Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 01:15 - Величествената столица на Волжка България - Болгар на Волга
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 8807 Коментари: 13 Гласове:
15

Последна промяна: 09.12.2010 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Или за какво си мислех, докато гледах ЦСКА - Зенит /Казан/ :)

image

 Според археолозите на територията на Волжка България е имало над 1600 селища, от които 38 огромни крепости, и множество по-малки твърдини. Наситеността на непроучени археологически обекти в онзи район от света е една от най-големите като цяло. Част от Руската Федерация, днес Волжка България и нейната история е на дъното на приоритетите на Руската Федерация, като дори столиците Болгар(столица от 8-12 век) и Биляр (от 12 до падането на България) е само частично. 

"Царството на бурджаните е голямо и просторно. Те са огромен, могъщ и войнствен народ, който воюва с византийците, славяните, хазарите и тюрките" - отбелязва Ал-Масуди в своята книга "Вести за времената" (Х век).
Но големината на едно царство не предполага величие.
То идва при българите, не само от високо развитото равнище на цивилизация, но и от великолепните крепости.
Ибн Даста е казал: "Българите са земеделски народ и отглеждат всякакъв род зърно - пшеница, ечемик, просо", а местоположението на крепостите потвърждава приемствеността между Волжките Българи, и дедите им от прародината Балхара. 


image

 /Квадратно Капище на един километър от главната крепост Велики Болгар... Днес от него са останали само основите... То има своя пълен аналог от капищата в Плиска, Мадара, и от Крим. Формата предполага структура подобна на пред-зороастрииските храмове на иранските народи/

Велики Болгар е разположен на 120 километра южно от Казан, на левия бряг на река Волга. От приемането на мюсулманската религия до 12 век, той е бил главният политически, икономически и културен център на Волжка България.
В този град за пръв път в Източна Европа, държава започва свое собствено монетосечение - през 950 година Волжките Българи стават цивилизаторският катализатор за съседните си народи.
В Болгар са били развити всички занаяти почти без изключение, което се потвърждава от разнообразните археологически находки - като се почне от средновековни прибори за лакиране на нокти и гребени (ДА!), та до бижута, керамика, металургия, и множество други. Във Велики Болгар е открит и първият в света винт, но това днес е омаловажено до степен на забрава.


imageimage

 /"Бялата Зала" от Велики Болгар"/

 Официално градът е създаден през 922 година с идването на пратениците на Багдатския халиф, който поислямчва Волжките Българи. Кан Алмъш се нагърбва със задачата да промени вярата на народа за сметка на политически съюз с арабите, срещу Хазарската заплаха. Ислямската религия там става факт, но съюзьт се оказва краткотраен и ялов. 

Французина Пьотре Арматофф, пише за развалините на Болгар: "Развалините в Болгар са разположени на левия бряг на Волга. По цялото пространство наоколо още се виждат следите на широк окоп и твърде високи укрепления. Почти всички здания на селото, което е заело мястото на древния Болгар, са построени от камъни, извличани от старинните постройки; такива често се срещат край Волга, Кама и техните притоци – мълчаливи и самотни свидетели, неми и непонятни летописи на мимолетното появяване в историята на един народ от могъщо и богато племе, изчезнало тъй безследно, че не може да се определи какво е било то и каква роля е изиграло в този свят." 
Похвално е че френският учен изтъква ролята на Волжко Българската цивилизация, още в началото на 20 век.


imageimage

 /От всички сгради във Велики Болгар са останали само основите/

Велики Болгар е сринат на два пъти - последователно от Монголците през 12 и 14 век, и окончателно от Василий II Василиевич Тъмни, като в продължение на 2 века българите от Уралските републики са считали града за свещен, заради изградения мавзолей на Кан Габдула Челбир - победителят над Чингис Хан.
През 17 век на основите на древнобългарска сграда е построена руска църква, в памет на Руската Победа и смазването на града.


image
/Системата от монументи и сгради-паметници, и новопостроени минаре и църква. Днес Велики Болгар е място за поклонение на всички българи от Волжка България, който са задължени всеки път да гледат руската църква - символ на нашата загуба./

http://samoistina.com/2/volga-stolici.htm

image
Гробницата-Мавзолей на Кан Габдула Челбир, единственият владетел побеждавал и унизил Чингис Хан се намира в днешният археологически комплекс на град Болгар по поречието на Волга. Този велик Български хан е останал незаслужено в страни от учебниците и историята, а малко хора знаят че в ранните си години той разширява Волжка България до Азовско море, и води рецица успешни битки. По времето на Челбир, Волжка България преживява Златен век, който за жалост твърде скоро угасва под ботуша на поробителите.


Овчата битка през 1223 - или как българите побеждават монголската империя

 

....И тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи.

