Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 13:41 - Предизвикателството България ХХІ. Как да си върнем страната.
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 1478 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 01.06.2010 14:29


image

Нещо, което е доста дълго, но което изчетох с интерес:

Както стана ясно от последните социологически изследвания, българите са най-отчаяната, омерзена, лишена от самочувствие нация в Европа, оценяваща битието си като живуркане на самия ръб на мизерията. Общото недовоство изглежда още по-тягостно на фона на липсата на перспектива, несъстоялото се гражданско общество и избора на младите и образовани българи, които все по често вдигат ръце и предпочитат живота в емиграция пред тукашната агония.

Затова текстът, който получих от напълно непознатия ми Иво Димитров, ми се струва изключително важен. Първо - защото не хленчи и не е изкусен да медитира върху собственото си недоволство, както правят мнозина други, подменяйки с това своята негодност за смислени алтернативи и реални действия. Второ - защото тук се предлага един модел за качествено различно структуриране на гражданските контакти и акумулиране на гражданска енергия - мрежата. Мрежата от съмишленици, които не само дърдорят помежду си, но и произвеждат неформални структури, активности и идеи. Поради тази причина не само давам публичност на този текст, но и - само в това поле, го оставям отворен за дискусии под линия - от реакцията на дискутиращите между впрочем ще си проличи доколко обществото ни е готово да асимилира и реализира вложените в него идеи.

Е. С.



Иво Димитров

А. Патодиагностика.

І Откъде тръгваме:
1. Какво НЕ Е НАРЕД. Върхът на айсберга.
1.1   Октоподи. Кражби. Шуробаджанащина. Пълна доминация на неидентифицирани структури /вкл. бивша ДС и номенклатура/ в обществения живот. Зависимост от руски структури – от бивше КГБ до настояща руска мафия. Тотална манипулация на обществото. Назначен елит. Некадърен. Единствено - заслуги към въпросните неидентифицирани структури.
1.2   Тотална безотговорност. Като започнем от правителства към програмите им, та свършим с партиите към избирателите им. А съдебната система е просто един от най-силните криминогенни фактори.
1.3.   Абсолютно пренебрежение към българските граждани. Администрация, пенсионна система, здравеопазване, социална помощ, образование са всичко друго, но не и онова, за което се представят.

2. Каква е ситуацията ?
2.1 Олигархичният модел практически източва държавата, без да прави реална икономика. Сега, в ситуация  на криза, олигархията затвърждава и разширява позиции за сметка на средната класа. На практика след кризата ще излезем с още по-отслабено гражданско общество и още по-зависими от олигархията.
2.2 Имаме качествени хора, но те нямат достъп до реалните лостове на властта. Сегашният елит е вчерашният комунистически елит. Пустословен и некадърен. Визиите на всички, които са извън този елит, практически са лишени от по-широка обществена чуваемост.  
2.3 Системата е такава, че дори качествените хора, влизайки във властта:
-а/ са принудени да играят или по свирката на кукловодите, или ги отсвирват.
-б/ са изкушени от системата да „уредят” себе си.
-в/ изпадат в интелектуален вакуум и дори с най-добри намерения, в най-добрия случай я карат по метода „проба-грешка”.

3. Ние сме в клещи.
3.1. Нямаме качествен елит.  Той е манипулативен, себично късоглед и некадърен. Нямаме национална стратегия, а „Стратегическата референтна рамка” за насочване на евро инвестициите в страната е срам дори за двойкаджия първокурсник във ВУЗ! Та ние нямаме дори елементарна представа какво правим в ЕС!?!
3.2 Обществото ни от много години е в състояние на разпад. И вече обществената тъкан некротизира. Понятия като морал, благородство, чест, професионално достойнство, вяра са до такава степен изпразнени от съдържание, че дори на моменти придобиват пейоративен смисъл.
От едната страна е октоподът на миналото, оплел и ДНЕС страната, а от друга – неразбирането на реалните ни проблеми от ЕС. Те се опитват да ни лекуват от инфлуенца, а ние сме болни от рак, метастазирал цялата нация.
3.3 Властващият елит – практически във всички сфери на обществения живот - е единна, затворена система от болшевишки тип – продуцира октоподи и октоподчета, самовъзпроизвежда се и продължава да гони от страната качествените хора. Формиран на принципа на негативната селекция, вместо да води страната напред, той е един от факторите за изпиване жизнените сили на нацията.

Б. Какво ни трябва?
Трябват ни нови, конкретни визии как да върнем България на гражданите й и как да я направим просперираща, жизнена и динамична. Практически това означава, че се нуждаем от:

1.  Всеки кадърен човек, във всяка област, където и по света да е, ни е жизнено необходим. В епохата на глобалното село България не е просто география, а въпрос на мрежи.

2. Интелектуален бекграунд.  Ако ние сами не идентифицираме болестта си и начините за нейното лечение, отвън няма как да стане. Могат да ни помагат, но не могат да свършат нашата работа. Утре, цялата власт да бъде в ръцете и на най-добронамерения политик, пак нищо няма да се промени, защото зад гърба му трябва да има един пакет от реални и конкретно изпълними програми в най-разнообразни области.

3. Нов модел на социална организация. Мрежа на спорещи, мислещи и действащи съмишленици. Налагане на чуваеми в обществото нови визии за развитието ни.

В. Как да го направим?
1. До началото на – примерно – юли да прецизираме Програма „Предизвикателството България ХХІ”. Около нея да концентрираме отворен кръг от е уеб-базирани съмишленици, с неформална структура и неполитическа.
На базата на тази Програма създаваме интернет база на Програмата със следните секции:
- История – с цел да знаем миналото си, а не митовете, които искат да знаем за него.
- Икономика – създаване база данни, идеи как точно, при сегашното ни състояние, да влезнем в ХХІ век
- Сигурност – как конкретно, при тази ситуация може да бъде неутрализиран октопода и сведен до нормалните 10-20 % влияние в обществото.
- Наука и образование – как да вкараме и нашата наука и – най-вече! – системата ни за образование в ХХІ-век. Учителите/Професорите не са носители на знанието, а негови медиатори.
- Право и съдебна система – създаване на база данни за про-корупционни текстове в законите и идеи за необходими корекции в модела на съдебната система.
- Социална сигурност – демография, здравеопазване, пенсионна система
- Социална  интеграция – как да интегрираме малцинствата /особено ромите и тези с турско етническо самосъзнание/
- Екология
- Политика – какви политики искаме да видим в ЕС и как да станем от консуматор в един от генераторите за европейски просперитет. Как да промотираме България в новия ни дом. И, естествено, всеки път да питаме нашите политици как и доколко си изпълняват обещанията и КАК КОНКРЕТНО смятат да реализират обещаваното.
- Изкуство и морал – да не забравяме, че ни трябва и ДУХОВНО ЗДРАВЕ, И ПРОСПЕРИТЕТ.

