Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 13:56 - Прочит на историята: Можеше ли да се избегне присъединяването на България към Оста
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 10933 Коментари: 25 Гласове:
11

Последна промяна: 23.06.2012 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 От "Дневник":

В предишните две публикации в "Прочит на историята" се видя, че именно българските комунисти* са тези, които 
настояват за присъединяването на страната към Оста и които разпространяват позиви, в които, както сами признават се "подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт", както и че "когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски." (виж и "Тристранният пакт и българските комунисти" )

И – колко странно, колко необикновено и какво съвпадение – пак комунистите са тези, които след войната съдят и избиват голяма част от българските политици за това същото присъединяване.

И двата пъти, разбира се, действат, изпълнявайки безусловно нарежданията, предадени им на руски език от Георги Димитров от Москва (виж "Кой всъщност трябваше да бъде съден от т.нар. "народен" съд").

Опортюнизмът, лицемерието и наглостта в случая са безспорни и е очевидно, че българските комунисти не само нямат право да играят ролята на "съдници", но не могат да имат и никакви претенции за "заслужили активни борци против фашизма".  

Най-много да претендират за отлични ветропоказатели и най-безропотни изпълнители на абсурдните заповеди, идващи от Кремъл. (В това отношение, дума да няма, от целия Източен блок българските комунисти бяха най – "заслужили" поради факта, че в страна като България, където до 1944г. не "пролетариатът", а средната класа беше основна, комунистите нямаха обществена подкрепа и оцеляването им във властта се крепеше единствено на благоволението на Москва).

"Дневник" съвместно със списание "Диалог", Холандия представядискусионната рубрика на историческа тематика - "Прочит на историята".  В нея всеки уикенд публикуваме статии, свидетелства и интервюта за периода от 20-те години на ХХ век до 1990 година.
Можеше ли да се избегне присъединяването на България към Оста?

Разбира се, за подписването от страна на българското правителство на Тристранния пакт на 1 март 1941г., не комунистите имат "заслуга", тъй като въпреки агресивността си и терористичните си акции, те са обществено и политически незначими в България и не могат да повлияят на външната й политика.

Гръмогласното обвинение, отправяно обаче срещу българското правителство, че било включило България в една престъпна война и то на страната на агресора поради реваншистки и войнолюбиви или "пронацистки" настроения е неоснователно и демагогско.

И не само защото това обвинение е отправено не след подписването на пакта на 1 март 1941г., а едва след 22 юни 1941г., когато Хитлер напада СССР, но и защото България подписва Тристранния пакт от немай-къде и единствено, за да избегне една несъмнена окупация с всички възможни последствия.

image

Н.В. Цар Борис III , софийският митрополит Стефан, министър-председателят Андрей Ляпчев, Павел Груев, ген. Иван Вълков, проф. Александър Цанков (председател на Народното събрание), членове на кабинета, кметът генерал Владимир Вазов, други официални лица и общественици (проф. Васил Златарски, проф. Стефан Бобчев) на панихида за жертвите от атентата в "Света Неделя", 16 април 1926 г.

[Lostbulgaria.com]



Отстояване на неутралитета въпреки чудовищния натиск

За разлика от комунистите, които припяват ту за съюз с Хитлер, ту за борба срещу него, в зависимост кой вятър духа от Москва, държавният глава цар Борис буквално до последната минута отчаяно се старае да запази неутралитета на България и да протака присъединяването към Оста.

Да припомним отново събитията от тези, изпълнени с драматизъм месеци до март 1941 година.

На 22 октомври 1940 г. цар Борис отказва включването на България на страната на Тристранния пакт.

На 28 октомври Мусолини обявява война на Гърция. От Рим предлагат България да се включи във войната срещу съседна Гърция "за освобождаване на българското Беломорие и Егейска Македония".

За честта на цар Борис, той отклонява и това предложение и отказва да се възползва от критичното положение на Гърция, независимо, че в недалечното минало Гърция не е страдала от подобни скрупули.

Следва опитът на Молотов в Берлин на 12 ноември 1940г. да спазари включването на СССР в Тристранния пакт срещу съгласието на Германия България да влезе в съветската сфера на "гаранции".

Веднага след този опит, Хитлер отправя повторна покана към цар Борис България да се присъедини към Оста. Това става на 17 ноември. Цар Борис съумява да отклони и тази повторна покана.

Че тези откази не са били лесни, личи и от факта, че между 20 и 24 ноември Унгария, Румъния и Словакия не успяват да отбият натиска и се включват в Тристранния пакт. Германските войски навлизат в Румъния, завземат стратегически важните за тях петролни кладенци и си осигуряват сухоземните и водните пътища до Черно море, вкл. и пристанището Кюстенджа.

Соболевата акция

Буквално една седмица след повторния отказ на България да се присъедини към Тристранния пакт, на 26 ноември 1940г. Сталин изпраща своя емисар Аркадий Соболев (помощник-комисар па външните работи на СССР) в България.

