Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 09:26 - В надпреварата за президент са се включили четирима агенти на Държавна сигурност
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 3675 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 30.09.2011 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://desebg.com/
Сподели

 

Четирима от 18-те кандидати за президент са с принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата (решение №270 от 27 септември 2011 г.), огласявайки проверката на кандидат-президентските двойки, регистрирани в ЦИК. Проверени са общо 36 лица.

Сътрудници на ДС са:

 

image

Алексей Петров | Снимка: vnews.bg.

Алексей Петров, издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет – щатен служител в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, направление „Терор” от 1987 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

Венцислав Йосифов | Снимка: begebot.eu.

Венцислав Йосифов, кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет – агент „Илиев” на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1987 г.

 

 

 

image

Красимир Каракачанов | Снимка: personi.dir.bg.

Красимир Каракачанов, издигнат от ПП ВМРО - БНД – агент „Иван” на Шесто управление на ДС от 1989 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

Стефан Солаков | Снимка: sbj-bg..eu.

Стефан Солаков, издигнат от Национален фронт за спасение на България – щатен служител на Комитета за държавна сигурност от 1967 г.

 

Впоследствие той е бил и нещатен сътрудник -  оперативен работник на доброволни начала „Павел” на Първо главно управление на ДС.

Седем агенти на ДС на действащи постове в Министерството на културата image image
 
Сподели

 

image

Министерството на културата - поредната държавна институция с агенти на ДС | Фотограф: Христо Христов.

 

Седем агенти на бившата Държавна сигурност заемат действащи ръководни постове в структури на Министерството на културата, стана ясно от проверката на комисията по досиетата (решение 267 от 20 септември 2011 г.).

Сред оповестените имена са директорите на Националния исторически музей, Сатиричен театъра София и театър „Българска армия”.

Проверката е част от глобалното проучване за принадлежност към ДС на лицата, заемали или заемащи ръководни длъжности в основните органи на изпълнителна власт – министерствата, което комисията по досиетата извършва от миналата година.

Проверката в Министерството на културата е обхванала общо 124 лица на ръководни постове. В доклада обаче комисията е отбелязала, че проверката на министерството продължава, което означава, че огласените резултати са частични, вероятно поради забавяне на част от поисканите от ведомството данни.


След обявените са имената на:

 

image

Божидар Димитров | Снимка: bg-bg.facebook.com.

Божидар Димитров (1945), директор на Националния исторически музей, който беше обявен още през 2009 г. при проверката на кандидатите за народни представители за 41-то Народно събрание. Впоследствие той влезе като министър в правителството на Бойко Борисов.

 

След скандала с дипломатите – агенти на ДС през декември 2010 г. той си подаде оставката,  тъй като премиерът Бойко Борисов се нуждаеше от аргумент като правителство чисто от бивши кадри на ДС, за да мотивира отзоваването на действащите посланици и генерални консули с досиета.

Димитров е вербуван през 1973 г. като секретен сътрудник „Кардам” на Първо главно управление на ДС (ПГУ), а впоследствие е работил и за Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването” като агент „Телериг”.

 

 

image

Иван Попйорданов | Снимка: 50.bnt.bg.

Иван Попйорданов (1938), директор на Сатиричен театъра София.  Той е вербуван през 1975 г. като секретен сътрудник „Попов” на ПГУ. Агентурното му минало беше разкрито едва през февруари 2011 г. при систематизирането на архивни документи от комисията по досиетата в качеството му на изпълнителен директор на БНТ (1992), зам.-министър на културата (1997) и генерален директор на БНТ (1998).

 

 

 

image

Мирослав Пашов | Снимка: tba.art.bg.

Мирослав Пашов (1957), директор на театър „Българска армия” от юни 2010 г. Той е разкрит като съдържател на явочна квартира „Кипарис” на Окръжно управление МВР-ДС Пазарджик по линия на Второ управление на ДС от 1984 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Другите обявени агенти на ДС са Владимир Вълков – началник отдел „ФСД” от 2006 г.; Игор Чипев – началник на сектор „Литературно наследство” от 2006 г.; Красимира Филипова – директор на дирекция „Сценични изкуства и творческо поколение” от 2006 г.; Стефан Стефанов – директор на ПГК в с. Кунино.


До момента комисията по досиетата е извършила и обявила проверки за принадлежност на ДС на ръководните кадри от началник отдел нагоре в следните министерства за периода 10 ноември 1989 г. – 2011 г.:

МВР – над 1350 агенти от над 6220 проверени лица (обявени с над 15 доклада през 2010 г.);
Министерството на отбраната – 150 агенти от 928 проверени лица;
Министерство на външните работи – 194 агенти от 593 проверени лица;
Министерство на физическото възпитание и спорта – 7 агенти от 177 проверени лица;
Министерството на финансите – 7 агенти от 276 проверени лица.

 



Гласувай:
7



1. nbrakalova - Интересното е не, че са агенти,
30.09.2011 09:56
а това, че точно сега се обявяват. Както и за останалите преди и тези, които ще ги последват.
цитирай
2. strannica - ...
30.09.2011 11:38
nbrakalova написа:
Интересното е не, че са агенти, а това, че точно сега се обявяват. Както и за останалите преди и тези, които ще ги последват.


Комисията по досиетата проверява всички държавни структури една по една и периодично издава съответните решения /в интернет могат да се намерят датите на всичките им предишни решения, както и на тези, които ще ги последват, надявам се))/.
Решенията по другарите на снимките са от 20 септември и от 27 септември тази година и едва ли може да става въпрос за "обявяване точно сега" /те са известни отдавна/, а по-скоро за едно "систематизиране на информацията и оформянето й като официално решение на Комисията.
цитирай
3. voxpop - Да видим какво ще стане след утре!
30.09.2011 13:02
Ако системата не се промени из корен, не виждам какво добро ни очаква!
цитирай
4. nbrakalova - 2. Комисията по досиетата работи избирателно
30.09.2011 14:22
за име и по време. Тя работи под нечий контрол, който решава кои от досиетата и кога да бъдат публикувани, доколко от информацията да стане достояние. Тя удовлетворява заявленията на желаещите да се запознаят със съдържанието досиетата им, само ако това й бъде разрешено. Хората си въобразяват, че комисията по досиетата действа самостоятелно и авторитетно. Тя е просто средство за манипулиране, а не за истинност!
цитирай
5. strannica - nbrakalova,
30.09.2011 14:31
Хайде да започнем оттам, че част от досиетата или части от тях изобщо са унищожени. Може би ти ще ни кажеш точно от кого?
След това дори и най-независимата комисия няма да намери цялата истина и работата й ще бъде принудително-избирателна.
Аз не вярвам в независимостта на какъвто и да било орган в която и да било държава.
цитирай
6. strannica - По принцип
30.09.2011 14:33
voxpop написа:
Ако системата не се промени из корен, не виждам какво добро ни очаква!


системата не може да се промени из корен, още по-малко пък - бързо и в обозримо бъдеще.
Главното и ние да не сме овце и непрекъснато да я ръчкаме :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504960
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985