2. Принципни характеристики /изисквания на разработваните нови визии:
- да са продукт на най-съвременните теории и разработки, все още неприлагани или тепърва-  прилагани в света.
- да са концентрирани върху индивида – пр. ако става въпрос за социална интеграция, то идеята /моделът да акцентира върху индивидуалната интеграция и просперитет и методите за експонентното й хоризонтално разширяване (колективистичните модели, които доминират в ЕС са доказано контра продуктивни – справка - проблема с интеграцията на мюсюлманските общности в цяла западна Европа).
- да са имплицитно екологични.
Забележка: Всяка секция има две основни задачи – да събира данни за конкретната диагностика на състоянието и конкретни идеи /предложения/ модели за това какво трябва да стане и как конкретно да се направи.

3. Създаваме NGO /или др. подобна форма/ «Предизвикателството България ХХІ» със задача по разработка на напълно конкретни модели и програми, свързани с горните направления. Като основната цел ще бъде в конкретната работа по създаването на национален интелектуален бекграунд.
3.1 Конкретна структура – 2-3 щатни координатори, чиято задача е да подпомагат формирането на мрежови групи по разработка на конкретни теми /модели/ изследвания  кристализирали в интернет форума до степен на готовност за обществена реализация, да им помагат (при необходимост за подготовка на документи за кандидатстване за финансиране и пр.), да организират предварителна рецензия на резултатите, да поддържат връзка с потенциални донори и медиите.
Напр. Първата конкретна тема, която ми идва на ум е «Про-корупционни текстове и практики в българското законодателство, свързано с обществените поръчки»
3.2   Създаване на модел, организация и стартиране на следните интернет-списания
-«Внимание! Манипулация!» - с цел от една страна да изследва теорията и практиката за обществена манипулация от страна на масмедииите, отделни елити и/или стопански и научни субекти, а от друга – да аламира за реализиращи се в момента манипулационни практики.
-«Икономика и Управление ХХІ» - целта е са се даде сериозна научна трибуна предимно на българските изследователи, независимо къде по света са. Списанието ще е минимум двуезично, редколегията – поне 3/5 от българи изследователи от водещи световни институти. /У нас в момента няма общонационално списание на достатъчно професионално ниво, а съществуващите обслужват различни научни феодали/.
- .........
3.3 Създаване на конкретни модели за модерни бизнес и обществени практики – пр. «Виртуални предприятия – теория и модели», «Екологични продукт/услуги релевантни наеко политиката на ЕС и пакета евронорми в тази насока», изследване възможности за внедряване у нас на продукт/услуги и социални практики, резултат на най-модерни научни достижения. Целта е да захраним малкия и среден бизнес и да го подпомогнем да се насочи в най-модерните и перспективни области от една страна, а от друга – да съдействаме за изграждане и утвърждаване на гражданското общество и формиране на политики адекватни на съвременният свят.

Това е само част от материала. За да бъда максимално лаконичен, нарочно съм го направил в конспектен вид и целенасочено недовършен. Това го прави  кратък и лесен за критика. Пък и колкото и да го довършвам, няма да бъде нищо повече от онова, което имам в главата си. А сама по-себе си, идеята предполага брейнсторминг на тема «Как да си върнем страната и да я вкараме мощно в ХХІ век».
Подробно със се опитал да обясня идеята си във втората част, под формата на въпроси и отговори /FAQ към Предизвикателството България ХХІ/.
Мисля, че по този начин материалът ще е по-удобен за дискусия.
Предварително благодаря на всички, които ще си дадат труда да прочетат тези общо 6,5 страници.

F A Q

1.   Какво ще стане, ако това начинание и други подобни се провалят.
О:
До 5-10 години олигархията ще се е закрепила окончателно и ще лъска имиджа си вече и в рамките на ЕС. Ще си стоим на опашката на Европа, в групата на „бедни и бавноразвиващи се”.
В икономически план - ще продължи процеса на натрупване на икономическа мощ в олигархията за сметка на средната класа и масова лумпенизация на населението. Самата лумпенизация е инструмент за заздравяване властта на олигархията, но същевременно примера на страните от ЕС и качеството на живота там, може да доведе у нас до тежки социални конфликти с непредвидими последици. Напр. някое лумпен-радикалпопулистко движение от националистически тип може да хвърли страната в хаос и изолация (фасадната демокрация е опасна с това, че компрометира в масовото съзнание самото понятие демокрация).
Накратко – олигархията ще прехвърли окончателно собствените си характеристики на нацията. Така че в Европа хората ще са убедени, че „българите са крадливи, далавераджии, полуграмотни самохвалци”, че „българите са неспособни на продуктивни усилия и решения”, че „българите са мързеливи муфтаджии”...

2.   Има ли други опасности за страната. Гърция също си я управлява олигархия, а Италия едва ли се е изчистила напълно от мафията.
О:
Опасността е за нацията ни като такава. „Успешните 45  години” изгониха над един милион българи от България. И в момента тече процесът на „обезмозъчаване” на нацията. Излизащите да учат навън практически не се завръщат за реализация в страната, защото такава за тях няма. Т.е. вече засягаме и генофонда на нацията – умните, предприемчивите, дръзките изчезват от страната. И се възпроизвеждат „навън”. Много трайна, вече 20 годишна тенденция.
Същевременно, тези „бегълци” от блатото са предимно в активна репродуктивна възраст. Това ще доведе до допълнително влошаване и на демографската структура от етническа гледна точка – ако продължава така, до 30-50 години трите основни етнически групи - българи, турци, роми приблизително ще се изравнят. Като сместта става още по-взривоопасна от това, че основната група пенсионери ще са българите.

3.   Кои са ключовите фактори за успех на начинанието „Предизвикателството България ХХІ”.
О:
Толерантност . Всяка от задачите, които ни предстои да решаваме, предполага и наличие на устойчиви заблуди и различни политически ъгли за трактовка. Т.е. всеки предварително трябва да е наясно, че в някой момент /днес или вдруги ден/ някой ще го настъпи по мита. И че в този момент, вместо първосигнално да залага „кило кръв и три кила кокали” за „защита”, първо да брои до двеста и да пие литър студена вода.
Възрожденски дух и професионализъм- означава да отделим малко от свободното си време и ако виждаме, че идеята ни е неразбираема, да обясняваме и да ... да, да обучаваме. Да си спомним как сме станали нация - „Богатий с парите, сюрмахът с трудът, момата с иглата, учений с умът,”. Трябват ни и лидери и генератори на идеи и разработчици и организатори. Всеки човек. Независимо къде е по света.
Вяра. Без вяра, че въпреки трудностите можем да успеем – просто нищо няма да стане. Всеки, който тръгне по пътя, трябва да изповядва кредото „Кой друг, ако не аз и кога, ако не сега?!?”.

