Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 09:36 - ДС против студентските протести
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 4672 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „СТОЙНОВСКИ”, „ОАЗИС”, „МИМОВ”, „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”, "МАРТИН" – имена, които едва ли говорят нещо на днешните студенти, които протестират срещу управлението на олигархията и моралната деградация на властта.

Това са по-особени имена – псевдоними на агенти на бившата Държавна сигурност – част от огромния репресивен апарат, служил „безпределно вярно” на Българската комунистическа партия и „дружбата със СССР” в продължение на 45 години.

Носители на тези имена днес са ректори или бивши декани във водещи университети в България. Веднага, след като студентите обявиха своя протест и започнаха окупация на различни ВУЗ-ве точно тези агенти в публичните си изявления и позиции говорят за морал, законност и демокрация. Нито един от тях не се е разграничил от БКП или се е покаял за сътрудничеството си с ДС, още по-малко е говорил срещу олигархията и мафията в България.

Сайтът desebg.com представя казаното от някои от тези радетели на законността и морала в страната, които в същото време се отнасят безкритично към властта.


Проф. Стати Статев, ректор на УНСС – агент „СТОЙНОВСКИ”

 

image

Проф. Стати Статев | Снимка: bnb.bg.

„Университетите са място за учене и правене на наука, а не на политика. Ние уважаваме всяка идея, но не е този начинът за постигането й. Не е демократично да се нарушават правата на другите, които искат да учат и да преподават. Няма такава демокрация никъде по света. Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията". Заявлението е направено в коментар на студентските протести ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, (цитиран по публикация в сайта webcafe.bg).

 

Вчера сайтът OFFNews  цитира и едно друго негово изказване, направено, след като студенти окупираха аудитория в УНСС. Ректорът Статев казва без заобикалки: „Като не ви харесва в България – емигрирайте, но не пречете на колегите си”.

Стати Статев е вербуван като секретен сътрудник Първо главно управление на ДС на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена и рухването на комунизма в Източна Европа. По това време той е 34-годишен. Работи под псевдонима „СТОЙНОВСКИ”. Вербовката му става броени месеци при да замине на втора специализация през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънски университет, Масачузетс, САЩ. Първата му специализация е в СССР през 1984-1985 г.

Принадлежността му към ДС стана известна при проверката на УНСС през септември 2012 г. Статев е ректор на УНСС от 2011 г.


Проф. Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет – явочник „ОАЗИС”

 

image

Проф. Пламен Легкоступ | Снимка: dnesbg.com.

„Законът е категоричен, че политически дейности в университетите не трябва да се развиват. Няма да преговарям със студентите. Ако те искат, могат да дойдат и да разговарят с мен... Полицаите са пред университета, за да наблюдават спазването на реда”.

 

Изявлението е на ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ (1959).

Той е вербуван от на Окръжно управление на МВР-ДС Велико Търново през 1984 г. като съдържател на явочна квартира „ОАЗИС”. Снет от оперативния отчет през 1990 г.

Агентурното му минало е разкрито от комисията през юни 2011 г. при проверката Висшата атестационна комисия (ВАК). Той е член на научна комисия по педагогика във ВАК от 2010 г. Ректор е на Великотърновския университет от 2007 г.

Преди това има и политическа дейност – през  2003 г. е избран за общински съветник от листата на СДС, а през 2007 г. е избран за втори мандат.

 

Проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет – агент „МИМОВ”

 

image

Проф. Марин Христов | Снимка: offnews.bg.

„Тъй като имаме много хубав закон за автономията на университетите, считам, че в университетите е мястото, където трябва да се учи, а не да се извършва политическа дейност".

 

Изявлението на  проф. Марин Христов (1949), ректор на Техническия университет в София от 2011 г.

Марин Христов е разкрит като секретен сътрудник под псевдонима „МИМОВ” на Първо главно управление на ДС – Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) от 1980 г. Принадлежността му към ДС става публично известна през септември 2012 г. при проверката на Техническия университет.


Проф. Валери Стефанов, бивш декан в СУ – агент „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”

 

image

Проф. Валери Стефанов | Снимка: managr.bg.

