Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 08:38 - " И най-хубавата идея може да се провали, когато няма кой да носи знамето"
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 3960 Коментари: 8 Гласове:
8



 "Хората се раждат неравни – и по социално положение, и по дарби и по всичко. Как ще бъдат равни? Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният.

Аз не вярвам в колективизма, нито пък в съзнанието на човека при общата работа. Има индивидуална работа. Има лична сметка. Личен интерес. Ето, аз така разбирам нещата.. Човек живее за себе си, а не за другите.. Човек търси помощ от другите когато е хилав, слаб или болен. Иначе всеки сам си работи.

Хората не се променят, не се превъзпитават. Те само чистят мъничките, сухи клонки по стъблото на вековния дъб, а големите клони и дънера си остават същите.

На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.

Какво е трудолюбието? Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари – това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието. Не е вътрешната потребност. Казват, че българският народ бил трудолюбив. Народ, който има по календар 169 черковни и официални празници не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин.

Народът е с всеки, който държи калъча.. Народът е стадо. Той слуша само гласа на пастира, който държи сопата и който храни кучетата. Това е народът.. Народът се лута, чака някой да го поведе и да му каже „свободен си”. Световната практика е такава – няма управия без сопа, въже и остен.

Сопа – да вкарва народа в пътя, въже да го тегли напред и остен да го ръга отзад, да тегли плуга и ралото. Ако си въобразявате, че ще минете без сопата, въжето и остена, лъжете се. Тях, трите атрибута на държавата, трябва да ги има. Иначе – край. Ще идете като Стамболийски в чакмак-сокак.

Политиката има свои закони. Тя не търпи интелигентните на трона си. Тя иска полуинтелигентни. Полудипломати, полуполитици. Тя иска сурови мъже , с тежки юмруци.. В политиката важна е маскировката, а не същността. Кой ти ебава днес същността.. Света го движат не политиците, а парите. Политиците са били само щурманите на параходите. Параход без платна, без вятър, без пара, без бензин не върви. Това са парите.

Хората, които трябва да осъществяват хубавата идея, се покваряват само за половин година. И най-хубавата идея може да се провали, когато няма кой да носи знамето. Знаменосец става не човекът, който крои дълбоки планове и мънка, когато говори, а който решава бързо, смело и говори сладко.

Стамболийски беше политик – романтик. А политиката е сурова, мръсна и жестока служба. Политиката иска напрежение и ужасно, ужасно напъване. Да се свържат двата края. Да се върже някак бюджета. Защото без пари голяма политика не става. Парите – това е барометърът на всичко.

Аз като не съм добре, целият свят да е добре – това не ме радва. Аз ще се радвам, ако целият свят е зле като мене. Това е човекът, това е същността му.

Българският интелигент е готов да се примири с всяка власт, стига той да е добре. На него да е добре. Той да остане жив. Него не го болеше за нацията, за народа. Него не го интересува как ще се развиват нещата занапред – важното бе той да оцелее. Той да е добре. Угодничеството, нагаждачеството са като че ли най-ярките национални черти на българската интелигенция."

 Атанас Буров

image

Избиран за народен представител в девет обикновени и едно Велико народно събрание.
Министър в шест правителства, между които тези на Александър Стамболийски, Андрей Ляпчев и Константин Муравиев (последното преди деветостептемврийския преврат).
Буров завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903 г. След това учи в Швейцария и Англия.
След 9 септември 1944 г. е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд.
Присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 г.
След освобождаването си през 1945 г. той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство.
През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор.
Излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик, където умира на 15 май 1954 г.

Препечатано от сайта cao.bg
------------------------------------------------------
Прочетено при 
hikari
 
http://hikari.blog.bg/history/2010/11/03/atanas-burov-bylgarskiiat-inteligent-e-gotov-da-se-primiri-s.628964