4.   Защо да тръгваме по избиколните пътища на мрежово общество и неизбежното на моменти форумно „чесане на езиците”.  Няма ли да е по-бързо да заявим една реална социална структура и да дадем битката очи в очи?
О:
Околният, мрежовият път вече е единствено възможен. Знаем резултатите от опитите в последните 20 години. С изключение на криминалните и полукриминални структури - останалите се разпадат. Плюс това, една реална социална структура е много лесно да бъде инфилтрирана, овладяна и разпадната. Мрежата ни дава няколко предимства:
- достъп до всеки съмишленик, независимо къде по света го е отвял вятърът.
- възможност за относително бързо отсяване на „викачи” и „инфилтрати” /взривяване на теми, подмяна на принципни тези с личностни нападки, прикрито заспамване, опит за внасяне на личностни противопоставяния, нетолерантност и др. подобни/
- мрежата е най-подходящото място за формиране на новия контра-елит. И то много бързо и без особено робуване на етикети.

5. Защо толкова се настоява на създаването на „интелектуален бекграунд” .
О:
5.1 Характер и задачи.
   - интелектуалният бекграунд на една страна е сумата от налични, конкретни, професионални решения на конкретни въпроси от обществена значимост . Това е основата, която политическите партии ползват/или не, когато идват на власт. И това е основата за конкретна критика/подкрепа на всяка партия.
   - именно интелектуалният бекграунд е онова, което позволява на мислещия човек да бъде разумен привърженик, а не просто фен на дадена политическа сила
   - този бекграунд е форма на имунна защита на националния организъм от социални манипулации и полулизъм

5.2 Смисъл.
Това е същността на „Предизвикателството България ХХІ”.  Защото интелектуалният бекграунд има триединната функция на инструмент за конкретизиране на това как ще се развиваме,  инструмент за собствено развитие на гражданското общество и инструмент за политически контрол.
Каква е сегашната практика? В обществото има няколко консенсусни въпроса – неефективност на администрацията, корупция, скапана здравна система и т.н. И всички политически сили публично декларират необходимостта от промяна. И уж ги включват в политическите си платформи. Но само декларативно и под формата на някакви най-общи идеи.
Да приемем, че управляващото мнозинство се решава на реформа. Каква е технологията? Натоварва се група чиновници да проучат опита тук и там, да се сглоби някаква концепция, която се пуска за съгласуване по инстанциите, следват в рамките на 1-2 месеца куп публикации в жълтата преса, които минават за публично обсъждане, след което в НС реформата си я гласува управляващото мнозинство, опозицията е против/въздържала се и – ето ви я реформата.
В общи линии, това е видимата част на нещата. В действителност обаче, в реалността на събитията, зад кулисите няколко олигархични кръга предварително си разпределят баницата. Защото дяволът винаги се крие в подробностите. От наличието/липсата на алинея в даден закон или дори на две три думички само, могат да се облагодетелстват строго определени хора, от това как е формулирана една Наредба към закон, можете да промените реалната му функция, дори от това кога ще издадете Наредба или от датата на влизането й в сила, от преходните и заключителни разпоредби зависят огромно количество пари.
Какво прави обществото ли? Ами радва се на това че – най-сетне - има реформа. И след година или три „изведнъж” се оказва, че пак всичко си е „побългарено” и пак „това не е това”!
Съвсем по друг начин стои въпросът, ако имаме два или три конкретни модела, които специалистите от различни сфери са „предъвкали” публично в рамките на 1-2 години, с целия набор от проверими аргументи и контра-аргументи. Тогава вече всички добросъвестни страни в процеса ще разполагат с конкретика и за критика и за подобряване. И когато въпросната олигархична група опита да прокарва „идеите си”, то веднага стават значително по-ясни - и за обществото и за специалистите - истинските мотиви.
Именно този процес на публично създаване от специалистите на въпросния конкретен модел е необходимият на рационалното общество инструмент. Защото всеки от моделите предполага един или друг тип развитие, в хода на разработката на моделите и тяхната оценка гражданското общество „вижда елита си”, вижда и ще може да го оцени по резултатите от дейността му, а и получава правото да запита конкретно политиците си – защо това, а не това?
Именно в процеса на „правенето” на моделите, при тяхното обсъждане, самото общество се структурира на база създаването на условия за постигане на конкретни резултати.
И да се върнем на темата си. При тоталната корупция липсата на интелектуален бекграунд е най-лесният начин за олигархията да манипулира обществото. Имаме 20 годишен опит в „правено-недоправено-побългарено”. Липса на конкретна отговорност за конкретни издънки. И политика на ниво общи приказки.
Всъщност, смисълът на „Предизвикателството България ХХІ” е точно това: да можем да „виждаме” всяка политика като набор от конкретни програми, всяка от тях прецизирана в още по-конкретни подпрограми. Като в хода на създаването на подобен модел от една страна можем да оценим съотношението вложени ресурси/постигнати резултати, а от друга – да дадем простор на истинските професионалисти, независимо от това къде се намират, да ги идентифицираме и да ги подкрепим. Така едновременно структурираме и гражданско общество, и „продуцираме” елита си. И поемаме отговорност за собственото си бъдеще.
Защото да разчитаме на „добросъвестни” чиновници и „почтени политици” си е приспивната утопия на интелектуалната леност и мечтата на олигархията.
Докато обществото ни не си изгради този модел, винаги ще бъде тотално контролирано и манипулирано от всеки, когото не го мързи. Докато не материализираме гражданската си инициатива, недоволство и потенциал в конкретика, ще продължава и „кучетата си лаят, кервана си върви”!
-

6. Кои са конкретните стъпки за начало?
О:
-   Обсъждане и прецизиране платформата на „Предизвикателството България ХХІ”
-   Обсъждане и прецизиране интернет формата, която ще е базата на проекта
-   Популяризиране на платформата в мрежата – клубове, блогъри, групи за натиск и движения и пр. от една страна – от друга, чрез масмедиите – електронни, печатни и т.н.