Съветският съюз обещава да "помогне" на България да "осъществи своите национални стремежи не само в Западна, но и в Източна Тракия".

В замяна България трябва "да признае съветските интереси в Проливите". Разбира се, СССР настоява да има свои военноморски бази във Варна и Бургас.

Соболевата акция се провежда при светкавично разпоредена от Георги Димитров по внушение на Сталин агитационна кампания, осъществена от българските комунисти. Кампанията е добре финансирана от Москва, тъй като са отпечатани стотици хиляди позиви. Цар Борис умело отклонява и това лицемерно предложение за "взаимопомощ", защото вижда съдбата на балтийските републики и отлично разбира, че зад щедрите обещания прозира стремежът от "балтизация" на България.

Така, въпреки непрестанно оказвания натиск и от Германия, и от Съветския съюз, както и совалките на Англия и Америка, България успява да устои и да даде да се разбере, че ще се придържа към политиката на неутралитет. На 17 февруари в Анкара е подписана българо-турска декларация за въздържане от всякакво нападение и за добросъседски отношения.

Сраженията в Епир обаче не са никак благоприятни и италианската армия търпи поражение след поражение. Вермахтът разработва плана "Марита", който предвижда светкавично преминаване на елитната 12-а германска армия през България и оказване на помощ на закъсалия в Гърция Мусолини.

В началото на 1941г. положението става все по-напрегнато и става ясно, че германските войски ще трябва да преминат през България, за да окажат съдействие на италианските войски в Гърция.

На Дунава е съсредоточена половин милионна германска армия. България няма друг избор освен присъединяване към Оста или окупация с многохилядни жертви.

Какво да се прави?

Изправен пред този мъчителен избор, цар Борис има две или три възможни решения. Едното е да емигрира и да остави България на произвола на съдбата в ръцете на Хитлер. И до днес в Холандия се чуват гласове, че ако кралицата не е емигрирала, вероятно жертвите, дадени от страната във Втората световна война, щяха да са много по-малко.

Воден от чувството си за отговорност, цар Борис взема единственото възможно морално решение – за да избегне окупацията с всичките й страшни последствия (не само стотици хиляди жертви, както и вероятното включване на български части във войната и осъществената със сигурност по-късно депортация на евреите от България в лагерите на смъртта), той дава карт бланш на правителството на Богдан Филов да подпише във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт, запазвайки обаче статута на "неучастие във войната".

"Войнолюбивият" цар Борис

Напоследък отново зачестиха манипулативни твърдения спрямо водената от България политика по време на Втората световна война. Обвиненията, които изкривяват историческата истина идват от гръцка, от македонска, а за жалост и от българска страна.

Така например, в статия, публикувана в сп. "Биограф", бившата дипломатка Леа Коен, твърди че също като баща си цар Борис Трети не желаел мирно да "царува", а да "разширява владенията си, третирайки съседите си като териториални донори".

В публикацията си г-жа Коен дори изказва смелото предположение, че цар Фердинанд и цар Борис "успели да превърнат българите в една от най-войнствените нации на Балканите, внушавайки правото на "справедливост" чрез оръжие".

Доказателства за това си твърдение авторката търси и "намира" не в действително водени от цар Борис войни (защото такива няма), а в маршовете "Велик е нашият войник" и Шуми Марица", защото били "патриотично-шовинистични" (сякаш текстовете и музиката са писани от цар Борис), както и в "униформения" вид на българските царе и във "военния ритуал" на Гергьовден.

Не става ясно как си представя авторката официалния вид на държавен глава, който същевременно е и символичен главнокомандващ армията освен "униформен", но следва да се отбележи, че докато в свободното си време цар Борис с удоволствие заменя военната си униформа с цивилно облекло, няма нито една снимка на Сталин, която да го показва по друг начин освен униформен. Ако се придържаме към тази логика, то тогава Сталин би трябвало да е превърнал руския и "съветските" народи в най-войнстващите нации в Европа.

Що се отнася до "военолюбивостта" на цар Борис и твърдението, че "третирал съседите си като териториални донори" политиката на мирен реваншизъм, както и по-горе изложените факти говорят предостатъчно – вкл. отказът на цар Борис България да удари в гръб Гърция, за да си "върне" Беломорието и Егейска Македония.

Манипулацията се състои и в това, че ако търсенето на "правото на справедливост чрез оръжие" важи за цар Фердинанд, който не успява да я постигне чрез преговори, както е и напълно характерна за неговото време, то това твърдение е абсурдно за сина му, който е пълен негов антипод. Изпратен от суровия си баща в окопите на Първата световна война, видял как хиляди български войници стават жертва на неизвестно дотогава химическо оръжие и биват обгазени и избити, Борис се отвращава завинаги от войната и докрая на живота си полага усилия и успява да държи България далеч от театъра на бойните действия. Като добър политик цар Борис е разбирал колко е важно да се устоява на изкушението за реваншизъм чрез военни действия и не само защото България става жертва на вероломни действия.

