Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 00:02 - "...Народ без земя няма държава. Палестинците са най-добрият пример за това."
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 2293 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Васил Василев - основател на Съюза на работодателите в България:
Не бива да се разделяме със земята си

За 24 години преход сме изгубили около 200 млрд. евро


 - Г-н Василев, защо сте против падането на мораториума за продажба на земя на чужденци? Общо е мнението, че отварянето на пазара ще повиши цените на обработваемите площи.

- Това е един фалшив аргумент. Ако някой иска земя, за да я обработва, той може да го направи чрез фирма, както е в момента, или да я вземе под аренда. Така ще произвежда с много по-малки капиталовложения. Обидно ниската цена на земята обаче дава възможност за нейното масово изкупуване от недобронамерени лица или структури. Ще припомня, че през 2008 г. израелският премиер Шимон Перес предупреди президента Георги Първанов за подобна опасност. При срещата им в Израел той каза, че България е много хубава страна и съседите й имат апетити към нея.

-Какво може да се случи?
-Понеже говорим за Близкия изток, ще ви дам един много хубав пример. Земята на палестинците започна да се изкупува масово от еврейските организации още в началото на ХХ век и малко по малко премина във владение на евреите. Така войните през 1948 и 1967 г. само затвърдиха съществуващото положение. Същият сценарий ни грози и нас, затова смятам, че мораториумът на всяка цена трябва да бъде продължен. Но не с определен срок, а дотогава, когато цената на земята се изравни със средноевропейската и средният доход на българина стигне средния доход на европееца.

- Добре, но нали мораториумът ще падне само за граждани на ЕС, а не за македонци, турци или пакистанци?
- В Обединеното кралство има милиони пакистанци, които са британски граждани. В Германия има милиони турци, които са германски граждани и които могат да дойдат и да изкупят земята. Има риск в обезлюдените планински и полупланински райони, които са били винаги гръбнакът на нашето животновъдство, цели села да бъдат придобити заедно с къщите и да бъдат населени с чужденци.

- Откъде ще дойдат тези чужденци?
- Ако някой вземе 20 дка земя на цената на една нещастна къща в Лондон и реши да я обработва, но не може да намери работна ръка у нас, има право да отиде в социалното министерство и да поиска да внесе работници. Ще получи разрешение и тогава в едно хубаво балканско градче ще заселят 500 пакистан­ци. Ето това ни чака през следващите 10-15 години!

- Чертаете доста страховита картина. Смятате ли, че има риск за националната ни сигурност?
- Има риск България да стане първата ислямска държава в Европа. За мене е абсолютно непонятно как хора като земеделския министър проф. Димитър Греков, като Бойко Борисов изведнъж се обърнаха на 180 градуса и казаха няма нужда да удължаваме мораториума.

- А какво да правят, след като Европейската комисия ни заплаши с наказателна процедура?
- Нашите власти имат възможности за реакция. Те може да обединят усилията си в тази посока с Румъния и Унгария и да я представят в Брюксел. Напълно съм убеден, че при една адекватна позиция аргументите ни ще бъдат приети. Но дори да не бъдат, то по-добре да получим някакъв упрек, наказание, глоба или нещо друго, отколкото да се разделим със земята си, защото народ без земя няма държава. Палестинците са най-добрият пример за това.

- Доколкото знам там също е забранено да се продава земя на чужден­ци.
- Наказанието е смърт, но е било въведено много късно. Затова ние трябва да се отнесем сериозно към проблема и решението на Народното събрание да се изпълни. В същото време трябва да се напрегнат всички сили и да се убеди Брюксел, че тази стъпка е необходима. В последния доклад на ЦРУ за развитието на света до 2030 г. има нещо много интересно. Казва се, че днес икономиката е война по всички правила на военното изкуство. А нашите управници все още живеят и се ръководят от принципите на взаимноизгодното икономическо сътрудничество. То е анахронизъм от икономическия лексикон на ХХ век. Сега светът е друг - води се икономическа война и това се отнася както за земята, така и за всичко останало.

- Не сте ли много краен? В момента у нас има много чужденци, които притежават огромни ниви, обработват ги и са пример за българите.
- Някога ние сме учили Европа на земеделие. Учили сме и гърците, и австрийците, и унгарците, но сега нашите фермери не могат да го развиват, защото нямат пари, защото кредитите се отпускат при ужасни условия и субсидиите не стигат, за да бъдат конкурентни. Но за всичко това си има причини и те се коренят в неспособността на управляващите да подкрепят българското производство.

- Вие често отправяте критики към управляващите. Какво ви ядосва най-много?
- Аз ще направя няколко съпоставки. Преди 1989 г. България имаше 10 млрд. долара външен дълг. Днес този външен дълг, държавен и частен, е 50 млрд. долара. Второ, за 23 години от България са емигрирали близо 2 млн. души. Ако прие­мем, че са на средна възраст 25 години, това е цветът на нацията. За всеки един от тези хора са давани пари, за да мине през болници, детски ясли, училища, вис­ши учебни заведения, летни лагери и т.н. Да сложим една цифра от 100 евро на месец на човек. За 25 години това прави 30 хил. евро. Толкова е дала държавата на един български гажданин. При 2 млн. души това прави 50 млрд. евро, които са изтекли от страната. Отделно през тези години държавната собственост беше разграбена, опустошена, продадена. По мои изчисления това е държавна собственост за не по-малко от 100 млрд. евро. Така виждаме, че за двадесет и четири години българският народ е загубил само от тези три компонента близо 200 млрд. евро.

- Кой е виновен - хората, които ни управляват, или политическата система?
- Аз съм от малкото хора в държавата, които познават всички български министър-председатели - от Тодор Живков до Станишев. Вие чули ли сте някой от тези, които идват на власт, да каже, ако бъда избран, след четири години България няма да е най-бедната държава в Европа. Никой не е обещал, че ще намали корупцията, че ще намали детската смъртност, неграмотността и няма да го каже, защото с методите, с които всички си служат, не са в състояние да го постигнат. И дори сред тях да има свестни хора, а такива има, те не са в състояние да се преборят сами, защото демокрацията у нас не работи. Тя е удавена от клептокрацията, както и от онова, което Исак Паси нарича „простокрация“ - власт на простаците. Демокрацията е велико нещо, но нашата е изродена. Така че е нужна коренна промяна, за да може да се очисти и да вървим напред.

- Говорите като протестиращите. Само дето техните искания са по-мъгляви.
- Винаги се почва така. Всички революции от 200 години насам започват стихийно. Вижте нашето Съединение. Вижте всички подобни масови народни движения. Те са започвали от нещо, което не е било ясно осъзнато, но после идеите са изкристализирали. И после обществото минава на по-висока степен на развитие в съответствие с интересите на най-будната част от мнозинството. Не може народът да иска промяна на корумпираната съдебна система и никой да не си мърда пръста. Не може всички да искат намаляване на корупцията и всички да се правят на глухи. Сегашните, предишните, по-предишните. Сегашната фасадна демокрация в много отношения прилича на тоталитарната система, защото не приема нищо, което да я накара да се отклони от предварително начертания път.

http://pressadaily.bg/publication/28051-%D0%9D%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8/




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1505861
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985