7.  Кои са основните трудности за реализация на предлаганата програма.
О:
-   В съзнанието ни тотално доминира духът на дебат наложен от властващите елити – негативен, патетично-есеистичен и в редица случаи митологизиран, вместо позитивен и рационален.
-   Идентификация и привличане на професионалисти. Да направим мястото привлекателно за тях.
-   Създаване на имплицитна връзка между медиа-специалистите и професионалистите в останалите сфери. И най-добрата идея/модел без съответната, професионална медийна транскрипция и реализация си остават „несъществуващи” за обществото.

8   Защо е лепнато това NGO. Не влиза ли в принципно противоречие с „възрожденската идея”?
О:
   - това е начин да продуцираме реално приложими резултати. Един модел/идея изисква сериозно количество работа по конкретизация на обосновките, по разработване на конкретиката...
   - част от идеите кумулирани при функциониране на форума имплицитно ще предполагат мултидисциплинарен подход, за довеждането им до състояние на готовност за разпространение и приложение в обществото.
   - това е и начин да продуцираме елити на база РЕЗУЛТАТИ.
Да не забравяме и че резултати от тези разработки ще стават първо достояние на мрежовото общество и в този смисъл, ще подлежат на обществен контрол.

9. Защо точно този тип решение? И сега имаме и политически партии и граждански сдружения и т.н.
О:
9.1. В основата на предлаганото решение стоят следните хипотези:
-   Съществуващият елит в различните сфери е генетично свързан и до голяма степен формиран от до-десетоноемврийският. Той е корумпиран, манипулативен, полуаматьорски и провинциален.
-   В основата на налаганите от сегашния елит дебати продължава да бъде характерната за социализма „стратегия на планираното изоставане” – т.е. опит за „побългаряване” на готови –стари! – решения, прилагани при други културни модели и характеристики на обществото.
-   Самата система за възпроизводство на доминиращи елити е твърде затворена и естественият индивидуален пробив в него е свързан с такава трансформация на личностно ниво, при което става като в „Приказка за стълбата”.
-   Съществува дълбоко, имплицитно противопоставяне между обществото и неговият елит. Изблиците при гласуванията от 1997, 2001 и 2009 фактически означаваше масово искане за нов тип лидерство/елити.
-   Традиционният модел на формиране на нов елит, който да заеме мястото на доминиращия, е обречен на неуспех, защото олигархията държи в ръце всички лостове за въздействие и манипулация.
9.2 При тази ситуация търся решението по линията на :
- преминаване от елит по приписване /грубо казано - назначен, какъвто е сегашният/ към асоциативен елит по резултати. А това е възможно само при самоорганизиране на контраелит и създаване на центрове на кристализация.
- мрежовото самоорганизиране е основата именно за преминаване към този асоциативен тип.
- този тип решение е целенасочено търсене на кристализационни центрове – събирането на съмишленици по този начин е форма на повишаване на концентрацията, т.е. създаване предпоставката за кристализация на нови визии и социални практики и превръщането им в доминиращи.
- ползването на мрежата е предусловие за „непровинциални” решения, доколкото позволява свързване на хора, повлияни от различни култури, независимо от географската им близост.
- събирането на едно място за дискутиране на проблеми от най-разнообразен характер, позволява от определен момент нататък да ползваме ефекта на синергията.
По-изкушените в новите насоки на социалните науки ще констатират, че цялата концепция почива на създаване на уеб базирана мрежова система с две основни цели :
– създаване условия за „фазов преход” /самозаявил се контраелит – трансформиращ визиите си в доминантни/ и –последващо и/или паралелно
- реасамблиране на социалната структура въз основа на нови визии, наложени в обществото.

10. При успех - какво гарантира, че така формираният контра елит, който ще е бъдещият елит на нацията, ще бъде по-качествен и ефективен от настоящия.
О:
-   Защото ще е функция на самодоказване чрез реални качества и резултати. За да се наложи, той ще трябва да преодолее настоящия елит, който държи всички лостове за обществено въздействие и контрол. Нещо, което към днешна дата изглежда почти утопично.
-   Защото ще е асоциативен и проактивен, сиреч отворен за света и бъдещето.
-   Защото в битката си за налагане на новите визии за развитие на страната ще развие както необходимият прагматизъм, така и на практика ще познава границата на компромиса, след който самата идея се компрометира. Същевременно в хода на този процес ще се оформи и достатъчно широко мрежово ядро, което да играе ролята на коректив.


И коментарите досега:

Автор: KONCHO 29 Май 2010 17:22:27
Добри идеи. За това е нужно малка група от хора да организират по-голяма група. Без медийни партньори няма да стане.

Автор: Костадин 29 Май 2010 19:19:34
Звучи правдиво...като че ли има някаква надежда?!...
 
Автор: Петър 29 Май 2010 22:29:25
Звучи обнадеждаващо, обаче когато подходим детайлно виждам много проблеми: това трябва да бъде web site. Ок. Какъв точно, кой ще го прави, администрира, модерира...? Как ще се издържа? Ще има ли реклами или не? Ако има реклами и се наложи и стане посещаем - изкушенията ще бъдат големи?! Как да устои и да бъде наистина независим NGO (Non-Government Organization).
Подкрепям дискусията.
.............  
Автор: Милен Райчев 29 Май 2010 22:58:07
Иво намира съмишленик в мое лице! Аз съм мислил по тези въпроси и е мое убеждение, че ние имаме нужда от генериране на идеи и обратна връзка отдолу-нагоре! Мрежата може и трябва да бъде ползвана като среда, която да позволи изграждането на "супер-мозък" (нашето общество), в който индивидите играят ролята на неврони. Идеите се генерират от агрегирането на мненията на индивидите. По аналогия с биологичния мозък, неформално изгражданите елити съответстват на отделните центрове в "супер-мозъка". По същия начин обществения "супер-мозък" ще е динамично развиващ се (пластичен, както го наричат биолозите). Ако България успее да въведе този елемент в общественото си развитие, тя ще допринесе както за своето собствено развитие, така и за световното.

Изключително важно е да се събере надкритична маса от съмишленици. Затова смятам да препратя връзката към тази публикация до моите контакти и призовавам читателите да направят същото!
 
Автор: синархист 29 Май 2010 23:16:02
Идеята е разумна.Поздравления!
Като първа стъпка да се създаде тест за подбор на съмишлениците.
Утвърждаването -по предложена програма, решаваща назрял проблем.
 
Автор: Борис Костурков 29 Май 2010 23:43:50
Най-после добра идея ,трудно осъществима ,но ще се намери кои да направи саит и т.н.В мое лице проекта има още един съмишленик.За начало трябва да се разбере за това нещо (facebook )и тем подобнибни.Шумете в свободното все още пространство......
 