Че цар Борис по всички възможни начини се е старал да държи България извън войната, свидетелства дори и Александър Цанков, който определено не може да бъде причислен към почитателите на царя.

Ето какво споделя този също оклеветен от комунистическата пропаганда български политик в своята книга "България в бурно време" (изд. "Прозорец", София, 1998):

"Той (цар Борис - б.р.) беше миролюбив и цялата му политика беше сведена до една проста и ясна формула: в случай на война България да остане извън нея. Веднъж в дома на общ познат и приятел ми обясняваше защо не се решава да повери властта на партиите – страхът му да не се хвърлим, както сам казваше, в огъня. Партиите, мотивираше се той, са определени едни "за", други "против", едни фили, други фоби и могат да се увлекат и България да се намеси на едната или другата страна. На това възразих, че няма никаква опасност, че лекомислено ръководими от своите филски или фобски чувства, някой ще се реши да хвърли страната в пожара. Освен това, той като конституционен монарх има право и длъжност да се освободи от една политика, която не одобрява и която би била опасна за страната."

Условията, при които България пропуска германските войски през своя територия

"На 1 март 1941г. – пише Александър Цанков – осъмнахме с новината, че България се присъединява към силите от Оста и германски войски минават Дунава и през България се отправят за Гърция.

Ако Италия на Мусолини не бе нахълтала в Албания и не бе се отправила към Гърция, на Балканите нямаше да има така рано военен фронт, защото Германия нямаше интерес при ограничените си военни сили да удължава фронта."

Цанков споделя, че "тъй като от правителствените среди по причини, които са вече известни, нямаше да науча нищо", се отнесъл до германския посланик у нас барон Фон Рихтхофен, който му съобщава, че става дума само за транзитно преминаване на германските войски "в кръга на приятелска услуга" и че германските войски ще минат и през Югославия, с която имат сключено споразумение. За тази услуга, допълва Цанков, научихме, че Югославия получава Солун.

"В София – свидетелства авторът на "България в бурно време" – щом тази новина стана известна, нашите комунисти и крайни шовинисти роптаеха и протестираха, че сме се били продали много евтино на германците."

Както се казва, без коментар. Все пак, запомнете това:

"Нашите комунисти и крайни шовинисти роптаеха и протестираха, че сме се били продали много евтино на германците."

Извършения в Югославия преврат обаче осуетява преминаването на германските части и Югославия е прегазена и окупирана. Нейната съдба, както и съдбата на евреите от нейната територия, показва красноречиво какво е щяло да стане и с България.

В България нямаше нито един политик, който би искал да се натоварим на колата на Хитлер

Александър Цанков опровергава и твърденията, че поради реваншистки националистически настроения и/ или симпатии към Германия в българските политически среди е имало желание за влизане на България във войната и то на страната на Оста:

"Трябва обаче да забележа, че в България нямаше нито един, а най-малко цар Борис, войнствено настроен и който би искал току-така от любов към Германия, от "германофилски чувства" да се натоварим на колата на Хитлер."

Александър Цанков разказва и за своя случайна среща с цар Борис в дома на общ познат през май 1941г. и за разговора, който двамата провеждат.

"Заговорих го аз. Поисках да узная какво е уговорено с Германия, в съюз ли сме? Каква е цената на услугата, която правим на Германия?

"За нас – каза цар Борис – нямаше друг избор. След три злополучни войни можехме ли да противодействаме и какво би ни струвало то? Ако се противях, трябваше да емигрирам в чужбина и да бъда обвинен, че съм изоставил България. Или ако останех по милост германска, да бъда един номинален цар и да управлявам с от тях де факто назначени министри.

И при този разговор, свидетелства Александър Цанков, както и при предишни подобни разговори, цар Борис заявява:

"Запомнете добре, докато съм жив и съм на царския трон, България няма да воюва."

По-натам Цанков излага условията, при които България пропуска Германия да премине през нейната територия на 1 март 1941 г.

"Ние не очаквахме никакво възмездие, т.е. не предявихме териториални претенции. България оставаше в границите от 1918 плюс възвръщането на Добруджа (осъществено с т.нар. Крайовска спогодба двадесет дни преди сключването на Тристранния пакт от Германия, Италия и Япония и одобрено от великите сили – б.м.). Германските войски действително само преминаваха през българска територия, те не можеха да пренощуват в населени места. Не можеха да правят покупки за нуждите на преминаващите войски, нямаха и никакви войски, освен в някои градове технически персонал – телефонисти, телеграфисти, радиопредаватели на разположение на някои техни служби."

