Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 14:57 - Русия няма да ни върне изнесените документи
Автор: strannica Категория: Новини   
Прочетен: 2060 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Русия едва ли ще върне документите, изнесени от България в края на Втората световна война, но "ще сме щастливи да получим и ксерокопия".
Това каза в сряда новият директор на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов при представянето на ръководния екип.

Болезнената тема за българските военни, дипломатически и правителствени документи, иззети и изнесени от съветските войски още през 1944 г., както и протоколите от разпитите на регентите и членовете на последното българско правителство, преди властта да поеме ОФ, беше засегната от проф. Бакалов в контекста на намеренията на новото ръководство да разшири международното сътрудничество с цел издирване и попълване на българските архиви.

Проф. Бакалов припомни, че през януари т.г. са започнали преговори с Русия за предоставянето на иззети от съветското военно командване български документи.
Той отбеляза обаче, че руският закон не позволява тези документи да бъдат изнесени от страната, защото се считали за трофей, взет от държава съюзник на Третия Райх. Затова, според проф. Бакалов, "бихме се радвали и на ксерокопия".

Проблемът с българските архиви бе поставен от президента Георги Първанов на руския му колега Владимир Путин в началото на 2008 г., след като хиляди граждани, общественици и учени подкрепиха петиция, инициирана от Фондация "Свободна и демократична България". 
Тогава Путин заяви, че руската страна ще направи необходимото да разгледа внимателно въпроса, ако обаче получи точни описи какви документи търсим.

В края на миналата година от държавния архив обявиха, че България е готова да отправи официалното искане до руската страна, след като е било изпълнено изискването да бъдат посочени къде се съхраняват съответните документи.

Според руските закони, за да бъде поискано връщането на документи, е необходимо да се посочи къде точно се намират обектите на претенциите.
Към края на миналата година над 90% от тях са били локализирани, а до месец след това се е очаквал отговор от руското вътрешно министерство.

През изтеклите месеци обаче очевидно не е имало напредък, стана ясно в сряда от думите на проф. Бакалов.
Ако в края на миналата година от държавния архив коментираха, че ще са нужни средства, за да може да се заплати ксерокопирането на документите, копия от които ще останат в Русия, днес проф. Бакалов призна, че не само че няма да ни бъдат върнати изнесените архиви, но и ще се "щастливи да получим копия".

http://mediapool.bg/




Гласувай:
6



1. germantiger - ...
13.06.2011 01:42
Не може господаря да връща на роба взетото преди да стане роб последния, дори след като първия играе вече уж негосподар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1506341
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985