Автор: Stoni 30 Май 2010 01:41:03
Тя общоста ни е готова и асимилира, обаче и онези, които асимилират, че това е фитил към бомба под задниците и на статуквото и на властта и над парите им няма да оставят нещата така.
Сега е времето да покажем способностите си и възможностите си да модраторствуваме, защото в мрежовите схеми, тези качества играят ролята на водещите предаването.
 
Автор: Stoni 30 Май 2010 03:15:24
http://www.facebook.com/pages/Predizvikatelstvoto-Blgaria-HHI-Kak-da-si-vrnem-stranata/125619850801239?v=app_2373072738
 
Автор: Иво Димитров/ Kalva4 30 Май 2010 07:32:19
Уважаеми съфорумци.
1. Стони първи прочете текста в Де-зората, първи изказа подкрепа и направи и ФБ за група. Благодаря.
2. г-н Е. Сугарев, без да ме познава реагира за по-малко от 4 часа - от получаването на матириала - со публикацията му на сайта.
Благодаря на всички за подкрепата!
И с общи сили и с Бога -Напред!
Ваш Калва4/Иво Димитров
 
Автор: BUSH 30 Май 2010 08:52:13
Ако по някакъв начин стане възможно да се създаде нов съзидателен и прогресивен елит, на него няма да му се позволи да направи нищо различно от това, което се разрешава на сегашния елит!Това, което става в БГ не става по свободната воля на управляващите.То се ръководи от другаде!Никой в БГ няма капацитета да се противопостави на това "ръководство"! Преди да решите нещо да променяте, трябва да знаете първо какво представлява това нещо.Мисля, че не сте наясно!
 
Автор: ГР 30 Май 2010 09:36:48
Като идея за намиране на решения по определени проблеми звучи добре. Но основният проблем ще бъде тяхната практическа реализация. Не си мислете, че при състоянието, което вече сме достигнали, мафията ще се предаде ей така. Искам да кажа, че резултатът от това упражнение ще е само първото необходимо условие за промяна - интелектуалното. А второто и решителното може да стане сама, като се накара народът да излезе на улицата. Всъщност нищо ново под слънцето!
 
Автор: Аз-до BUSH 30 Май 2010 11:36:59
Ако някой в България има капацитет да се противопостави на това "ръководство" това със сигурност не си ти BUSH!
 
Автор: Ясен 30 Май 2010 12:37:52
Виждам комсомолски плам. Пламът е за добро, но му липсва ясна мисъл.

Господа, в България има демокрация. Народът избира. Буквално. ББ е изражение на народния дух. Вие не сте. В една демокрация малцинството няма думата.

Основната грешка на тезата е, че освен другото ни трябва и, нека го наречем, духовност. Тя е първото. Още Сократ е изяснил това.

С други думи, просветление. Първо в мозъка на народа ще просветне, после тази светлина ще даде плод. Проблемът на България е, че няма професионални просветители. Евентуално има хулители на неправдата, но това не е просветител. Просветителят е светъл, а не просто срещу тъмата.

Идеята на г-н Димитров предлага спасяване на народа отгоре-надолу. Един просветен елит, който да донесе всенародното щастие.

Ботев и Левски не са успели да го сторят. И то с помощта на Захари Стоянов, Стефан Стамболов и мнозина други. Това е защото е невъзможно!

Животът тече отдолу-нагоре. Спасителят може да извади давещия се, но само ако последният му подаде ръка. Да сте забелязали истинско недоволство спрямо чалга-културата и липсата на морал у народа? Да сте забелязали притеснения, че образование в тази страна не може да се получи?


Желая ви успех. Началото на грандиозното дело обаче е такова, че подсказва пълна неспособност да се осъзнае какъв би трябвало да е мащабът и природата на усилията и идеите, които биха довели до успех. Делата са реципрочни на причините си.
Автор: Иво Димитров 30 Май 2010 13:46:39
Уважаеми Ясен,
1. Народът отдавна е готов. 1997, 2001, 2009 - хората ясно и категорично казаха: искаме нов модел управление, искаме нов елит. Това, че платените социолози се опитаха да кажат, че хората искали "някой да ги спасява" и извъртяха нещата, не е проблем на хората а на елита.
2. За СЪМНЯВАЩИТЕ.
Припомням ситуацията след 1878-а. Русия е стегнала в такива стратегически клещи България, че единственото, което реално остава е - падане на колене пред батюшка Царь и молба да станем "Задунайска губерния". Върхът е Сръбско-Българската война. Русия изтегля военният си елит - генерали и полковници и някакви капитанчета и чичовци от село .....правят на дармадан и ситна салата стратагемата на Великата сила Русия!
Мен това ме кара да се замисля...
 
Автор: Аз 30 Май 2010 15:44:52
Поздравления Иво!Идеята ти е много добра и нужна.Доказателство за нейната ценност е това, че от самото начало започват да преплюват по нея.Поздравления и за подкрепящите идеята, пожелавам лавинообразно да се множат!
 
Автор: Kirov 30 Май 2010 16:07:21
Ясна визия на истински родолюбец!!
Написаното от Иво Димитов трябва да бъде раздадено на всеки чиновник, министър и министър-председател и да служи за ръководство на всяко правителство дошло на власт в Република България. За да бъде избрано в бъдеще правителство управляващо по този план, трябва избирателят да спре да вярва и се радва на "хубавите лъжи" предлагани от партийни партизани преди избори, а да е готов да приеме и лошата истина, която би му поднесъл един отговорен претендент за водач на държавата в бъдеще. Едва тогава шансовете за превръщането на България в силна и демократична европейска страна, ще станат реалност.
 
Автор: Весела 30 Май 2010 20:05:52
Нещата могат да се променят с мисъл и идеи и много, много усилия. И според мен не е възможно с формиране на някакъв нов елит, който да налага тези идеи отгоре надолу. Нужни са Будители, дебати в Мрежата и мощно движение отдолу-нагоре.
 
Автор: Индийски земеделец 30 Май 2010 21:19:05
Младото растение да се пази от говедата, а като започне да плододава- от маймуните!
Желая богата реколта!
 
