Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2013 20:39 - "Държавната сигурност не иска да отива в музея, а във властта"
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 2333 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 31.08.2013 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Станишев, Орешарски
и комунистическият манталитет
Написано от Христо Христов   
Събота, 31 Август 2013 17:34
Кръгът Станишев и хората около него имат толкова голям мерак да преядат с власт, че се задавят с всяко едно назначение. За 100 дни правителството на БСП и ДПС извърши куп смени, която от коя по-скандална и компрометиращи декларативните обещания на управляващите, че всичко се прави за доброто на обществото.

 
Апетитът идва с властта

Изглежда за бившите комунисти и партията на Доган/Местан оставането им извън властта за последните четири години е било толкова дълго време, че стремежът за консумация на властта сега е придружена с неистова партизанщина при разпределяне на държавните постове.

И ако в някои случаи чухме тривиални или открито лицемерни обяснения за част от рокадите, то тази седмица правителството сътвори такъв кадрил, от който едва ли може да се измисли по-добър нагледен пример за това, че между манталитета на управляващите и манталитета на комунистите опреди 25 години няма абсолютно никаква разлика.

Става въпрос за уволнението на председателя на Държавна агенция „Архиви” доц. Мартин Иванов. Агенцията е подчинена пряко на Министерския съвет и премиерът е този, който освобождава и назначава нейният председател. За уволнението Пламен Орешарски дори не си направи труда лично или чрез кабинета си да съобщи дори телеграфно факта на председателя на държавните архиви. За подготвеното му уволнение Мартин Иванов научи от медиите.

Все пак председателят на Държавна агенция „Архиви” е част от висшата държавна администрация, а не бакалин и би следвало да има съвсем друг подход, цивилизован или ако щете да го наречем европейски, по който да бъде известен за смяната. Вместо това той е уволнен типично по комунистически.

В освобождаването няма мотиви, нито премиерът Орешарски го обясни. А би трябвало да направи това, тъй като предложението е внесено за разглеждане в кабинета лично от него. 
 

Кого маха Орешарски?

По всяка вероятност министър-председателят изобщо няма представа кого е уволнил. Ако имаше щеше да знае, че Мартин Иванов, който беше назначен през 2011 г., за по-малко от две години постави началото на дигитализацията на държавните архиви, процес, който в развитите държавни отдавна е напреднал.

За това кратко време Държавна агенция „Архиви” направи достъпни онлайн редица значими исторически документи, групирани в следните колекции:

Става въпрос за огромно количество ценни документи, достъпът до които се осъществява с няколко кликвания. А директният достъп до това документално наследство, особено до това на ръководството на комунистическата партия, е изключително важно. Чрез него всеки може (при желание) сам да формира свое мнение за това
как и кой от БКП се е „грижил” за обществото и каква е разликата с истинската грижа за правоимащите, начело със самото Политбюро;
как партията е отнела частната собственост и земята на хората;
как комунистическата партия е фалирала три пъти България за 45-годишно управление и какви дългове завеща;
как комунистическата върхушка се е осланяла на репресивната машина на Държавна сигурност, за да мачка другомислещите, селяните, интелигенцията, дори и своите членове, изразили несъгласие с партийната линия.

От тази гледна точка уволнението на Иванов е един вид и неуважение и незачитане на целите инициативи и усилия на всчики служители на агенцията.

Паралелно с осъществяването революцията в дигитализацията на архивното наследство на България Мартин Иванов взе спешни мерки и за запазването на една голяма част от архивите, които от години гниеха в архивохранилището в Биримирци. Агенцията успя да прехвърли огромни обеми архивни масиви в новото хранилище в Илиенци, където заплаха за унищожаването им вече е предотвратена.

Отделно от това бяха подобрени условията и реда за ползването на държавните архиви на „Московска” 5 с модернизиране на читалните и позволяване на ползвателите да копират със свои устройства документи, така както това става в големите европейски архиви.

Мартин Иванов беше последовател на виждането обществото да научава своята история и съответно да бъде предизвикан интерес към историята в по-младите поколения чрез личните и фамилни спомени. Политика, която Държавна агенция „Архиви” подкрепи с редица свои инициативи.

Не на последно място уволненият в сряда директор на архивите беше човекът, който лично лансира идеята в подземията на „Московска” 5, където все още са запазени няколко автентични помещения, използвани до 60-те години от репресивните органи, да бъдат превърнати в музей за Държавна сигурност.

В тази посока беше Изследван опита на другите бивши страни от Източния блок, във всичките от които отдавна функционират подобни музеи и беше изготвен идеен проект. Очакваше се той да бъде реализиран с държавно финансиране с далеч по-скромните 2,5 млн. лв. за разлика от другите подготвяни от държавата музеи. Очевидно е обаче, че държавната сигурност не искам да отива в музея, а във властта.