По-късно, пише Цанков, при един случай и тогавашният министър-председател Добри Божилов ми повтори и потвърди същите условия.

image

Преминаването на части на Вермахта през Карнобат, март 1941

[Lostbulgaria.com]



Лъжите на комунистите

"Нашите комунисти – заключва с горчивина Александър Цанков през 50-те години, когато пише своите спомени – лъжат най-безсрамно и подло, че Червената армия за втори път била освободила България от поробване. Истината е, че комунистите, звенарите и левите дружбаши-пладняри и всичките им сателити, които им пригласяха и бяха в тяхна услуга, било на служба в петата колона и в шпионажа, подпомагаха и улесниха настъплението на Толбухиновата армия, за да освободи наистина българския народ, но от неговата свобода и независимост.

България е наново заробена и те закрепостиха на власт агентите на Москва. България днес е руска задунайска губерния."

Това са думите, казани от министър-председателя, оцелял по чудо заедно с цялото правителство след един от най-чудовищните атентати в европейската история, извършен от българските комунисти с цел установяването на болшевишка съветска власт в България още през 1925г.

За жалост, както се вижда и от днешни публикации политическите манипулации и лъжите не престават.

И едва ли скоро ще престанат. Ето защо е важно фактологията на 20 век да бъде добре известна на българското общество и критичното мислене да бъде възпитавано още от началното училище. Тъй като и най-добре скалъпената лъжа е безсилна пред знанието и не издържа елементарна логическа проверка.

* Употребата на обобщаващия израз "българските комунисти" е условна и в случая се визират не симпатизантите на комунистическата идеология в България, между които има всякакви хора – включително почтени и заблудени от комунистическата пропаганда идеалисти, а петата колона на СССР, която се състои главно от военизирани и послушни изпълнители, терористи и фанатици, както и търсени от правосъдието криминални, избягали в балкана и станали "партизани" и от т.нар. "рубладжии" – платени агенти на СССР.

Автор: Даниела Горчева

http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/23/1852297_prochit_na_istoriiata_mojeshe_li_da_se_izbegne/



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - За Леа Коен и други!
23.06.2012 14:54
"Запомнете добре, докато съм жив и съм на царския трон, България няма да воюва."-Борис III цар на България-3 октомври 1918 г. - 28 август 1943 г.
цитирай
2. germantiger - ...
24.06.2012 01:27
"Запомнете добре, докато съм жив и съм на царския трон, България няма да воюва."-Борис III

...

ЗАТОВА РУСНАЦИТЕ И БГКОМУНИСТИТЕ ГО УБИХА!
цитирай
3. vencivaleri1951 - На няколко пъти повтаряш глупости
24.06.2012 02:49
germantiger написа:
"Запомнете добре, докато съм жив и съм на царския трон, България няма да воюва."-Борис III

...

ЗАТОВА РУСНАЦИТЕ И БГКОМУНИСТИТЕ ГО УБИХА!


Кой и как е убил Борис трети. Имаше съмнения, че Хитлер го е отровил след отказа му да прати войска на Източния фронт, но според лекарят му Борис е страдал от сърце и смъртта му е естествена. По какъв начин руснаци и бг комунести саимали достъп до него? Са не бъркаш нещо младеж?
След това как да не воюва България. Обявява война на Ангрия и САЩ. Български войски влизат в Югославия и Гърция окупирайки територии. Депортираме евреи от Македония за лагерите на смърта. Ако това не е война какво е ?
цитирай
4. dimenzed - Факт е, че когато Вермахта застава ...
24.06.2012 03:30
Факт е, че когато Вермахта застава по Дунав, пред н.в. цар Борис III, следвайки своите анти-военни възгледи, просто е нямало друга алтернатива освен да влезнем в съюз с Германския Райх и Италия. Но от този съюз извличаме изгода - Хитлер и Германия ни връщат Беломорска Тракия и Македония под наша администрация (де-факто обединени), а и Крайовската спогодба за южна Добруджа я подписваме пак заради техния натиск над Румъния. А какви изгоди извличаме след преврата от 9.9.1944 г. като идват съветските пълчища - всички знаем!
цитирай
5. dimenzed - Факт е, че дори и да не обявяваме в...
24.06.2012 06:02
Факт е, че дори и да не обявяваме война на СССР, е имало много наши доброволци за Източния фронт, наред с които изпращаме и наш санитарен влак.
цитирай
6. apostapostoloff - По онова време е имало само 2 възможности:
24.06.2012 07:25
или с Оста, или окупация...
цитирай
7. penchoan - България можеше да остане неутр...
24.06.2012 08:14
България можеше да остане неутрална и да предпочете окупация, ако царя не беше страхливец. Присъединяването към Оста наложи след 9 септември да воюваме с Германия, за да не загубим територии като победена страна. Поради нерешителността на Борис III, България беше единствената страна в света, която воюва срещу целия свят. Присъединяването към Оста Рим-Берлин-Токио закономерно доведе до смъртта на царя.
цитирай
8. strannica - Да предпочете окупация...
24.06.2012 08:30
penchoan написа:
България можеше да остане неутрална и да предпочете окупация, ако царя не беше страхливец. Присъединяването към Оста наложи след 9 септември да воюваме с Германия, за да не загубим територии като победена страна. Поради нерешителността на Борис III, България беше единствената страна в света, която воюва срещу целия свят. Присъединяването към Оста Рим-Берлин-Токио закономерно доведе до смъртта на царя.