Автор: Милен Райчев 30 Май 2010 21:20:14
Мисля, че създадената от Stoni Фейсбук група е най-добрия форум за организация за момента. Призовавам читателите да се присъединят и да изпратят връзката на своите контакти!

http://www.facebook.com/pages/Predizvikatelstvoto-Blgaria-HHI-Kak-da-si-vrnem-stranata/125619850801239?v=app_2373072738
 
Автор: BUSH до Аз 30 Май 2010 22:55:09
Не се безпокой за мен.Това, което наистина мога е да се противопоставям.Правил съм го и при комунизма и още повече през 20 годишното "гражданско" общество.Започвам да мисля, че ще се противопоставям и на вас, ако не си останете само с тази статия! Нещо много интелектуално го раздавате,прекалено натрапвате думичката демокрация и сте арогантно неблагодарни на силата, която ви създаде държава!
Държа на това, което ви казах-не сте в състояние да промените каквото и да е в БГ.Дори и самият Господ Исус Христос да дойде и той ще вдигне ръце!България е в ситуация,подобна на тази след падането и под турско робство!Планетарни промени са нужни за да тръгне България по правилен път!Дори ида ви пожелая успех, нищо няма да се получи!
 
Автор: Stoni 30 Май 2010 23:49:59
Планитарните промени за които си мечтаете няма да дойдат. Този мит, мираж за вас изчезна преди 20 години. Сега работите в нелегалност но това просто връща нещата от където ги изтърбушихте преди 100 години. Бог изпрати своя син, сега ни изпрати и очи и уши с интернета за да го разпознаем, защото с вашите методи Го скрихте от очите на падналия и загубил се съвсем.
България не е имала никога държава от тип и вид какъвто ни трябва и е необходим в условията на ЕС. И първата и втората и третата държава до сега са били други. сега трябва държава на гражданите а те си я искат, защопто ги има и ще си я вземат. Това което си въобразявате, че можете да спрете е глупост. Живея от 8 години в нормална относително държава и знам какво и как функционира и как няма никакви такива заплахи дето света нямало да позволят да стане. Единствената страна, която няма и не иска да се случи това в губернията и е аут и ще гледа територията си през крив макарон. Тази територия ще е на свободните български граждани от целия свят.
 
Автор: tarzan 31 Май 2010 01:01:09
Според мен диагнозата на Иво е правилна, но мисля че начина на лечение на Ясен е по-правилния. Събитията от 1997, 2001 и 2009 показват че масата търси промяната в месия. Така избирателят прехвърля цялата отговорност към една личност. Да приемем, че Костов имаше искрено желание за разбиване на статуквото(за Симеон и ББ има неоспорими факти за тяхната съпричастност към него). Той спечели доста битки, но загуби войната. Една от причините според мен е че покрай събитията от 96-97 изплуваха кресливите далаверажии като Бакърджиев и Бисеров, които наловиха риба в мътните води. Революцията е примамливо решение с нейната бързина, но е много нестабилно. Будителството, обратно е много бавен процес, но с доказан ефект(борбата за българска екзархия успява, докато Левски, Ботев, Захари Стоянов не успяват). Новият елит ще се появи от само себе си, когато масата/средната класа узрее. За съжаление не виждам това как ще стане с учители дето вземат на половина на кварталното гаменче станало полицайче. Не е случайно, че статуквото реже парите за образувание и така си постила чергата за безпроблемно възпроизвеждане.

Широко разпространено е мнението че от вън, западнярите могат да ни оправят. Те са необходимо, но не и достатъчно условие за успех. В момента, в който дойдат тук те много бързо се научават на тукашните табиети. Два конкретни примера от работата ми с немци. Пристига нов шеф немец у нас и за назидание и заздравяване на дисциплината разваля гнездата на лястовичките с токущо излюпените малки. При ремонт на една лаборатория в Германия се открива дупка на прилепи. Заради тяхното присъствие се изменя плана и се оставя неклиматизирано помещение, където да живеят.
 
Автор: Милен Райчев 31 Май 2010 06:25:24
Според мен идеите на Иво и Ясен не си противоречат. Нужен е както механизъм за събиране на надкритична маса от водещи хора (елити в различни конкретни области), така и будители в истинския смисъл на думата. Едно от нещата които Иво беше споменал е създаване на центрове на кристализация. Целта е да има СЪЖИТЕЛСТВО на много конкретни идеи движени от различни конфигурации от личности. Според мен това важи и за методите на действие. Тук виждаме идеален пример на две конкретни идеи които могат да съжителстват и да се работи и по двете. Едно от нещата, за които е хубаво да се замисляме, когато първичната ни реакция би била да отречем инакомислещия, е дали не можем да намерим начин да впишем нашата идея в общата насока на развитие.
.....  
Автор: Sissi 31 Май 2010 10:13:32
Всякакви опити да си върнем страната със собствени усилия са капка в морето пред неограничените възможности Русия да се намесва с непосилни и убийствени за нас, а макар нищожни за нея, но изгодни й съвместни проекти. Може да се промени нещо, ако се въведе закон, който забранява контакти на всички равнища с гигантската за нас "партньорка"(включително споменаване в медиите), а политиците ни, при встъпването си в длъжност, да полагат клетва, забраняваща им каквито и да е комуникации, като нарушаването й да означава национално предателство и затвор за тях, но вместо създаването на такива нагласи, по-скоро ще има трупове на инакомислещи.
 
Автор: Милен Райчев 31 Май 2010 12:35:39
Създадох twitter акаунта BGlasuva поради следната необходимост:

Фейсбук групата е идеално място за излагане на идеи и за дискусии. За да е възможно обаче реално изработване на позиции (измерител на общественото мнение) и вземане на реални решения е необходима техническа способност за гласуване! Мисля, че twitter предлага идеалната основа на която това може да бъде технически осъществено. Още повече, че предлага лесна възможност за разширяване към мрежова структура подобна на биологичния мозък. Това е така, защото всеки потребител или група от професионалисти може да комуникира по желание с конкретни други потребители или групи. Това е аналогично на аксона в биологичния неврон и става чрез използване на @ пред името на целевия акаунт. Например ако изпратите съобщение:

@BGlasuva #номер_на_конкретна_идея_дискутирана_във_Фейсбук #за

бихте гласували за идеята с конкретния номер използвайки целевия акаунт за гласуване.

Twitter има следните допълнителни предимства:
1. Пази се публична история, което означава че резултатите от гласуването може да бъдат проверявани.
2. Поради същата причина може да бъдат правени всякакви статистики постфактум. Техническата възможност за измерване и обратна връзка е критична за успеха на всяко начинание.
3. Способността за следене на конкретни потребители или професионални групи от интересуващите се други потребители или професионални групи е по аналогия с дендритите в биологичния неврон.
4. Има възможност за гласуване по места (за сега в някои части на света с тенденция разширяване).

Twitter също така има следните недостатъци:
1. Не е защитен от измамници и роботи. Това може да бъде преодоляно с изработването на подходящи протоколи и уеб сайтове свързани с бази данни които да застанат на входа. Например-идентифицирате се по определен начин в даден уеб сайт, който изработва индивидуален код за вас за ползване с цел гласуване в twitter. Уеб услугите, които преброяват резултатите от гласуването на изхода, сверяват кодовете със списъка на издадените такива. Възможностите са неограничени. Тук бих потърсил помощта на уеб разработчиците и математиците за конкретното изработване на необходимите инструменти. Моля помогнете!
 
