Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 13:07 - Българската Италия
Автор: strannica Категория: Други   
Прочетен: 7077 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 08.06.2011 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

 

Италианските селища и местности, за които се твърди, че имат български произход, са поне стотина на брой: Болгаре - до Бергамо, Болгер - до Терни, Болгери - до Ливорно, Булгариа ди Чезена - до Форли, Булгарограсо - до Комо.

Най-истинското и като название, и като история от тях е като че ли Челле ди Булгериа, на 100 км. от Салерно. Името означава Килии от България. До селото, в южната област Кампания, се стига след едночасово пътуване с кола от град Салерно. Виещ се планински път ви отвежда до долината Мингардо, която се намира в подножието на връх Булгериа. 

Панорамата е великолепна. Оприличаван на излегнал се лъв, високият 1225 метра връх докосва с южния си склон Средиземно море. До тези южни земи българите пристигат през IX век от намиращото се по на север херцогство Беневенто, където се били установили два века по-рано. Създадената преди десетина години културна асоциация се опитва да пробуди историческото съзнание. Някои от участниците в нея още помнят участието си в младежките си години в местната музикална банда „И булгари“ (българите). Селото е основавано със заселването на монаси, дошли тук през Средновековието. Самото име Челле (килии) напомня за монашество, а Булгериа се свързва с близкия връх, който пък е наследил името си от българите.

image

С разкриването на българските корени през 1986 се заема дон Пепино Каталдо от Семинарията на близкото селище Поликастро Бусентино. Той идва по тези земи през 1964 г. след ръкополагането му за свещеник. Сред многото задачи, с които трябва да се заеме в ролята си на епископски секретар, е и тази да проучи местната история. В своето изследване, за което използва над 50 източника, дон Пепино описва подробно различните етапи в емиграцията на българите на Апенините. Първото преселение е през 452, когато като съюзници на хуните българите отиват във Фриули, Северна Италия. След като биват отблъснати, се връщат по долното течение на Дунав. Втората и третата вълна на българите са през VI век. Тогава българите пристигат в Италия като част от византийската войска, която дебаркира в Сицилия. Едва при четвъртото емигриране през VII век прабългарите оставят по-трайни следи.

Както пише в изследването си за тях Винченцо д"Амико, през 667 г.

в Италия влиза мирно синът на Кубрат - Алцек,

който преди това се е разделил с братята си, сред които е и Аспарух. Алцек и неговите хора искат да останат на територията, управлявана от Лонгобардите. Намеренията им обаче са попарени от тогавашния крал Гримоалдо, който отпраща българите в Беневенто, Южна Италия. Там ги посреща дружелюбно Ромуалдо, син на Гримоалдо, който им дава земи за заселване, по онова време безлюдни - в Сепино, Бояно, Изерния. Така българите, от една страна получават помощ, а от друга, се превръщат в хората, които ще разработят неразораните полета на Юга - Пестум, Палинуро, Поликастро Бусентино. Те даватимпулс за развитието на земеделието и овцевъдството по тези земи, които по онова време били само места за лов.

Петото и шестото заселване на прабългарите са в долината Мингардо и околностите. Така постепенно, както пише изследователят Джузепе Антонини, „изменяйки език, навици и религия, българите стават италианци“. Според Антонини към 830 българите биват изгонени от първоначално населените от тях места и се насочват към планинското възвишение, на което дават името си.

 

Изследователят Пероне-Капано пише, че „отчаянието на тези българи“ било толкова голямо от преследванията заради вътрешните войни в Беневенто и Салерно и заради набезите на маврите, че се принудили да поискат убежище при гръцко-италианските монаси.

Те обитавали пещери и отшелнически места в Южна Италия. В „Анали на Италия“ Антонио Муратори пише, че през 940 свети Нило да Росано, на път за манастира до Чентола бил взет за българин - заради расото си, бастуна и лисичата кожа, с която бил наметнат. Това доказва, че българите били познати и със специфичните си дрехи. Монасите били гостоприемни към българите, а зоната се смятала и за удобно прикритие от набезите на морските пирати.
Там българите създават и потомства, с които поставят началото на селища, съществуващи и до днес - Сан Северино, Сан Костантино... Като

познавачи на строителния занаят

те възстановяват и старинни центрове като този в Рока Глориоза, замъка в Чентола.... Или, както отбелязват историците, праотците ни идват в Италия не само за да населят земите й, а и за да внесат културата си по безлюдните територии. Свидетелство за това са поясите от квадратни и масивни стени, оставени от наследниците на Алцек. И до днес най-почитаните светци по тези места са свети Никола, света София и свети Йоан Предтеча. Смесвайки се с други европейски народи - италийци, гърци и германи, българите оставят на днешния италиански народ много неща, пише Винченцо д"Амико. Смята се, че българите, населявали Италия, стоят в

произхода на много от фамилните имена на Апенините,

които имат в корена си „булгаро“ - българин. Въпреки че в днешна Южна Италия тези фамили са рядкост, това съвсем не е така за богатата северна част на страната. В телефонните указатели на Милано и Торино например има поне десетина души с фамилното име Булгаро и близо 30-ина с фамилията Булгари, по подобие на световноизвестния бижутер. Семействата с фамилни имена Булгаре, Булгарело, Булгарини, Булгарино, Булгарон са поне 200 на брой. /Статия на ПронтоСофия