Т.е. към 1945 щяхме в крайна сметка да сме преживели две окупации...

"Извършения в Югославия преврат обаче осуетява преминаването на германските части и Югославия е прегазена и окупирана. Нейната съдба, както и съдбата на евреите от нейната територия, показва красноречиво какво е щяло да стане и с България."

На мен нещо ми убягва: мога ли да викам "Аз съм неутрална!", когато на границата ми е една мощна армия, която явно има намерение да мине през мойта територия, а не да се съгласи: а, добре, щом си неутрална, ние ще заобиколим!
цитирай
9. vencivaleri1951 - Длага "Страница" Наивна ли сте, нас ли се опитвате да правите на наивни...
24.06.2012 11:06
.[/quote]

Т.е. към 1945 щяхме в крайна сметка да сме преживели две окупации...

"Извършения в Югославия преврат обаче осуетява преминаването на германските части и Югославия е прегазена и окупирана. Нейната съдба, както и съдбата на евреите от нейната територия, показва красноречиво какво е щяло да стане и с България."

На мен нещо ми убягва: мога ли да викам "Аз съм неутрална!", когато на границата ми е една мощна армия, която явно има намерение да мине през мойта територия, а не да се съгласи: а, добре, щом си неутрална, ние ще заобиколим![/quote]

Защо не отворите страниците:)) на теченията на пресата от това време. Ще видите, че изборът ни е направен далеч преди формалното влизане в пакта. Отношението ни към Хитлер и национал-социализъма е съмсечясно изразен в случая с Димитров по време на Лайпциския процес. Зад Димитров застават милиони хора, не малко държави го подкрепят официално, а Българското правителство и цар го лишават от гражданство. С това май сме новатори. Да лишиш собствен поданник от гражданство, освен , че е противоконстутиционно, то е и нон сенс в правото въобще. След това цялата ни икономика се връзва с Германия, въоръжение, обучение на военни. Създават се младежки организации от типа на Хитлер юнг, които по късно правят например погромите срещу евреите у нас. Естествено, че да се противопоставиме на Хитлер е било нито възможно, нито реално в този момент, но да правим агресивна подръжка /война с англичани и американци, вкарване войска в окупираните от Хитлер съседни територии/ е било както рисковано така и глупаво. Сринатата София, хилядите избити и осакатени от бомбардировките говорят много добре за прозорливостта на цар , двор и управници. Знаем кой и по чия молба спира англичани и американци да направят от София това което се случи да кажем на Дрезден . Югославия е друга бира. Там имаме подобен пакт като нашия и след това преврат. Естествено е германците да влезат по подобен начин, но и много от тях оставиха кости там. Комшиите ни от югоизток останаха неутрални и нищо не им се случи, макар, че да се атакува Кавказ от там е по лесно и правилно. Ние съвсем целенасочено се връзваме с германците с надеждата да си върнем територии, което има логика и смисъл, но да се правим на изнасилени не е нито истина, нито коректен прочит на историческите "страници":)
цитирай
10. vencivaleri1951 - Пак сънища...Кажи ми поне 5 имена на наши доброволци учавствали на Източния фронт на страната на немците
24.06.2012 14:33
dimenzed написа:
Факт е, че дори и да не обявяваме война на СССР, е имало много наши доброволци за Източния фронт, наред с които изпращаме и наш санитарен влак.


Щтото аз мога да ти изредя поне 10 висши наши офицери нзели участие против германицте. Петима са и герои на СССР. За войници и нисши ченове да не говорим. Млад човек си ...сънувай нещо по прагматично бе човек:)
цитирай
11. strannica - Николай Малинов - председател на Национално движение "Русофили":
24.06.2012 15:24
"В хода на мобилизацията на населението от цялата тогава седеммиллиона България в немската войска се записват като доброволци за Източния фронт само 74 човека."

http://www.rg.ru/2010/12/10/malinov.html

Г-н Малинов, поименно! Поне 5 имена, пожалуйста!!!

На други места се говори за друг брой доброволци. Например:

"В конце 1943 г. несколько сот болгарских добровольцев наконец появились и в составе войск СС на Восточном фронте." /В края на 1943 г. няколкостотин български доброволци най-накрая се появяват в състава на войските на СС на Източния фронт/

http://wg-lj.livejournal.com/148495.html

Пак няма имена (((

цитирай
12. vencivaleri1951 - Това е известен факт "страница"
24.06.2012 16:58
strannica написа:
"В хода на мобилизацията на населението от цялата тогава седеммиллиона България в немската войска се записват като доброволци за Източния фронт само 74 човека."

http://www.rg.ru/2010/12/10/malinov.html

Г-н Малинов, поименно! Поне 5 имена, пожалуйста!!!