Автор: ТАНГРА 31 Май 2010 12:39:32
По повод „Планетарните промени” : Не сме ли Човеците тези, които движим „Планетарните промени”?Всеки един от нас е част от общото Голямо Нещо.За да се стигне дотук, че да се започне да се говори за истинските промени, значи има достатъчно еволюционна мисловна енергия, която вече е нахранила пространството. На ОБРАЗОВАНИЕТО му е нужна Нова наука, на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО – Ново здравеопазване. Това са ключовите звена, откъдето трябва да се тръгне. Болен мозък не може да прави здрава икономика; 20-годишен младеж, произлязъл от образователна система, която не го е научила да МИСЛИ, не може да кове закони и т.н, и т.н.... Всяка нация си има предопределена задача в Общото пространство и тя ще си я изпълни, защото Природните закони няма кой да ги промени. България има още много стотици години да си работи в тази система. Така че, просто, щом сме стигнали да осъзнаем необходимостта от Ново съзнание, значи сме на прав път и въпросния елит, за който се говори в представената идея, ще бъде създаден, именно отдолу, но от осъзнати хора. Болшинството от нас, тук, със сигурност имат деца.

---Тези деца плюскат каквото им падне, защото рекламите са шарени, а „Луд на шарено се радва”. Защо им го позволяваме, защо изпадаме в състояние на безсилие, ако сме от тези, които осъзнават, че така убиваме собствените си деца, но трудно можем да ги убедим в това, след като Пенчо и Драганка си ядат и им няма нищо.....засега, обаче? Кой създава тези реклами – ние хората, техните родители, чичовци, приятели ... защото това носи пари. Значи трябва да измислим, какво шарено да рекламираме, обаче то да бъде променящо съзнанието на младежта, пак да носи пари, за да бъдат инвестирани в създаването на духовен елит;
--- Тези деца се вълнуват от силиконовите бюстове, защото „Очи – вир , гъз – гнил”, както казва поговорката. А тъпите майки, за абитуриентската вечер, подаряват на момичетата си силоконов бюст, за да има детето самочувствие. Значи, на децата трябва самочувствие, но нека да се изрази в „ По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Къде се събират младите хора? В НЕТА, о.к., ами да им дадем храна, която да им нахрани мозъците, а те от своя страна, да ги накарат да се чувстват харесвани – с ума си. Още къде се събират младите – на концерти. Да де, ама нека да не е на чалга концерт. И в този ред на мисли, та до безкрайност.

Стига ме до...... ПАРИТЕ. Защо се намират пари, за инвестиране в конкурси за красота, в тъпи TVигри, и т.н.,да не продължавам, ....Защото народът е стадо.
Въпросът е КАКЪВ е ПАСТИРЪТ и накъде води стадото?
Хората с пари искат инвестицията да им носи пари. Всяка прекрасна идея ще си остава една химера, ако не се проумее, че за да се тръгне по пътя, в който човек е убеден, че е правилния, трябва НАЙ – НАПРЕД да се ОТВОРИ ВРАТАТА. А тя се отваря само , когато се съединят Земната и Небесната енергия. Така е във всичко. Плодът в утробата няма да се размърда, доката в тялото (Земното ) не влезе Духът (Небесното). Колко са творците, които тръгват с хубави идеи, имат наистина дарба, но или изкуството им преминава в лагера на тъмнината, или се провалят и това е именно, защото не се свързват двете енергии, не се получава единството, хармонията.
Новите Просветители и сеячите на Духовност трябва да се движат по гребена на съвременната вълна. Отдавна, отдавна Попа, Даскала и Кмета не са тези, които народът слуша. Вече ТЕ трябва да слушат какво им казва и какво иска народът. А кой е народът? Ние, тук, сме част от него. И трябва да направим така, че да станем повече. А тъй като днес повече от всякога парите движат света,то:

1. Ако тук има хора с финансови възможности или познават такива и искат да инвестират правилно, нека, например, инвестицията да е в такъв концерт, с който да се отправи провокация към младите хора в БГ, така че да се завърти колелото на 360 градуса. Колко са известните БГ изпълнители, които биха застанали зад една добре структурирана идея! Концертът да бъде воден от добър оратор, млад човек, който хем, така да се каже, да може да владее масите, хем да обоснове необходимостта младите да са с ново мислене.... Защо да има концерти, ако и да са благотворителни, от сорта "Заедно срещу диабета" . Първо, защо обществото допуска да има диабет ( и не само това, разбира се), та после, да се правят кампании срещу нещо, което то само създава? Нека концертите да са такива, че да карат хората да осъзнават, че тяхна и само тяхна е отговорността за утрешния ден. Защо зорлем да рушим нещо, което е създадено съвършено - Човекът, а после да пръскаме енергия (фалшива и безрезултатна, при това ) и време, за да си чистим лайната, които сами сме изкъкали на метеното?.....
2. Ако не ви допада концерт, тогава нека да помислим друго: Младите обичат да се конкурират. Ами да се организира конкурс в училищата, например, „ Моето ново българско училище”. Ще кажете: „Да бе, нали това трябва да мине през одобрение на МОМН, директори и т.н., кой ще иска да му се бъркат в кошера?” НЕ! Аз говоря за бизнес – идея. Никой не може да се бърка в „Моя кошер – моите пари. Аз ще си ги харча в това, в което си искам”. МОМН може да контролира училищата, но не може да контролира Интернет – пространството. И каква ще бъде наградата за спечелилия( спечелилите ) конкурса, а какви ще са критериите за конкурса.......
3. Мамите от BGMAMMA се организираха срещу ГМО. Как? Чрез Net-a. Ами да им дадем идеята да се организират и срещу антикултурата, която пръскат телевизионните предавания, филми и т.н. Какво влиза в главите на децата, докато само чуват, дори ( не е необходимо да гледат) новините и филмите за агресия, разрухи, нещастия..... Това било живота??? НЕЕЕ! Това е живота, който всеки от нас създава с МИСЪЛТА СИ..
Ето такива неща ми се въртят в главата от доста време.

