Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 10:32 - И Земята е човек в края на краищата!
Автор: strannica Категория: Новини   
Прочетен: 2195 Коментари: 1 Гласове:
15



Боливия е на път да приеме първия в света закон, даващ "човешки" права на природата
image
Лагуна Верде в Боливия
Фотограф: Creative Commons

Боливия е на път да приеме първия в света закон, даващ подобни на човешките права и на природата, пише Гардиън. "Законът за майката земя" в момента се обсъжда от политици и неправителствени организации. Той определя подземните богатства на страната като "благословия" и по всяка вероятност ще доведе до радикално нов подход за опазване на околната среда и социални мерки за намаляване на замърсяването и контрол на индустрията. Очаква се закона да даде 11 нови права за природата. Част от тях включват правото на живот право на съществуване без човешка човешка намеса, право на чиста вода и въздух и забрана за генно модифициране на организмите.

Като доста противоречиво в договора се определя правото на природата " да не бъде засегната от мега-инфраструктура и проекти за развитие, които засягат баланса на екосистемите и на местните общности "."Този закон ще влезе в световната история. Земята е майка на всички", заяви заместник-председателят на Боливия Алваро Гарсия Линера. "Това създава нови отношения между човека и природата, хармонията на която трябва да бъде запазена като гаранция за възстановяване."

Законът, който е част от цялостно преструктуриране на боливийската правната система след промяна на конституцията през 2009 г., е бил силно повлиян от една възраждащата се духовна култура местни племена в Андите, която поставя природата и божество земя или "Pachamama" в центъра на целия живот.

Новия закон не се очаква да спре индустрията. Въпреки че още не е ясно какво реална защита на правата ще даде на насекомите и екосистемите, се очаква правителството да се създаде министерство на майката земя и да се назначи омбудсман. Също така е ангажирала да предостави общности нови законови правомощия на местните общности за наблюдение и контрол на замърсяващите индустрии.

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/04/11/1073379_boliviia_e_na_put_da_prieme_purviia_v_sveta_zakon/




Гласувай:
15



1. bven - Законът е силно повлиян от една възраждащата се духовна култура на местни племена в Андите
14.04.2011 20:33
Е, дойде време да се поучим и от древните племена от близката Боливия! Сега ще започнат едни обмени на опит, на пушене на лули и т.н., пък и наркодоларите още търсят място къде да поникнат!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500901
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985