На други места се говори за друг брой доброволци. Например:

"В конце 1943 г. несколько сот болгарских добровольцев наконец появились и в составе войск СС на Восточном фронте." /В края на 1943 г. няколкостотин български доброволци най-накрая се появяват в състава на войските на СС на Източния фронт/

http://wg-lj.livejournal.com/148495.html

Пак няма имена (((



Аз питам за 5 имена. Тоест за хора чиято позиция би имала някаква тежест. Например в Русия тен Власов , в Украина Бендера...Това са имена на значими личности които прави или не имат своята гражданска и политическа позиция. След тях тръгват хиляди. Българската армиянаброява около 300 хиляди в пиковия момент. 74 души неизвестни, безименни след цялата пропаганда на д-р Делиус , при това сред съюзник на Германия, цар с немски корени и прочее. Това е подигравка и решителен отказ от страна на българите да влезнат в интерноциализирането на източната кампания. Това , че Борис е саботирал този процес е измислица. Той предлага на Заимов/зарад авторитета му сред войската/ да оглави корпус на Изток/, след това на Лукаш дори. Негови са думите/на Борис/ пред Хитлер, че никой не е в състояние да накара българите да се бият с руснаците в тази война. Известна е и легендата, че за този отказ Хитлер го бил отровил.... Съвсем друга е картината когато става въпрос за доброволци срещу Вермахта...
Ферщейн май дам:)))
цитирай
13. strannica - Манипулативно и прескачащо както винаги
24.06.2012 17:52
Все забравям да питам. Коя е "страница"?

За какъв Бендера в Украйна става въпрос?

КОЙ написа на паметника на СА в София, че е освободителка?
ЗАЩО е направено? /Ако това опростява въпроса: С КАКВА ЦЕЛ?/
Толкова чаршафи и чаршафчета, а и досега няма 2 изречения - КОНКРЕТЕН отговор на два КОНКРЕТНИ въпроса (конкретен отговор, по брой изречения не по-голям от въпросите, а не лекции на дружество "Знание").

цитирай
14. germantiger - ...
24.06.2012 20:36
Венци и Валери ;)

Не така урболешката:

Ферщейн няма такова спряжение на глагола разбирам, май дам също "нема", майне Дамен в мн.ч. би могъл да опиташ.

Тьi попал на удочке...
Коментара ми от вчера беше нарочен и предизвикващ, не теб, а други.

...

Вероятно Н.В. цар Борис III е починал от сърце или от покушение.

Съмнение за германската вина нямаше, а имаше по руско-съветско време насаждане точно на тази теза. Доводоите срещу нея:

1. Когато правиш покушение си готов с планиране и стъпки след него - такива бгвойски в полза на Германия ост фронта нямаше
2. Когато правиш покушение срещу някой и желаеш да ползваш войските му, го правиш 1941, 1942 или 1943, не чакаш 1944
3. След възможното покушение България обяви война на Германия и се би с войски срещу доскорошния си съюзник... учил съм право и римското такова винаги поставя въпроса фундаментален в правото и досега - КОЙ СЕ ПОЛЗВА, та кой се ползва, кой има мотив от изключването на Царя - съюзниците, Райха не.

P.S.
Един непоискан от теб, но добронамерен съвет от мен - не неглижирай младите и не иронизирай младежите, защото те биха могли да те иронизират от това, което алармира на всеки 2 часа, до онова което не лети по късна доба (не теб лично, в теб не се съмнявам и не бих си го позволил), но принципно :) Когато младите те обиждат също не са прави, уважение към възрастта и опита ти трябва да има!

Давай сначала... договорились?
цитирай
15. dimenzed - Факт е, че дори и да не обявяваме в...
24.06.2012 20:39
vencivaleri1951 написа:
dimenzed написа:
Факт е, че дори и да не обявяваме война на СССР, е имало много наши доброволци за Източния фронт, наред с които изпращаме и наш санитарен влак.


