Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 09:50 - Днес е Световният ден за премахване на насилието срещу жените
Автор: strannica Категория: Новини   
Прочетен: 1711 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 25.11.2009 09:52


image
Момиче позира за снимка по време на събитие, организирано в Гватемала по случай Световния ден за премахване на насилието на жените
image


Днес е Световният ден за премахването на насилието над жените.
За пръв път той е отбелязан през 1999 г. с резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

Всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена със сексуално насилие.

Като част от кампанията си "Парламенти предприемат действия срещу насилието", Интерпарламентарният съюз призовава парламентите да отбележат десетата годишнина от този Световен ден с организиране на мероприятия на днешната дата или в близките дни, се казва в прессъобщение на организацията.

"Предизвикателството, пред което са изправени всички парламенти и всички правителства е, че не сме направили достатъчно, въпреки наличието на добре документирани международни средства, за слагане край на насилието над жените. Трябва да приемем закони, които са специално насочени срещу насилието над жените и трябва да имаме смелостта да ги прилагаме", заяви председателят на Интерпарламентарния съюз д-р Тео-Бен Гурираб, който е и председател на парламента на Намибия.

Според наличните национални статистики за насилие над жени, над 70 процента от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от мъже.
Това се случва навсякъде - у дома и на работното място, на улицата и в училище, в мирно време и във война, съобщава Фондът за развитие на жените на ООН.

"Борбата срещу насилието над жените е в сърцето на това, което представлява Съветът на Европа - човешките права и равенството между жени и мъже. Тази борба трябва да е приоритет на всяко ниво, като на предна линия трябва да са местните и регионалните избрани официални лица. Това не е частен, а обществен въпрос и е повод за тревога за всички нас", заяви Сандра Барнс, докладчик за насилието над жени в Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа.

"Насилието срещу жените е жестоко, принизяващо и разрушително.
То е посегателство над личността на жертвите и човешкото им достойнство.
То е престъпление срещу тялото и срещу ума.
То е просто нарушение на човешки права, пред което не можем да си затваряме очите.
Отговорност на нашите 47 страни-членки е да имат политика на нулева търпимост в това отношение", се казва в изявление на заместник-генералния секретар на Съвета на Европа Мод де Бур-Букикио.
dnevnik.bg

Както показват американски проучвания – 25 процента от случаите на нетрудоспособност сред жените в Съединените щати се дължат на упражненото спрямо тях домашно насилие. Затова и предприятията би трябвало да са заинтересовани да се включат. Фирмите биха могли, например, да разпространяват брошури по темата на работното място, да предлага курсове на обучение срещу домашното насилие или пък да спонсорират домовете за жени.

Пълномощникът по опазването на човешките права на германското федералнот правителство Гюнтер Ноке и министърката на развитието Хайдемари Вичорек-Цойл изтъкнаха особено недопустимостта на насилие спрямо жени в международните кризисни региони.
И двамата посочиха драматичната ситуация на жените в региона Киву в източно Конго. Жените и момичетата са най-потърпевшите от военните сблъсъци в Конго – каза Вичорек-Цойл. „Изнасилванията, осакатяванията и издевателствата са част от жестокото ежедневие на безброй жени там. Именно в източно Конго изнасилването се явява едно от средствата в гражданската война.”

Международният ден срещу насилието спрямо жени е обявен по повод смъртта на три жени в Доминиканската република. Сестрите били измъчвани, изнасилени и най-накрая убити от военните тайни служби на 25 ноември 1960-та година. Те участвали в акции срещу режима на диктатора Рафаел Трухильо. През декември 1999-та година Обединените нации обявяват деня на тяхната смърт на световен ден против насилието спрямо жени.
  И накрая – една информация на агенция ДПА от Мексико. Там в столицата на провинция Юкатан – Мерида, е отворен първият дом за мъже-жертви на насилие. При три процента от случаите на семейно насилие жертви са съпрузите – съобщава Центърът за наблюдение на насилието в Мерида, по сведения на вестник „Реформа”. Досега има данни за 100 мъже, които са били подложени на издевателства от техните съпруги или тъщи – казва ръководителката на центъра Алисия Канто. Повечето от тях имали нужда от терапия. Обичайно насилието в мексиканските семейства е насочено срещу жените и децата, но в Юкатан се забелязва тенденция, съгласно която все по-често жените поемат контрола в семейството. „Тези агресии са точно толкова обезпокоителни, колкото и насилието на мъжете срещу техните жени” – казва Канто.  www.dw-world.de



Гласувай:
5



1. gkowachew - Поздравявам те
25.11.2009 10:05
за напомнянето!
цитирай
2. strannica - gkowachew,
25.11.2009 10:09
Поздрави!
цитирай
3. july26 - все пак аспектът при теб е различен в сравнение с това за което аз пиша
25.11.2009 15:16
при теб става дума за война,аз пиша в битовия смисъл.
но все пак всяко насилие е голяма гнус,каквито и да са причините за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504740
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985