Тук само с едно изречение ще отбележа, че Мартин Иванов е автор на няколко ценни исторически изследвания, едното от които е посветено на външния дълг при БКП.


Станишев – премиер в сянка

Уволнението на 43-годишния историк от директорския пост в Държавна агенция „Архиви” съвпадна по време със серия други смени и това даде повод да се заговори за поредната вълна уволнения. Премиерът Орешарски не намери за необходимо да се мотивира, но за сметка на това лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че и дума не може до става за политическа чистка. Подобно поведение всъщност доста ясно показва кой е главният кадровик и кой е поставен само за изпълнител, било то и на премиерския пост.

Станишев си позволи обстойно да коментира всички уволнения без това на директора на Държавна агенция „Архиви”. И това е така, защото и той сигурно не може да каже нищо за оправдание на смяната.


Верни партийци или „експерти” от ДС

Прави впечатление, че колкото и пъти БСП да се докопа до властта след премените веднага автоматично се задейства един особен рефлекс, характерен за тоталитарната комунистическа партия, а именно де що може на държавните ясли да бъдат назначени верни партийни хора или т. нар. експерти, които в повечето случаи са свързани с Държавна сигурност. Е, има и някои експерти – политически номади като самия Пламен Орешарски, които в името на властта са готови на всичко, но броят им е твърде ограничен. Негласното партийно условие, което подобни лица получават, е напълно в замяна на поста да бъдат верни и да изпълняват спусканите им решения.

В случая с Държавна агенция „Архиви” кадровиците от кръга Станишев са посочили на Орешарски също експерт. Става въпрос за Иван Комитски, дългогодишен служител на дирекция „Информация и архив” на МВР, ръководил я по време на тройната коалиция. През първата година (2008-2009) след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) на него е поверен архива и оперативния отчет на новата мегаструктура, след което е пенсиониран.

Все още не сме чули визията на г-н Комитски за развитието на Държавна агенция „Архиви”, но още в четвъртък от ДСБ припомниха, че той е започнал своята кариера в отдел III (архива) на Държавна сигурност и че подписът му стои под редица протоколи за унищожаване на досиета при тайната от обществото чистка, която БКП/БСП предприема в началото на 1990 г. Редно ли е такъв човек, който е унищожавал архиви, днес да застава начело на институцията, отговаряща за съхранението и ползването на държавните архиви, попитаха от ДСБ? Орешарски им отговори с красноречиво мълчание.


За едното постче или нещо друго

Дали уволнението на Мартин Иванов е продиктувано от необходимостта за назначение на всяка цена заради самия пост предстои да разберем. Не трябва да се забравя обаче, че през 2006 г., още преди да бъде приет сега действащия закон за досиетата, една клика от БСП, която днес е част от кръга Станишев и има пряка връзка с бивши офицери от Шесто управление на ДС, използвани също като „експерти” от „Позитано” 20, направи следения номер: Употреби законопроекта за Държавна агенция „Архиви” (по това все още Главно управление на архивите към Министерския съвет), за да затвори досиетата, като в законопроекта беше предвидено архивите на ДС да бъдат прехвърлени в Държавния архив с достъп до тях 100 години след рождението на съответното лице!!!

Лично аз няма да се учудя, ако Държавна агенция „Архиви” стане заложник на подобни интереси, целящи по някакъв административен, а не директен начин да се направи опит по някакъв начин да се ограничат правомощията на комисията по досиетата.

Не трябва да се забравя, че Централизирания архив на комисията, който тя изгради в Банкя, след изтичането на мандата й преминава в правомощията на Държавна агенция „Архиви”. Дали пък някой (все още тайно) не мечтае да сложи по-рано ръка върху досиетата на ДС?

При всички случаи уволнението на Мартин Иванов показа, че тандемът Станишев-Орешарски работи по абсолютно безпринципния начин и механизъм както и от самото назначаване на Делян Пеевски за директор на ДАНС. Водещи не са държавните интереси а тези на тесния  властови кръг и неговите поддръжници за кулисите.

http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1412




Гласувай:
8



1. strannica - Гилдията на историците поиска от властта преразглеждане на уволнението на шефа на архивите
02.09.2013 14:32
"...
Академичната общност изразява своето недоумение и тревога от безцеремонната чистка на върха на държавните архиви. Историците, подкрепили писмото, чийто брой е внушителен и респектиращ, се опасяват, че процесът на отваряне на архивите ще спре. Те се съмняват, че професионалния опит на новоназначения Иван Комитски, свързан с институции, станали известни със стремежа си да ограничат публичния достъп до архивните фондове, ще помогне този процес да продължи."

ОТВОРЕНО ПИСМО
от историци и преподаватели по повод смяната на ръководството на Държавна агенция „Архиви”:

http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1415
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1499698
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985