Щтото аз мога да ти изредя поне 10 висши наши офицери нзели участие против германицте. Петима са и герои на СССР. За войници и нисши ченове да не говорим. Млад човек си ...сънувай нещо по прагматично бе човек:)


Първо - наши доброволци е имало хиляди, но като съюзник на Германия, условието е било да браним Балканите. Комунистическата пияна сган пожертва над 30 000 хиляди български войници заради ламтежа на грузинското недодялано копеле за територии, грабежи и разруха. Манталитет на дегенератите, садистите, убийците и прочие, за които бутилка водка струва повече от човешкия живот!
цитирай
16. dimenzed - Мръсната еврейско-болшевишка ...
24.06.2012 21:06
Мръсната еврейско-болшевишка пасмина и нейната терористична колона у нас затриха н.в. Борис III, с цел да подготвят почвата за преврата през 9-ти и опропастяването, разграбването и съсипването на царство България! То си е съвсем близко до логиката (логиката на комунистите не е логика на нормално мислещите люде)!
цитирай
17. dimenzed - Ето за санитарния ни влак...
24.06.2012 21:13
http://www.free-bg.net/index.php/%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98/%D0%A8%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82
цитирай
18. vencivaleri1951 - Прощавай, но се заблудих от аватара ти/разтворена книга/
25.06.2012 02:32
strannica написа:
Все забравям да питам. Коя е "страница"?

За какъв Бендера в Украйна става въпрос?

КОЙ написа на паметника на СА в София, че е освободителка?
ЗАЩО е направено? /Ако това опростява въпроса: С КАКВА ЦЕЛ?/
Толкова чаршафи и чаршафчета, а и досега няма 2 изречения - КОНКРЕТЕН отговор на два КОНКРЕТНИ въпроса (конкретен отговор, по брой изречения не по-голям от въпросите, а не лекции на дружество "Знание").



Степан Бендера който през 41ва провъзграсява незвисима Украина. Създва и националистически формирования които се бият зедно с немците. Вижте този рзговор е паразитен. Ккво би било...ако и проче. ВСВ се е състояла. Всеки е избрл къде да бъде и общо взето на мирната конференция победителите са се произнесли. Винаги съм казвал, че има логика в нашия избор на съюзник, но да хитруваме, че сме нямалидруг избор не е коректно.
Не рзбирам и какво се цели с подобни постинги. Бългрия е в Нато и ЕС. Имме американски бази на наша територия и това е факт. Факт е обаче, че всички социологически изследвния показват , че бългрите над 70% смятат за най-близка страна Руската федерация. Ще си позволя да споделя нещо. Мой много близък висш военен след разпада на Варшавския договор излезе с поредиц от публикации в армейския вестник в които засягше неоходимостта България да влезе в нов военен блок в предвид зреещото на Блканите./естествено беше ясно за кой блок ставаше дума/ Това стана далеч преди Паси да го изрече на глас в НС и да направи про-нтовския си съюз. вероятно зарад тези пубикации президентът Желев го покани в президентството преди Ст Андреев. Последва отказ. Резонния въпрос на президента бил-зщо след кто излага тезите си в медия, отказва да рботи за това. Отговорът е:
Рзумът ми говори, че това е необхосимо в момента, но сърцето не дава да застана срещу Русия. Това е и раздвоението на българина като цяло. Рзбира, че друг път освен към евроструктурите няма, но е силно свързн с Русия-история, култура, првославие...
Ндписът на ПСА не е коректен в часта му за освободилта ни СА, но е верен по отношение на емоцията с която е посрещтнат тази армия. Ако се търси решение за този паметник , и ако е възможно/юридически не знам как стоят нещата/ то решението би трябвло да го даде суверенът, а не едно малцинство/колкото и крещящо и агресивно да е то/ събиращо се регулярно пред паметника да иска бутането му. То/малцинството/ е точно толкова представително колкото 74те доброволци българи на ИФ.
цитирай
19. apostapostoloff - А така, дискутирайте тук за
25.06.2012 04:31
ланския сняг, а работата ви циганите ще я вършат... Каквото било, било. Това вече е история, която никой не може да промени.
цитирай
20. vencivaleri1951 - И от мен един "непоискан но добронамерен" съвет...
25.06.2012 12:24
dimenzed написа:
vencivaleri1951 написа:
dimenzed написа:
Факт е, че дори и да не обявяваме война на СССР, е имало много наши доброволци за Източния фронт, наред с които изпращаме и наш санитарен влак.


Щтото аз мога да ти изредя поне 10 висши наши офицери нзели участие против германицте. Петима са и герои на СССР. За войници и нисши ченове да не говорим. Млад човек си ...сънувай нещо по прагматично бе човек:)


Първо - наши доброволци е имало хиляди, но като съюзник на Германия, условието е било да браним Балканите. Комунистическата пияна сган пожертва над 30 000 хиляди български войници заради ламтежа на грузинското недодялано копеле за територии, грабежи и разруха. Манталитет на дегенератите, садистите, убийците и прочие, за които бутилка водка струва повече от човешкия живот!


