Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 20:28 - Смъртна заплаха за основателя на desebg.com и семейството му
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 5291 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 17.04.2013 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разследващият журналист Христо Христов, основател и списващ независимия специализиран сайт desebg.com, получи анонимна смъртна заплаха. Материалът е пуснат в пощенската кутия на домашния му адрес.


Анонимна заплаха със смърт и разправа със семейството

Това не е единственият опит за сплашване на журналиста, но е първият, директно насочен срещу семейството му. За това, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, посветил разследванията си на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност, говори фактът, че анонимната заплаха е отправена върху къс хартия от негово интервю под заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало" от 2011 г. за сп. „Диалог” на Даниела Горчева в Холандия, разпространяващо се и в България. Тогава интервюто е препечатано от „Медиапул”.

 Доказателственият материал от анонимката, придружен с други снимки и подробности за смъртната заплаха, журналистът вече е предал в сигнала си до съответните служби в МВР. Копие от сигнала е изпратен и до министъра на вътрешните работи.


Позицията на журналиста

„Позволявам си да дам гласност на случая, тъй като заплахите срещу мен в последните  месеци ескалират и вече са насочени пряко срещу моето семейството. Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си”, заяви Христо Христов.

„Намирам за недопустимо в XXI век в страна на Европейския съюз да се използват методите на бившата Държавна сигурност за сплашване на журналисти. Подобни заплахи са грубо нарушаване на свободата на словото в България и целят да го спрат или ограничат.

Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата.

Публичното осветяване на тяхното минало и обществената нетърпимост към това, такива хора да заемат ръководни постовете в държавата и обществото, има сериозни противници и се правят всякакви опити за заглушаване на медийната среда по тези въпроси. Заплахите срещу журналисти са част от тези опити. Наясно съм, че сайтът desebg.com засяга много интереси в тази посока и тъй като съм независим журналист единственият начин да ми се влияе е да бъда заплашен чрез семейството ми”, допълни Христов.


Опит за хакване на desebg.com

От началото на 2013 г. това е третият опит за натиск и сплашване срещу основателя на desebg.com. На връх Нова година беше направен опит за хакване на сайта. Тогава целта е сайтът и авторът му да бъдат компрометирани, като публикациите на платформата и найния основен адрес бъдат заразени с вирус, насочващ линковете към сайт с порнографско съдържание.


Умишлена повреда на семейния автомобил

През март 2013 г. (ден преди на обявяването на първото решение на комисията по досиетата на 13 март т.г. на лица по отменения параграф 12 от закона за досиетата) върху автомобила на семейството на Христо Христов е извършена умишлена механична интервенция, целяща повреждането му, за което той е сигнализирал полицията.


Разследването за кражбата на Паисиевата история и позиция за параграф 12

Засилените атаки срещу журналиста и сайта desebg.com съвпадат по време с последното му разследване за кражбата на Паисиевата история от ДС, което през декември 2012 г. беше издадено в книга „Операция МАРАТОН” и части от която се публикуват на сайта. За опитите да се наложи цензура върху разгласяването на разследването му говори фактът, че тиражен седмичник, който препечатва част от разследванията на desebg.com, сприра публикуването точно на това разследване.

От ноември 2012 г. насам в множество публикации на сайта, както и при участията си в различни медии Христов заема активна гражданска позиция за необходимостта от разширяване на закона за досиетата, станало факт през декември 2012 г. Също така той обосновава необходимостта от отпадането на параграф 12 от закон, закрилящ щатни сътрудници на комунистическите служби на ръководни постове в двете съвременни разузнавателни служби на България.

На сайта са публикувани онлайн досиетата на президента Георги Първанов, на доскорошния лидер на ДПС Ахмед Доган, както и досиетата на над 30 посланици, сътрудници на ДС и разузнавателните органи на БНА, заемащи действащи постове към момента на огласяване на тяхната принадлежност от комисията по досиетата през декември 2010 г.


Предишни заплахи и разбиване на квартири на журналиста

През лятото на 2006 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков изважда незаконно досиетата на група журналисти, публичните изяви срещу действията на министъра на Христо Христов – по това време журналист във в. „Дневник” – довеждат до нова заплаха. Той е предупреден, че ще бъде взривен, ако не прекрати участията си в медиите. Анонимната заплаха за взривяване е предадена по домашния телефон на съсед на журналиста.

В периода 1999-2001 г., когато Христов работи върху своето разследване за убийството на Георги Марков, публикувано по-късно в книгата „Убийте Скитник”, квартирите, в които тогава живее, са разбити и ограбвани три пъти.

Въпреки постоянния психологически тормоз и заплахи Христо Христов не се поддава на тях и през следващите години издава общо осем документални книги, посветени на престъпленията на БКП и ДС. Разследванията му носят множество журналистически награди и някои от тях са цитирани от световни медии като сп. „Икономист”, Ройтерс, Асошиейтед прес и др.

Автор е на стотици статии във вестниците „Демокрация” и „Дневник”, а в началото на 2011 г. основава сайтаdesebg.com, в който всекидневно публикува и системно излага факти и документи, свързани с истинската дейност на бившите комунистически тайни служби и тяхното влияние във властта и общество днес.


http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1179


От коментарите към статията:

От създаването на сайта на Г-н Христов,ние сме изразили 6 пъти загриженост и предупреждение към него и семейството му в посока безопасност.Последното предупреждение беше преди около 5 месеца.
В края на март,един от нашите сътрудници в разговор с преподавател(не гов бивш колега) от Историческия факултет е чул следното:"Това момче или не му пука(думата е автентична-б.н.) за нищо,или някой много силен фактор стои зад него.Силата на сайта е рязко увеличена в последните месеци,особено във връзка с разкриването на много досиета и акции на ДС,както и от обсъждането на архивите,които все още са съхранявани от Русия." Кое е "момчето",всеки може да се досети без никакви усилия.От друг източник имаме информация,койт о твърди,че сайта се посещава и от служителина посолството на Руската Федерация в България.Сайта се чете много стриктно и от доста комунистически функционери,как то и от историци с комунистически убеждения и служили на БКП и ДС.
По всичко личи,че има фактори,които целят прекратяването на дейността на сайта и тази на Г-н Христов.Само добре организирани "хора" може да установят местоживеенето на семейството на Г-н Христов и само след нужното проследяване да се поставят материали със съответни заплахи. Обикновени комунисти не са в състояние да извършват подобна дейност.