Аз нямам пари ........ достатъчно; не съм добър оратор, но знам, че всеки от нас има или ще намери своето място в една обща кауза. Нашето МИСЛЕНЕ в една посока е достатъчно силно, за да бъде материализирана ВСЯКА ПРОГРЕСИВНА идея.! Младите хора , тийнейджърите, децата, имат нужда да изразходват енергията, която напитра в тях. Понеже тази енергия не се канализира правилно, затова вече в тоалетните на училищата 14-годишните правят секс всяко междучасие и този контакт се осъзнава като да седнеш и да се назакусваш или като за”Добро утро”. Ами каките и батковците в дискотеките? Вече там не се ходи, за да се танцува, а, за да се ......От детските градини вече, забележете – изключват деца ( 5 – 6 годишни), защото разрушителната енергия ги е просмукала и тях
ДА, ако искаме да се промени съзнанието и на други хора, трябва да се започне от КОРЕНА – ДЕЦАТА , а те са КОНТИНГЕНТ на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА и на ЗДРАВНАТА сфера.
Автор: Румяна Георгиева 31 Май 2010 16:15:52
Ако това ще Ви вдъхне малко повече оптимизъм,ето един кавър на детската песен "Пред нас са блеснали житата" - от социалистическото време. Мелодията, обаче,определено си заслужава.

" Пред нас са блеснали житата,
окъпани от топъл дъжд
Като слънца ни водят те в света нататък,
Към Мир, Любов и Свобода – на шир и длъж.
Ехо! Ехо!
Любов - на шир и длъж!

Деца на светлата родина
от равнината и града
ний с твърда воля вече трябва да преминем Към обновена и духовна свобода.
Ехо!Ехо! Духовна свобода!

Това е то - животът вечен,
Заблудите - не са за нас копнеж.
Че няма край през вековете ни възхода
на българската, българската ни младеж!"

И това не е утопия. Просто трябва да облечем прогреса в нови дрехи.
Автор: Иво Димитров/ Kalva4 31 Май 2010 16:41:14
Няколко души ме провокират да взема отношение към "большой" брат.
1. Съгласен съм с това че Рашата не само се меси и пазарува наедро у нас.
2. Това не първичка. Руското злато разлага националният елит още от 1878г.
3. Тогава, в крайно неблагоприятна външнополитическа обстановка нашият елит е успял не само да преодолее това, но и да направи Обединение и Независимост.
Сега зад нас са НАТО и ЕС и ако не успеем да преборим матушката батушка, ами... просто сме пигмеи преди дедите си.
Аз не се чувствам пигмей!
 
Автор: Васил Антонов 31 Май 2010 17:32:39
Поздравления от мен на Еди и Иво за написаното.
Автор: Тандем 31 Май 2010 19:00:52
Звучи правдиво...като че ли има някаква надежда?!

Какъв точно, кой ще го прави, администрира, модерира...? Как ще се издържа?

Автор: Иво Димитров 30 Май 2010 13:46:39
Уважаеми Ясен,... ... ...

.................................

Теорията е едно, практиката - друго.
Планът за спасяването на давещите се на хартия е един, а във водовъртежа - съвсем друг.

За съжаление, Ясен е прав в съмненията си, но Иво е по-привлекателен, защото ни кара да мечтаем.
Имал съм много случаи, когато за съдбата на дадена алтернатива е било решаващо мнението на аудиторията, събранието или колектива. Е, Бога ми, по неизвестни или непонятни за мен причини - незнание, страх, изгода и пр., бяха взимани противоречащи на логиката и здравия разум колективни решения.
Така ще е и с това начинание, ако изобщо се състои. За целта всички красиви фрази трябва да отпаднат. Трябва да се работи на три нива. Демократичното начало поне докато идеята проходи като организация трябва да престане да бъде инструмент и повод за превзимане и подмяна... Дълги трудни теми и разговори предстоят, за да излезе нещо смислено...
 
Автор: Иво Димитров/ Kalva4 31 Май 2010 19:10:17
Драги Тандем,
Мечтатели не търсете в мое лице.
В текста съм посочил, че към днешна дата предложеното прилича на утопия. Има основания да стане реалност.
(Но трябва да ТЪРСИМ ХОРАТА. Които могат.
Да ги убедим, че сме сериозни и ще застанем зад тях.
Е, просто ще искаме нови и модерни визии, но пък всеки истински професионалист би си обидил от по-малко.
Или както казва Вуте- Бачканье му е макята!
 
Автор: BUSH до Иво Димитров 31 Май 2010 20:41:15
1.Ако спресх да продавасх на Русия, тя ще си остане Русия.Ако тя спре, ще угаснеш за 2 седмици.
2.Преди 1978 не е имало България.След 1978 България възкръсва от пролятата кръв на 200 000 руснаци.
3.Щеше само да мечтаеш за Обединение и Независимост,ако не беше Русия.
4. НАТО и ЕС изобщо не стоят зад теб.Те те насъскват като Грузия,но никога няма да са там,когато мечката те сръфа.Те си имат бизнес с Русия и ти не си им на дневен план.А ти как ще се бориш с Русия с изтърбушената си държава въоръжен с гаубици.Остави истинските държави да се разберат, не се блъскай между шамарите.
 
Автор: Stoni 31 Май 2010 21:33:35
Все някога и на пропития руски народ ще му писне. И там има интернет и там Божието провидение ще си свърши работа. Ама вие и в него се съмнявате, нали от опозита му се храните.
 
....  
Още:  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3353&rid=154#comments


Тагове:   България,   как,


Гласувай:
5



1. lado - Страхотно! Откога чакам - цяла г...
01.06.2010 20:37
Страхотно! Откога чакам - цяла година!
цитирай
2. strannica - :)
01.06.2010 23:37
То "Предизвикателството" го имало и тук - в blog.bg:

http://idimitrov.blog.bg/politika/2010/05/26/predizvikatelstvoto-bylgariia-hh-kak-da-si-vyrnem-stranata.551686

цитирай
3. idimitrov - Благодаря ви приятели и съмишленици!
04.06.2010 17:16
Чакам най-вече конструктивна критика!
Чисто технически, просто не мога да обхвана всички блогове и да поканя всеки един от блогърите поотделно.
Затова- огромна молба,
разпространявайте идеите на Предизвикателството и канете всеки който има нужда да каже КАК конкретно да направим промяната.
Извинете, ако съм рязък, но ревлювци и обикновени критикари не пасват на Предизвикателството.
Те нилъжат на ангро, ние ще ги притиснем с КОНКРЕТИКА!
Да правим ОБЩА БАЗА ДАННИ - те това е и другото име на интелектуален бекграунд!
Благодаря на всички и ви чакам в Предизвикателството България във ФБ!
Да събираме капките, вирчетата, поточетата...
Капката е нищо, но реката, като придойде...
Благодаря
Искрено ваш
Иво Дмитров!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504663
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985