Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 15:24 - NESTLE ИСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ВОДАТА
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 4682 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 22.04.2013 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

imageПредседателят на съвета на директорите и бивш генерален директор на Nestle предложи да се приватизират запасите от прясна вода, за да се намали потреблението на жизнено важния ресурс

imageИзявлението, направено от бившия генерален директор на корпорацията Питър Брабек, предизвика нееднозначна реакция в средствата за масова информация. Според 68-годишния австрийски бизнесмен, “достъпът до водата не трябва да бъде обществено право”, а водните ресурси не трябва да се смятат за безплатни и ресурси без частен собственик.

Брабек, който възглавява Nestle от 1997  до 2008 г., каза, че само 1.5 процента от общия брой потребители в света използват водата за пиене и хигиенни нужди, а останалата вода се използва твърде нерационално, и затова управлението на ресурсите трябва да бъдат предадени на крупни корпорации. Брабек нарече безотговорна позицията на всички, които призовават да се вкара в действие правото на безплатен достъп до питейната вода. Според него, само приватизацията на водата може да спаси света от недостига на най-важния за живота ресурс на планетата.

Британското издание The Guardian отбелязва, че продажбата на бутилирана вода е 8 процента от общата печалба на Nestle ($90 миллиарда), и, според мнението на граждански активисти, корпорацията е заинтересована само от финансовата си изгода, а не от каузата за спасяването на планетата.

По темата често се споменава и пакистанското село Бхати Дилван, чийто жители са лишени от достъп до чиста питейна вода, защото работещият наблизо завод на Nestle пробил дълбоки участъци в земята и така водоносният хоризонт спаднал под нивото на селските кладенци. imageimageimageimageСега жителите на пакистанското село трябва да купуват вода в бутилки под марката Pure Life.

imageNestle категорично отхвърли тези обвинения, позовавайки се на това, че жителите на Бхати Дилван са получили сериозна помощ във вид на детски играчки. Според Nestle, продажбата на бутилирана питейна вода е най-изгодна за човешката цивилизация система за разпространение на жизнено важния ресурс.
Идеята за приватизация на водата, за да бъде тя съхранена, не е нова. Именно благодарение на тази идея в света и до днес съществуват гори: ако всеки, който желае да отреже дърво, го прави, без да се грижи за нови насаждения, то повърхността на земята отдавна да се е превърнала в пустиня, казват привържениците на идеята за приватизацията.

imageНякои икономисти дори предлагат да се регулират не само водните ресурси, но да се спасят и рибните запаси в световния океан. Те смятат, че благодарение на правото на собственост върху ресурсите могат да се въведат квоти и търговия с квоти или да се сложат данъци за регулиране на добива. Широко разпространено е мнението, че само частният собственик е заинтересован да съхрани собствеността си.

imageМного държави приватизираха водните си ресурси, главно в Латинска Америка. По данни на активисти, това доведе до влошаване качеството на питейната вода за бедното население и до увеличаване на детската смъртност. От друга страна, това доведе до намаляване на държавните разходи за водоснабдяване и общо понижи разхода на вода. В Боливия приватизацията на водните ресурси през 2000-та година доведе до масови бунтове, защото компаниите-концесионери започнаха да искат големи данъци за ползване на кладенци.

imageУвеличеното потребление на вода е един от главните проблеми на XXI век. Много държави вече използват повече прясна вода, отколкото притежават като собствени възобновяеми водни ресурси. По данни на “Доклада за човешко развитие 2013″ от Програмата за развитие на ООН, в най-уязвимо положение, заради недостиг на вода в близко бъдеще, може да се окажат Туркмения и Узбекистан. Последният има най-лошия показател по отношение потреблението и наличието на запаси от прясна вода сред държавите в средна Азия.

imageПо материали от чуждестранни СМИ.

http://worldtodaybg.com/2013/04/22/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-nestle-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/

 




Гласувай:
10



1. tit - даааа...да се готви
22.04.2013 22:05
въздухът!:((
цитирай
2. audan - Лицемерието на компании като "Неестле"
23.04.2013 00:00
жителите на Бхати Дилван са получили сериозна помощ във вид на детски играчки

Без коментар!
==========
Какаото се ползвало като ... сексуален стимулант и е противопоказен за незрели сексуално лица.
Сами правете извод колко е морално да се рекламира като "полезна храна" за деца!
цитирай
3. strannica - ...
23.04.2013 17:32
audan написа:
жителите на Бхати Дилван са получили сериозна помощ във вид на детски играчки

Без коментар!
==========
Какаото се ползвало като ... сексуален стимулант и е противопоказен за незрели сексуално лица.
Сами правете извод колко е морално да се рекламира като "полезна храна" за деца!


Само 8% от печалбата - от бутилирана вода... мъка, мъка... какво богатство изтича неконтролирано от кладенци и прочее водоизточници...

Аз пък това не го разбрах: "само 1.5 процента от общия брой потребители в света използват водата за пиене и хигиенни нужди" ???????? "а останалата вода се използва твърде нерационално, и затова управлението на ресурсите трябва да бъдат предадени на крупни корпорации".
цитирай
4. strannica - ...
23.04.2013 17:36
tit написа:
даааа...да се готви въздухът!:((


Някой корпоративен малоумник определено вече мисли усилено по темата за въздуха... Може вече и да са изчислили, че само 1.5 процента от общия брой потребители в света го използват за дишане, а останалия въздух се използва твърде нерационално и затова управлението и на този ресурс трябва да бъде предадено на крупни корпорации.
цитирай
5. pvdaskalov - Българските управници,
28.04.2013 09:44
доколкото си спомням, сложиха данък на кладенците. При кое правителство, не помня.
Темата е много интересна, но ние, които не сме специалисти, виждаме само едната страна на проблема - ненаситния стремеж за забогатяване на корпорациите.
Ето каква идея ми хрумна, но и аз не съм специалист. Приемете я като нещо възможно, но което се нуждае от обосновка. И най вече от време, за да узрее напълно. Съобщава се, че у нас слънчеви и вятърни генератори се изключват поетапно поради свръхпроизводство на електроенергия. Нощем картинката е същата. В Либия цял един град (Аджедабия) се снабдяваше с дестилирана вода от морето. Споменът ми не е от най-приятните, защото водата се оцветяваше от водопроводните тръби, беше топла и неприятна на вкус и въобще не утоляваше жаждата. Кошмар. С мой колега проектирахме околовръстен път там. Позаинтересувах се има ли сметка от това производство на питейна вода. Компетентният отговор бе, че няма сметка, но загубите се компенсират частично с производството на някои минерали и метали, вкл. злато.
Някъде бях чел, че в един кубически километър морска вода има 25 000 тона злато, но добивът му е по-скъп от неговата цена. Един куб.км. морска вода има 1000 000 000 тона или на 1 000 000 тона се падат 25 тона злато (25 000 000 грама). Не зная дали действително 1 тон морска вода съдържа 25 грама злато, не зная и колко електроенергия е необходима да превари 1 тон вода, но виждате, че има накакъв резон да се мисли в тази насока. Тъй че, нека оставим за бъдещето разглеждания въпрос, макар гимнастиката на мозъка да е полезна, за което трябва да благодарим на нашата СТРАННИЧКА.
Другият начин водата на дадена територия да е достатъчна за населението е това население да понамалее. Свидетели сме, че в тази насока вече имаме напредък, благодарение на правителствата, които си избираме в последните три десетилетия.
Тези тъжни зключения не пречат да ви поздравя с прекрасния пролетен празник - ЦВЕТНИЦА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1499624
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985