От тези и други факти и съображения,лог ично се налага да повторим нашата теза,че комунистическат а сган в Република България е все така "живучая"(русизъм),което означава ,че е силна,необезпок оявана и все така злобна и отмъстителна.Централата на българските комунисти следи много внимателно всяка антикомунистиче ска проява и по свой начин противодейства. Въпреки,че Г-н Христов се държи изключително любезно,дори в някои случаи и нежно с комунистическит е функционери,те не се впечатляват от тази негова коректност. Това за сетен път доказва,че комунистите не може да бъдат хора. Това наше мнение беше оспорвано от наши познати,но след този случай,ние още по-силно го изразяваме:
КОМУНИСТЪТ не може ДА БЪДЕ ЧОВЕК.


Може да се направят много изводи от материала на Г-н Христов,но ето само няколко:


-декомунизация в България не съществува и не може да съществува засега
-декомунизация в една страна може да има успех,само ако се води от държавата.
-комунистическат а пропаганда в Република България е доминираща -тя се осъществява чрез държавните медии-телевизия,радио ,преса и др.
-в Република България,няма организация,или институция,коят о да провежда "декомунизация".
-законите,които са приети въвъ връзка с комунистическия режим в НРБ нямат стойност и сила на "декомунизация".Те имат само информационна ,морална и емоционална стойност.
Във връзка с това се налага поредното пояснение,прибя гвайки до способа на аналогиите.Всеки знае какво е това "детоксикация". Токсин значи отрова,отравяне .За очистването на даден организъм,или среда,от отрявяне(заразя ване),трябва да се преустанови действието на тази отрова-зараза,или да се отстраани самата отрова. Тогава изчезва нейната сила и постепено сиптомите й намаляват и изчезват. Съществува и "дезактивация"-това е обработване на организъм,или среда,които са били под въздействието на ядрени(нуклеарн и,атомни) заряди ,или отпадъци. Дезактивацията е успешна само,когато източника на зарзяване е изолиран,или премахнат.Но верижната реакция на разпад е много продължителна,п оради което се вземат строги мерки за лична защита от това действие.Засега комустическата зараза е непокътната-комунзимът си цъвти напълно необезпокояван в "демократична,ев ропейска и натовска България".


Комунистическат а сган е източник на престъпления от най-висока степен.Нейната пропаганда и манталитет са много по-продължителни от самия комунистически режим и нейната "вторична дейност(реакция )" е практически безкрайна и безпределна.Рече ли някой комунист да направи някаква мизерия,няма сила,която да му попречи. Само един пример от българската история е достатъчен. Той е показателен и върховен в тази посока.
През 1996г. беше убит пред дома му най-влиятелния,най-силния,най-информирания,на й-образования,най -високопоставени я и пр.комунистически функционер след преустановяване на комунистическия режим,Андрей Луканов.Той не е убит от антикомунисти,и ли от далечни на комунистическат а сган среди. Той си беше убит от неговите хора,от негови познати и приближени.И комунистите не протестираха,ня маше бунтове,нямаше акции ,нямаше действия от средите на комунистическат а партия и още повече от нейния концентриран синтез-комунистическат а сган.

Какъв е извода-щом като някой е решил да бъде премахнат някой ,който му пречи,значи няма сила,която да промени хода на решението му. Дори това да се отнася за най-силния човек в държавата.

Друг извод-българската комунистическа сган е непобедима,акту ална,влиятелна и изключително находчива. Затова умоляваме Г-н Христов да се пази от нея,ако трябва дори да преустанови дейността си,защото нито истината,нито справдливостта са по-силни от живота.А за досиета и документи да не говорим.Дори нашата група е взела строги мерки за сигурност и обмисляме вариант да се откажем от нашите коментари,защот о може да навредим на Г-н Христов и неговото семейство.
Живота преди всичко!

Уважаеми Г-н Христов,имате право да правите всичков интерес на сигурността на на Вашето семйство,само не разитайте на официалните власти-те са все още в ръцете на комунистите. Ако допускате,че те са далеч от властта,смятаме ,че това е симпто на наивност.
И да напомним на всички почитатели и читатели на сйата на Г-н Христов декомуни зация има,когато се обезсили комунистическат а сган-власт,пари,проп аганда,виляние и пр. Ако някой в България смята,че българската комунистическа сган е без пари,без влияние,без власт и се е отказала от своята пропаганда,дълб око се заблуждава.Комунистическат а сган има свой орган-банда,оприличен с познатата категория "неуловимите отмъстители".Ако все още някой смята,че комунистите са отказали от отмъщението,про сто е обидно невярно.... Комунист и толернатност,Бо же опази!
Нашата група умолява всеки,който има възможност да застане на страната на Г-н Христов и да помага с каквото може.Комунистите са просто много страшни,а това са го збарвили много хора.Тази теза се потвърждава от доста интервюирани от Г-н Христов хора,които са били жервти на комунистическия терор,или наследници на жертв. те се притесняваха дакажат много факти и да посочат конкретни личности от сганта. На тях може да се вярва.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500872
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985