„Сто-двеста души не могат да са морален арбитър на нацията. Тази окупация ще я плащат университетът и студентите. Начинът, по който е извършена окупацията на университета, не е нещо, което е в услуга на българската демокрация.

 

Има една спирала, едно насилие, защото за мен окупацията е форма на насилие, която може да се разгръща оттук нататък. Всъщност агресията, която представлява тази окупация, е част от общата агресия на българското общество и на българския политически живот.

Знам, че високи думи се говорят за събуждането, за похода на гражданското общество, но мисля, че ако походът на гражданското общество е мотивиран от пораженията на агресията, това едва ли ще доведе до добър резултат”.

Изявлението е част от интервю на проф. Валери Стефанов,преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ и бивш негов декан, пред сайта bulgarski.pogled.info.

Проф. Валери Стефанов (1958) е разкрит като агент на Шесто управление на ДС за робва с идеологическата диверсия от 1985 г. под псевдонима „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”. Агентурната му принадлежност става публично известна през лятото на 2011 г. при проверката на ВАК, където е член на научна комисия по филология (2000-2003 г. и 2006-2009 г.).

През април 2012 г. Валери Стефанов е един от учредителите на Гражданско Обединение за Реална Демокрация (ГОРД) на архонта и бизнесмен Слави Бинев. Самият проф. Стефанов обявява, че „ГОРД ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно”. На последните парламентарни избори формацията на Бинев се явява с името „ГОРДА България” и спечелва малко над 16 000 гласа (0,4%). Тя обаче е една от участниците в изборите с най-много агенти на ДС сред  кандидат-депутатите си – общо 9 сътрудници.

 

Проф. Огнян Сапарев, ректор (1993-2003) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – осведомител „МАРТИН”

 

image

Проф. Огнян Сапарев | Снимка: kupih.com.

„Проблем днес е въпросът „Има ли защо да се прави окупация?“. В началото на прехода, макар начинът да беше абсурден, основанията за такива акции не бяха малко. Сега обаче не виждам основания. Как така ще твърдят, че нямат политически искания, като основното и единственото им искане е оставка на правителството? Май намирисва на лоша и нескопосана лъжа. Сега не можем да говорим за липса на свобода, това е пълна слободия. Дори анархия.

 

Със сигурност мога да кажа, че проф. Димитър Токушев, при когото започна днешната окупация, знае повече от тях. Като интелигентни млади хора защо не го поканиха и не му зададоха неудобните въпроси? Те имат право да вдигнат шум, да привлекат вниманието към себе си.

Гласът им наистина трябва да бъде чут. Но пак ви казвам – противник съм на това пълно разгащване и безотговорност. Искате дискусия – великолепно. Заплюхте си тази аудитория – 272-ра, добре, поканете желаещи, медиите.

Случилото се е много лош пример, който никоя демократична държава не би търпяла, защото в т.нар. демократична Америка например полицията бие, та пушек се вдига...

Никой неинтелигентен човек в България няма съмнение за участието на ГЕРБ в такива протести срещу правителството. Декларацията им в подкрепа на окупацията е форма на самопризнание. Мисля, че след нея мога да кажа, че май са необходими полицейски мерки за „укротяване на опърничавата“, както е казано в класиката. Не може така безотговорно да се подбуждат хора да правят глупости - хора, които все още нямат достатъчно изградено чувство за дълг.

А ако тази окупация се разрасне, не крия, че лично ще участвам в организирането на бойна група, която да укроти подобни щения. Казвам го сериозно - готов съм да взема мерки с необходимите за това последствия. Всичко си има предел.”

 

image

Картонът на Огнян Сапарев като осведомител на Шесто управление | Източник: comdos.

Думите са на проф. Огнян Сапарев (1942), като част от интервю за сайта bulgarski.pogled.info, където е публикувано интервю по същата тема и с проф. Валери Стефанов.

 

Сапарев е филолог, преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на който е ректор през 1993-2003 г. Бил е генерален директор на БНТ (1990-1991), и депутат от БСП в 39-ото Народно събрание (2001-2005).