Автор БГНЕС, 2007

http://bgsviat.narod.ru/bulgarskata_Italia.htm




Гласувай:
11



1. slavimirgenchev1953 - Да се чудиш тогава
08.06.2011 13:31
защо братята жабари в тълковния си речник срещу думата българин написаха "разбойник". ))))
цитирай
2. strannica - Може би поради
08.06.2011 13:39
това, което в много сбит вид е представено във
"Фалшификации и манипулации на българската история" - първата от препратките в предишния ми постинг:

"На В.Томашек пригласят и редица наши учени, начело с проф. Стефан Младенов, проф. Васил Златарски и акад. Димитър Ангелов, които свързват името "българин" с тюркския глаголен корен би1д, което значи "размесвам", "меся". В такъв смисъл названието "българин" се тълкувало като "смесен", "нееднороден" (т.е. "мелез"). Стефан Младенов дава интерпретация като "смесени скитници"; Павел Йосиф Шафарик* като - "крайненци" (т.е. хора, обитаващи покрайнините), а унгарския тюрколог 1/1. Немет тълкува името "българи" в смисъл на "метежници", "бунтовници" (2). Повечето от тези интерпретации са неверни и клеветнически и петнят светлото българско име. След като са залегнали обаче като постулати в българските учебници, подобни "научни теории" дават основание на българофобите и мизантропите-глобалисти да ни атакуват с човеконенавистни теории, целящи да предизвикат у съвременните българи някакъв комплекс за малоценност. Плъзгайки се по тази логика, в редица чужди енциклопедии името "българин" се тълкува в подобен "вулгарен" смисъл, като му се придава значение на "варварин", "човек от простолюдието", "дивак-мелез" и дори "содомит"!? Последното се използва във Франция във връзка с "бугрите" (богомили, катари, албигойци и др.) свързано с верските борби и догми. В гръцка енциклопедия името "българин" е залегнало като - "мръсна дума, с която се обиждат запалянковците на някои футболни отбори в Солун"!

Да се поздравим за невероятните постижения на прекрасните ни историци - проф., акад. и прочая..."официална историческа наука" ((

цитирай
3. sparotok - Българи в Италия
08.06.2011 18:07
Нека и аз допълня малко. Старите българи под водачеството на своя цар Улдин спасяват Рим през 405 г. Заедно със Стилихон хуните ( наречени още Българи) отблъскват визиготите нанасяйки поражение на Радагайс...или по-точно Радагаст.

А между другото в Италия има един град с хубаво българско име - Варна :) http://en.comuni-italiani.it/021/111/

Има и река Маречия...като нашата Марица.

От доста време се чудя защо в латинския си има обяснение за populus, turba, turma, globus, но не и за vulgus :)
цитирай
4. strannica - Благодаря, sparotok!
08.06.2011 18:20
sparotok написа:
Нека и аз допълня малко. Старите българи под водачеството на своя цар Улдин спасяват Рим през 405 г. Заедно със Стилихон хуните ( наречени още Българи) отблъскват визиготите нанасяйки поражение на Радагайс...или по-точно Радагаст.

А между другото в Италия има един град с хубаво българско име - Варна :) http://en.comuni-italiani.it/021/111/

Има и река Маречия...като нашата Марица.

От доста време се чудя защо в латинския си има обяснение за populus, turba, turma, globus, но не и за vulgus :)

цитирай
5. pevetsa - БЛАГОДАРЯ ТИ, НЕКА СЕ ЗНАЕ!
08.06.2011 21:02
БЛАГОДАРЯ ТИ, НЕКА СЕ ЗНАЕ!
цитирай
6. audan - Celle di Bulgheria
10.06.2011 01:24
За първи път чух за Celle di Bulgheria по радио "Христо Ботев". Гостуваше бивш посланник в Рим. Ето накратко. Разказвам го със свои думи.

След оправдаването на Сергей Антонов, посланникът ни е поканен на празник в това градче със странно име. Преди процесът Италия била на 2-ро място по стокообмен след Германия с нас, но този заговор на някои среди от Ватикана замрази отношенията ни с целия Запад. Затова и срещата била едва след оправдаттелната присъда от1986 г.

Посрещнали ги като свои. Съпругата на посланника била етноложка и забелязала странни орнаменти (мисля - капковидни), които били отличителна черта на българската керамика ... от VII век!
Да, казали и за Алцек, но по-интересното било, че според местните хора, първите заселници дошли с кораби от ... Троя!!! Даже споменали някакво село, което носело и досега името на кормчията на кораба на Еней.

Друго интересно било нещо, което едва ли може да видим някъде и което напомня за ... Илиада ... Имали празник с ... дървен кон!

Всичко това ме накара да реша, ако някога се поопарича, да направя сериозна експедиция там.

И нещо за Болоня.
"Болоня - от латински Bononia, а на италиански е Bologna, но ... на местен диалект е Bulaggnа (Булагня или Буланя, ако не греша)!
Най-влиятелните и богати фамилии там били Булгaри и Булгарини. На тях града дължи през 1088 г. основаването на първия Университет в Западна Европа. От тези фамилии са и преподавателите и ректорът, разбира се.

Ето линк на един българин, който добре се е потрудил да потърси материали, вкл и за българите в Италия - Зиези.
http://ziezi.net/amico/italia.html
цитирай
7. strannica - audan,
10.06.2011 08:48
Благодаря ти!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1505026
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985