Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 23:46 - ПЪРВА СТУДЕНТСКА СТЪПКА КЪМ БЪЛГАРИЯ
Автор: strannica Категория: Новини   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

В сградата на Генералното консулство на Република България в гр. Одеса се проведе тържествено посвещаване на студентите и връчването на българските визи на младежите, класирани за обучение в българските вузове. С «Добре дошли!» гостите бяха посрещнати от Генералния консул на Р България в гр. Одеса Георги Проданов и целия екип на Генералното консулство. 

Към присъстващите студенти, техните родители и гости с поздравителна дума се обърна Георги Проданов, който отбеляза, че вече три години наред в Консулството се провеждат такива срещи със студентите.

Генералният консул разказа, че тази година Генералното консулство на Р България в гр. Одеса отбеляза 100-годишнина от своето основаване, като за кратко напомни за самия процес на основаването, за бесарабските българи, заминали в България и станали велики пълководци, министри, такива като Александър Малинов, Данаил Николаев, Иван Колев и др. „Вие, като наследници на тези велики българи, отивате в България с едно самочувствие като хора-потомци на такива славни сънародници. Пожелавам ви да съхранявате тази гордост и да я потвърждавате. Вие отивате не в чужда държава, а в своята прародина. Разбира се, животът в България силно се отличава от живота в Украйна, затова всеки един от вас трябва да бъде готов към различни ситуации. Получавайки българската виза, фактически, всеки следва да осъзнае, че прекрачва прага на Евросъюза. След завършване на ученето, вие ще получите дипломи, валидни из целия Евросъюз, които, се надявам, ще ви послужат за по-нататъшното ви реализиране. За нас най-ценно ще бъде това — вие да се завърнете и да работите в Украйна. Пожелавам ви успехи в обучението и постигане на избраната цел. На добър път!” — пожела Георги Проданов.

Г-н Проданов също изказа голяма благодарност на украинските власти, на Управлението на образованието и науката на Одеската областна държавна администрация, на общообразователното училище-интернат «Болградска гимназия «Г.С. Раковски», на обществените организации за сътрудничеството и добра организация по време кандидатстудентската кампания-2010 за България.

Консулът Иван Стоянов също се обърна към студентите с добри съвети и напътствени думи: «Днес всеки един от вас вече направи първа крачка за бъдещето си — получаването на виза. Тази виза ви дава възможност да отидете в България. Втората ви крачка ще бъде, когато ще пристигнете в България, където се започва живота ви в прародината без майка и татко. Когато пристигнете там, не бързайте да се отделяте самички, общувайте и настанявайте се със студенти от България, не се отделяйте от тях, бъдете заедно с тях навсякъде. Това ще ви помогне да осъзнаете този дух, който цари в българските висши училища. А най-главното — това ще ви помогне да усъвършенствате вашия български език» — каза г-н Стоянов.
Консулът също разказа за формата на обучението, която в много аспекти се отличава от обучението в Украйна. Пожела на всеки един сериозно да се отнесе към ученето и да не бърза да тръгва да работи, а да се учи, за което е отишъл.
Също г-н Стоянов акцентира вниманието на правилата на пребиваването в България. Разказа подробна информация на тези деца, които следващата година им свършва паспорта, какво трябват да правят, когато ще навършат 18 години, къде да отидат и какви документи им са необходими, за да могат да идват обратно в Украйна и отново да се завърнат в България на обучение. Г-н Стоянов пожела на всички студенти успехи, да радват и двете си родини — България и Украйна.

На мероприятието също присъстваше Снежана Йовева, съветник в политическия кабинет на министъра Божидар Димитров, отговарящ за българите по света. „Развълнувана съм и се радвам, че днес присъствам на това важно за всеки един студент мероприятие. Разбирайки, че днес вие получавате своя «билет» за прародината, реших, че много важно е да бъда тук, да споделя с вас тази радост. Носете в себе си увереността, че вие можете и знаете, използвайте шанса, който ви се дава — да учите, да станете достойни хора. В България кабинета на министъра Божидар Димитров, отговарящ за българските общности по света, се готви до вашето пристигане, настаняване. Призоваваме всички вас да търсите нашите консултации както в Министерския съвет, така и в Агенцията за българите по света. Това са институции, създадени в действителност не само за да провеждат политиката на българите по света, но и да създават условия за социализиране на нашите сънародници в България” – каза г-жа Йовева. С обща снимка за спомен и на “Добър час” се започна първият етап от живота на студентите, заминаващи в България. 
Людмила СЛАВОВА


http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=891



Тагове:   българия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1506326
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985