Огнян Сапарев е разкрит като осведомител на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1971 г. под псевдонима „МАРТИН”. Сътрудничил е на отдел 01 на Шесто управление, натоварен с преследването на творческата интелигенция (писатели, художници, артисти и музиканти) до 1982 г.

Личното му и работно дело е унищожено през 1990 г. Принадлежността му към ДС е обявена от комисията по досиетата при проверката на народните представители през 2007 г.

На последните парламентарни избори през май 2013 г. е кандидат за народен представител, издигнат от „Коалиция за България” в 16-и МИР-Пловдив, но не успява да влезе в 42-то Народно събрание.

Както и на останалите учени, агенти на бившата Държавна сигурност този факт липсва от официалните им биографии.

http://www.desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1519




Гласувай:
8



1. анонимен - А в същност
01.11.2013 10:24
протестът - окупация трябва да премине под надслов :

СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ !

ЗАЩОТО УНИВЕРСИТЕТИТЕ СА МЯСТО ОПРЕДЕЛЕНО ЗА СТУДЕНТИ, А НЕ ЗА ОТПАДЪЦИ / НЕ КАЗВАМ ОСТАТЪЦИ/ - ОТРЕПКИ НА ПРЕСТЪПНА МИЛИЦИОНЕРСКО-ГЕСТАПОВСКА СРУКТУРА ЗА РЕПРЕСИРАНЕ !
цитирай
2. strannica - ...
01.11.2013 10:37
За мен най-големите национални предатели от най-новата история на България - след 1989 г. - са тези, които са могли да извършат лустрация /държали са инструментите за това в ръцете си/, но не са го направили.
Без лустрация в България НИКОГА НИЩО няма да се промени. ДС-арите както и преди се чувстват комфортно и си отглеждат нови кадри /напр. Пеевски/.
цитирай
3. bojinkata - ХА - че то протестите са организи...
01.11.2013 12:07
ХА - че то протестите са организирани от ДС! Нищо не става в тази държава без нейното съгласие и указание! Елементарно, Уотсън!
цитирай
4. анонимен - bojinkata - Прав си . Всички контрапротести са субсидирани и ръководени от ДС.
02.11.2013 17:13
Онбашийката на "контрите" Нина Гергова замалко да го признае в прав текст.

Че ако нямаше аванта, тия дъртаци от контрапротеста за чий щяха да ходят ?
цитирай
5. strannica - Още един неадекватник - агент МАНОЛ
02.11.2013 21:19
"Депутатът от ДПС Ахмед Башев препоръча на младите хора да използват силите си в други направления, вместо да протестират и да бъдат ангажирани с политически проблеми.
„Младите хора с тяхната буйна кръв, буен нрав, трябва да използват силите си в други направления, а не още на 18-19 години да бъдат ангажирани с политически проблеми”, коментира той пред радио „Фокус” – Пирин (информацията е цитирана по-късно от агенция „Фокус”).
„Това, което те поставят като проблем в момента, няма нищо общо с техните преки задължения и интереси. Това е политически проблем и не съм сигурен, че точно младежите трябва да решават проблемите на страната”, смята Башев.
„Страната е в тежко положение – финансово, икономическо, социално. Младежите не са тези, които в момента могат да решат тези глобални проблеми на държавата”, категоричен е депутатът от ДПС.
.....
Сайтът desebg.com припомня, че Ахмед Башев (1964) беше разкрит от комисията по досиетата като агент на ДС. Той е вербуван от Областно управление на МВР-ДС в Благоевград през май 1988 г. под псевдонима „МАНОЛ”.
Тогава е 24-годишен и очевидно едно от първите неща, които прави като млад човек е да трупа опит като сътрудник на репресивния апарат на БКП и то в период, в който в НРБ протича насилственото преименуване на българските турци, включително и в родния му край (с. Рибново).
Досието му е запазено и в него съществуват собственоръчно подписани донесения за турското население в с. Рибново, в периода 1987-1989 г. той е учител в местната гимназия.
По ирония Башев е роден през 1964 г. в с. Рибново, където същата година е проведен "възродителен процес", срещу който населението се вдига и съпротивата е потушена със сила от комунистическия режим."

Цялата статия:
http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/1525-2013-11-02-18-33-56


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500738
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985