Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 11:23 - Отиде си Белла Ахмадулина
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 4994 Коментари: 4 Гласове:
23

Последна промяна: 30.11.2010 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Голямата руска поетеса Белла Ахмадулина е починала вечерта на 29 ноември 2010 година в Переделкино.

Тя е също такъв «глас на епохата», също такъв символ на руското изкуство на 20 век, както и двете други велики руски поетеси - Анна Ахматова и Марина Цветаева. 

През последните години тя започва да губи зрението си. Може да различава само светлината от прозореца или пламъка на свещта. Но при това казва: уморих се да гледам, а всичко, което  обичам, си го помня.

Поетесата и преводачката Белла (Изабелла) Ахатовна Ахмадулина е родена на  10 април 1937 година в Москва в семейство с руски, татарски /т.е. - волжко-български/ и италиански корени.

Белла Ахмадулина се прославя в началото на 1960-те, когато обществото преживява духовен подем.

image

Литературата по това време се възприема като обществена трибуна, като ярка картина на националното самосъзнание.

Белла Ахмадулина заедно със своите приятели - поетите Евгений Евтушенко и Андрей Вознесенски – спечелва любовта на цялата страна – техните литературни вечери събират не само пълни зали, но и цели стадиони!

Тя завинаги остава вярна на романтиката на  1960-те, и никога не загубва своята духовна свобода.

image

 
Изключват я от Литературния институт заради отказ да подпише писмото срещу Пастернак. Участва в самиздатовския алманах «Метрополь» и самиздатовското списание "Синтаксис", в защитата на Сахаров, Солженицин, Войнович и др.

 Нейните заявления в тяхна защита са публикувани в "Ню Йорк таймс", многократно са передавани по "Радио Свобода" и "Гласът на Америка".

 На въпроса: може ли човек да се възхищава от един политик? – отговаря: а вие питайте дивото животно – може ли да се възхищава от ловеца?

 Евгений Евтушенко:"Русия изгуби в лицето на Белла още един велик поет, достоен наследник на Ахматова и Цветаева. Белла беше пример не само за преданост по отношение на поезията, но и пример за гражданско благородство. Тя винаги се застъпваше безстрашно за този, който беше попаднал в беда".

 От 1977 година Ахмадулина е почетен член на Американската академия за искуство и литература.

Първият мъж на Ахмадулина е поетът Евгений Евтушенко, вторият - писателят Юрий Нагибин. С третия си мъж, знаменития театрален художник Борис Месерер, Ахмадулина живее повече от 30 години. Има две дъщери - Елизавета и Анна.

"Нейният глас –  това е гласът на свободата, а гласът на свободата не гние,  не се превръща в прах", - казва Виктор Ерофеев, като споделя, че за него смъртта на Белла Ахмадулина е негова лична загуба, негова лична скръб.
------------------------------------------


image

"Тя имаше необикновена осанка, необикновен глас. Всичко това омагьосваше многочислените поклонници на нейния талант и красота. И аз бях сред тях. През 1956 година работех като дърводелец по строежите, но специално ходех в Литературния институт, за да чуя и да видя Ахмадулина" - разказва писателят Владимир Войнович.



Песни по нейни стихове звучат в много известни филми. Сред тях  е и «Жесток романс» на Елдар Рязанов.

image
Режисьорът Елдар Рязанов и Белла Ахмадулина. 2009 година.



image
Белла Ахмадулина и Борис Месерер. 2007 година.



Приятели на Ахмадулина са били множество талантливи и знаменити личности. Ахмадулина казва: "непременна черта на талантливия човек е веднага да почувства и да обикне таланта на другия човек".

image
С балерината Майя Плисецкая преди началото на концерта "Майя Плисецкая и Родион Шчедрин 50 години заедно". 2008 година.




Когато през юни тази година умира Андрей Вознесенский, близък приятел на Ахмадулина и също такъв символ на "поезията на 60-те", тя признава, че се е надявала да умре преди Вознесенски. "Пишехме си с Андрей разни посвещения, и аз в своето посвещение му написах, че ще го изпреваря. Сбърках. На човек не му е дадено да знае това", - казва тогава поетесата. Но Вознесенски я изпреварва само с няколко месеца.

image

Белла Ахмадулина и Андрей Вознесенски. 2009 година.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


***
Я знаю, все будет: архивы, таблицы... Жила-была Белла... потом умерла... И впрямь я жила! Я летела в Тбилиси, где Гия и Шура встречали меня.   О, длилось бы вечно, что прежде бывало: с небес упадал солнцепек проливной, и не было в городе этом подвала, где Гия и Шура не пили со мной.   Как свечи, мерцают родимые лица. Я плачу, и влажен мой хлеб от вина. Нас нет, но в крутых закоулках Тифлиса мы встретимся: Гия, и Шура, и я.   Счастливица, знаю, что люди другие в другие помянут меня времена. Спасибо! - Да тщетно: как Шура и Гия, никто никогда не полюбит меня. ............ Сегодня, покуда вы спали, надеюсь, как всадник в дозоре, во тьму я глядела. Я знала, что поздно, куда же я денусь от смерти на сцене, от бренного дела!   Безгрешно рукою водить вдоль бумаги. Писать - это втайне молиться о ком-то. Запеть напоказ - провиниться в обмане, а мне не дано это и неохота.   И все же для вас я удобство обмана. Я знак, я намек на былое, на Сороть, как будто сохранны Марина и Анна и нерасторжимы словесность и совесть.   В гортани моей, неумелой да чистой, жил призвук старинного русского слова. Я призрак двусмысленный и неказистый поэтов, чья жизнь не затеется снова.   За это мне выпало нежности столько, что будет смертельней, коль пуще и больше. Сама по себе я немногого стою. Я старый глагол в современной обложке.   О, только за то, что душа не лукава и бодрствует, благословляя и мучась, не выбирая, где милость, где кара, на время мне посланы жизнь и живучесть.   Но что-то творится меж вами и мною, меж мною и вами, меж всеми, кто живы. Не проще ли нам обойтись тишиною, чтоб губы остались свежи и не лживы?   Но коль невозможно, коль вам так угодно, возьмите мой голос, мой голос последний! Вовеки я буду добра и свободна, пока не уйду от вас сколько-то-летней...

 










Тагове:   отиде,


Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deleted-4udovi6teto - Прекрасна поетеса!
30.11.2010 17:13
Красива Жена!
Дано Бог й постели най-меките райски треви!
Вечна й памет!
Чу
цитирай
2. dolsineq - Жена от друго измерение! Мир на п...
01.12.2010 18:39
Жена от друго измерение! Мир на праха й!
цитирай
3. yuliya2006 - "Нейният глас – това е гласът ...
03.12.2010 22:43
"Нейният глас – това е гласът на свободата, а гласът на свободата не гние, не се превръща в прах", - казва Виктор Ерофеев
цитирай
4. balgarski7vinarki - трансцедентална поезия,може би
28.11.2012 21:12
не съм познавачка на руската поезия,но по лицето от фотосите, ми се струва,че е била свързана с висш духовен свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504978
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985