Тагове:   може,   носи,   най-хубавата,


Гласувай:
8



1. zaw12929 - Хората се раждат с еднакви възмо...
05.11.2010 08:54
Хората се раждат с еднакви възможности, да добият знанията на епохата си- това е наследството на всяко бебе от човечеството по нататък народа е казал- "Роди ме мамо с късмет и ме хвърли на смет!"
Затова най малкото е грешно, да се съмняваме в способностите на хората.
Обществото, родителите , всичко ни насочва към пътища, които ние сами избираме, за да си отмъстим или за да осъществим мечтите си!
На този кръстопът зависи как пристигаме с позитивно мислене за собствените сили и как да го правим, като вече сме заразени от омраза, от претенции, да искаме, без да даваме, защото другите имали...
Вашият постинг е лекция от школата за неоснователните претенции за съжаление.
По добре е да си поставите позитивни цели за себе си. Да ги следвате. За да промените Вашия свят, а не да сочите безнадеждност на другите- излишно, вредно губене на време, защото животът е борба, животът на всеки е в неговите ръце и ум. Защото Ви мисля доброто го споделям. Нищо лично!
цитирай
2. strannica - zaw12929,
05.11.2010 09:08
1. Текстът не е мой, това са думи на Атанас Буров. Последното, което би направил човек като него, вероятно е да изнася "лекция от школата за неоснователните претенции за съжаление".
2. "Обществото, родителите , всичко ни насочва към пътища, които ние сами избираме.." - все пак всичко ни насочва или ние сами избираме - без да ни влияе това кой накъде ни насочва?
3. Интересно нещо е човешкото възприятие :) Виждате в текста неща, които аз, колкото и да се напъвам, не мога да видя - например - "да сочите безнадеждност на другите". Това все пак са размишления, а не програма за действие /или бездействие/.
4. Разрешете ми да не се възползвам от нищоличните съвети, които ми давате :) най-малко защото нямата ама никаквинка представа за моя свят, който според Вас е така наложително да бъде променен.
цитирай
3. zaw12929 - Политиката на САЩ е такава:
05.11.2010 09:12
1 : и американците считат, че " който има ...пари се смята за много по-умен от този, който ги няма." Умните печелят с ум...като измислят интелектуални продукти за пазара... платени умни статии , а не спам!
2. " не вярвам в колективизма..." а знаете ли, че колективизъм са главно две неща - човечеството- никой не може да стане човек извън човечеството и
семейството- лишените от семейство в 90% стават престъпници
3. Имате грешна представа за църквата, защото малко четете и знаете, а искате хората да поучавате в грешните си заключения "Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин."
Но има време да се поправите в позитивно мислене, защото сегашното ще е най вече вредно за вас- води кум инсулти и други не лечими болести... Продължете с уважение към другите и позитивно за Вас!
цитирай
4. strannica - ...
05.11.2010 09:15
И тут Остапа понесло.....

Явно с Вас говорим на различни езици.
цитирай
5. анонимен - Не е лошо, преди да се критикува,първо добре да се прочете...
10.11.2010 02:08
Не виждам основание да се критикува статията,защото Буров е име и светла история,а Вие, zaw12929 кой сте? Едва ли някой след 60 год. ще препечата "поучителните" Ви писма за поколенията.Още повече, без никакво основание,нападате strannika,явно в стремежа си да поучавате,не успяхте да схванете,че думите са на Буров 1:1 и никъде няма написано личното отношение на блогера.
цитирай
6. анонимен - Остави тези българщини и мисли универсално!
10.11.2010 14:37
Елементарно мислене. Селски истини. Типично български поглед над живота. Трябва да си разшириш кръгозора преди да се опитваш да поучаваш другите. Надскочи първо себе си и после пробвай да помогнеш и на другите да сторят това! Не знам на колко години си и др. подробности за теб нищо лично не влагам ,но има много още много да учиш за живота... не си и до половината път.Разчупи рамките и виж отвъд тях.
цитирай
7. strannica - 6. анонимен -
10.11.2010 14:42
Още един чукча не читатель - чукча писатель ((
цитирай
8. kordon - Поздравления за постинга!!!
16.11.2010 14:24
Г-н Буров е формулирал най-естествените постулати на живота-сурови,жестоки, но единствено правилните и мотивиращи всеки индивид,без значение какви "високи" идеали проповядва и какви лицемерни лозунги развява.Човекът се води от унаследени инстинкти,които го подтикват към вечно съревнование с всичко и всички,и които патетичната демагогия за равенство и братство не може да замени или отмени.Това,че на някои особи тежките и груби истини на Атанас Буров не допадат,говори колко далече са те от истинското разбиране на природните процеси и човешката природа,и как робуват на утопични безмислици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500827
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985