Имаш чудесно чувство за хумор...Наблягай на него, а не на омразата. Глупаво е , а и некоректно да се обвиняват народи, нации и проче. Мога да ти изредя десетки евреи достойни за преклонение като започнем от Христос... Не можеш да наричаш народ който е дал плеяда от гениални личности пияна пасмина. Впрочем не можеш да говориш така за кой то и да е народ. Както Хитлер не е Германия/за мнозинството хора/ Така и Сталин не е Русия/още повече, че е грузинец/. След това коциализъмът като практика е на по малко от 100 години. Кажи ми една злина която не се е случила преди овластяването му. Хората са били по малко жестоки, алчни, корумпирани...? Не са воювали, не са ламтяли за чужда територия, богатство, жени... Та погледни и "Вечната книга" ...Там все някой , някого убива, краде му овцете, жената... Всеки бунт ...бил той оглавен от комунисти, боржуи или попове и ходжи е в резултат на потребност "от долу" и неспособност от "горе" Хитлер нямаше да го има , ако Ваймарските управници не бяха политически импотентни. Ленин, Сталин нямаше да се осъществят, ако Романов не беше оставил империята си на един вечно надървен и пиян поп-Разпутин...
цитирай
21. germantiger - ...
25.06.2012 16:12
Не е моя "работа", но призовавам димензед и венцивалери да спазват един да го наречем "тон", на взаимно уважение или поне лексика без цинични и грубоиронични квалификации.

Различните можем да дискутираме (надявам се) и без да се обиждаме ;)
В написаното за Вечната книга, "чини" ми се има истина, за Распоутин също.
цитирай
22. vencivaleri1951 - Прощавай, сбърках те. Дори се учудих, че фашито така сполучливо се бъзика:)))
25.06.2012 23:35
germantiger написа:
Не е моя "работа", но призовавам димензед и венцивалери да спазват един да го наречем "тон", на взаимно уважение или поне лексика без цинични и грубоиронични квалификации.

Различните можем да дискутираме (надявам се) и без да се обиждаме ;)
В написаното за Вечната книга, "чини" ми се има истина, за Распоутин също.


Ти знаеш, че на български правя много грешки, та какво оства на език с който се говори само в конюшните:)))
Де да знам какво ми стана, но слушайки голяма песен от голям филм/Кабаре/ реших и аз да се изфукам с езици:) Понякога световната история зависи от странни личности. Ето попа вкарва Русия във войната без имперята да има нужда от това./ Нито територия и трябва, нито е заплашена/ После на Разпутин му идвадруго на ум и решава да вади Русия от войната, но англетата ву спретват покушение. Предстви си колко би бил рзличен светът, ако рашките си бяха стояли мирно. Германия едва ли щеще да е победена, Октомврийския метеж нямаше как да се състои, а ние нямаше да загубим територии. Едно надървено и обслужвщо дамската част на двора попче обаче прави история мачкайки височайши чаршафи:)))
цитирай
23. strannica - Работата не ни е останала несвършена, не се кахъри
26.06.2012 08:20
apostapostoloff написа:
А така, дискутирайте тук за ланския сняг, а работата ви циганите ще я вършат... Каквото било, било. Това вече е история, която никой не може да промени.


Тури му пепел, казваш? Просто няма как да стане.
Историята няма как да се промени, но виждането й - може.
цитирай
24. strannica - Степан Бендера който през 41ва п...
26.06.2012 08:50
vencivaleri1951 написа:
Степан Бендера който през 41ва провъзграсява незвисима Украина.

Т.е., както и предполагах, става въпрос за БАндера. Айде по-точно с никове и имена.

vencivaleri1951 написа:
Вижте този рзговор е паразитен.

От самото начало ли го знаеше или в определен момент го разбра? Защо тогава изобщо се включваш?
А според мен е паразитно да говориш за Оста, а да стигнеш до Распутин)) и изобщо да отклоняваш темата на разговора...
Всеки разговор може да бъде "опаразитен" в резултат на начина, по който се води.

vencivaleri1951 написа:
Не рзбирам и какво се цели с подобни постинги.

Написано е в заглавието: прочит на историята)) на който не му харесва и го смята за излишно, може просто да не го чете, без да се дразни. А това, че има такива, които един такъв прочит ги дразни, говори много...Значи, подобни постинги не са излишни)) Дори само за да се научим да обсъждаме историята си без излишни емоции и лични оскърбления.

vencivaleri1951 написа:
То/малцинството/ е точно толкова представително колкото 74те доброволци българи на ИФ.

Фактологична грешка))

vencivaleri1951 написа:
решението би трябвло да го даде суверенът, а не едно малцинство/колкото и крещящо и агресивно да е то/ събиращо се регулярно пред паметника да иска бутането му.

Никой не иска "да го бута". Да го сложат в музея на социалистическото изкуство - като паметник на "идеологическата борба" и историческата лъжа - с двете лъжи, изписани на него: "освободителка" и "признателният български народ".


цитирай
25. dimenzed - strannica, хубаво му обясняваш за паметника, но...
26.06.2012 13:02
Индивидът vencivaleri е безнадежден случай, той живее в някаква социалистическа утопия и умствената вреда, която са му нанесли, както и на много други българи по времето на Правежкия циганин е непоправима!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500901
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985