», застрахователната компания «Провiдна», ЧП «Григориев И.С.», студиото на красота «Моя прелест» и редица други организации от Запорожие. 
Леонид ПАСКАЛОВ, Запорожка обл.
 


http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=895 





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Таврическите българи !
19.10.2010 11:28
Да са живи и здрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500725
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985