 

Ибн Ал Хасир

  

Когато човек отгърне книгата "История на ТАССР" (Татарска Съветска република), от 1973, той прочита следното "Поздней осенью 1223г. булгары вышли навстречу монголам, устроили в нескольких местах засады, и когда монголы прошли засады, булгары окружили их со всех сторон и почти всех перебили. Лишь немногие, спасшись бегством………дошли до ставки Чингис хана..." - В превод, "Есента на 1223, булгарите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили".

Тази книга е била писана много преди откриването на Джагфар Тарихи, покрай който битката стана известна. Но ако Джагфар Тарихи, съдържа само устните предания на местните българи за битката, записани по твърде легендарен но и донякъде акорантен начин, то освен него, има поне 2 китайски източника и един монголски, за съответната битка. Те и до днес не са качени никъде в интернет, разбира се, но показателно е че една битка е била описана като "пресичане на пътища", и няколко малки засадки. Но какво всъщност се е случило?

 

 През май 1223 Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара вегаът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано - самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга. 

 

Според визатийския стратег Лъв Философ, живял през 9-ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи:"те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй". От това личи, че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.

  

Монголската армия била водена от Бахадир Субадай - най- изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 война, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници - нямало оцелели.
Пак според спорния български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни. Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно своите воини. През 1223 битката "разтърсила вселената", и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив. 

След грандиозния провал на монголите, те не посмели да нападнат отново поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода - през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието.
Според Казанският историк А.Халилов: 
"Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение".

http://samoistina.com/2/ovchabitka.htm


Тагове:   българия,   Волга,   столица,


Гласувай:
15



1. apostapostoloff - Имало е и нашествие на извънземни, но
09.12.2010 03:21
болгарите са победили и тях! След това са превзели Рим, Берлин и Токио.
цитирай
2. balkanec - Хубава статия
09.12.2010 03:37
Много неща още можем да научим за другата България.
цитирай
3. strannica - apostapostoloff,
09.12.2010 08:49
Опита нещо да кажеш май. Първи опит - неуспешен.
цитирай
4. strannica - ...
09.12.2010 08:51
balkanec написа:
Много неща още можем да научим за другата България.


Както е видно от първия коментар, някои хора категорично и непоклатимо отказват да отворят съзнанието си за това :)
цитирай
5. анонимен - Има безспорни
09.12.2010 09:07
археологически находки и исторически свидетелства. Приликите не са случайни ;)))
цитирай
6. strannica - ...
09.12.2010 09:42
parasol написа:
Има безспорни археологически находки и исторически свидетелства. Приликите не са случайни ;)))


Нали? :)
цитирай
7. balkanec - Интересно е и днес как са нещата там
09.12.2010 17:06
По-нататък ще пусна някой пост по темата.
цитирай
8. strannica - ...
09.12.2010 17:12
balkanec написа:
Интересно е и днес как са нещата там.


Има един сайт под № 7 в моя блогрол :) Май не го обновяват постоянно, но има доста неща.

Още: http://www.bulgars.ru/
Също няма съвсем нова информация - от вчера и от днес да речем.
цитирай
9. balkanec - Има много български дружества в различни градове там
09.12.2010 17:49
Днес българщината там е "на мода" и в разцвет.
И самата официална татаристка власт флиртува с нея - с големи мероприятия като годишнината на Казан и други.
Но официално българите се представят като отминал романтичен период от историята, наследен от "татарската нация".

Хората, които са с убедено българско национално самосъзнание изобщо оспорват цялата официална историография и дават много примери за нейните фалшификации.
Така например "Казанското ханство" е измислено през 20 век.
Реално такава държава не е съществувала - тя се е наричала от съвременниците Българско царство. Няма данни за владетелска титла "хан" - както ги няма и при нас.
цитирай
10. kalin8 - Поздравления за постинга!
09.12.2010 18:24
Браво на теб!
Б.
цитирай
11. strannica - kalin8,
09.12.2010 20:40
Поздрави! :)
цитирай
12. audan - Истината винаги побеждава накрая!
10.12.2010 00:21
Добър материал! Напук на извънземния невежа. :)

Руснаците се опитваха години наред да заличат, заедно с гърци и сърби, че ние сме били една от Великите сили. Тиражираха се какви ли не чудесии като,че кирилицата я е измислил ... Ленин!!! Малоумство за чудо и приказ!

Една от идиотщините им беше, че след като Аспарух / Есперерих премества Вътрешна България на Запад, то на мястото на Велика България вече нямало българи. Но ... интересно защо, след победата Иван Грозни започва да се титулува "цар на руси и българи". Ми нали българи няма вече там, а? ;)

Но, както казваше един радиоводещ: " Силата на Лъжата е в бързината, на Истината - в издържливостта".
Идва Видовден!
цитирай
13. strannica - " Силата на Лъжата е в бързи...
12.12.2010 13:40
audan написа:
" Силата на Лъжата е в бързината, на Истината - в издържливостта".


Практиката показва, че това си е закон - за всичко в този живот :)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1506288
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985