Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 19:31 - 29 октомври - Ден на бесарабските българи
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 3676 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 28.10.2010 20:12


 image




29 октомври е обявен за ден на бесарабските българи. По този повод СУ "Св. Климент Охридски" организира международна кръгла маса "Възпитаниците на Болградската гимназия в културно-историческото развитие на България", а вечерта в НДК ще се състои празничен концерт.

Как се създава празникът

На 29 октомври 1838 година се освещава храм-паметникът "Свето Преображение Господне" в Болград, Южна Русия, понастоящем в Украйна. Тази българска светиня е построена с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е един от най-големите в миналото и сега в православната християнска общност.

През 1938 година в България тържествено е отбелязяна 100-годишнината на този храм. Именно тогава се ражда инициативата 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година.
  На 28 ноември 1938 година в София излиза вестник "Българска Бесарабия", брой единствен. В него Димитър Тодоров, главен секретар на патриотично движение "Отец Паисий", пише "ЗА ОНИЯ, КОИТО ЗАПАЗИХА ДУХА СИ" - за заслугите на бесарабските българи.
Своето писмо-обръщение към читателите Д. Тодоров завършва така: "Далеч от нас са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Те са, и навеки остават неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава.

Нека никога не преставаме да мислим и се грижим за нашите братя - българите в Бесарабия, а един ден в годината - 29 октомври, по стар стил 16 октомври, годишнина от освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник "Свето Преображение Господне" - да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух".

Освен знаменателното освещаване на величествения храм "Свето Преображение Господне", друг знаков момент в развитието на Болград е откриването на първото общообразователно училище. Това е прословутата Болградска гимназия "Св. св. Кирил и Методий", учредена с грамота (хрисовул) на молдовския княз с български произход Никола Богориди на 28 юни 1858 година. Гимназията изиграва голяма роля в българското Възраждане, възпитаниците й участват в Опълчението в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година, а първите й политически, военни и културно-просветни дейци участват в строителството на следосвобожденска България.

Съвремие

Тези две български светини в Болград, Украйна, отбелязаха своите кръгли годишнини: гимназията "Георги Стойков Раковски" - 150 години, а катедрала "Свето Преображение Господне" - 170 години. Тържествата по случай юбилеите все още продължават и са посветени на Деня на бесарабските българи.

Честванията на Деня на бесарабските българи, които се възобновяват през 1989 година по инициатива на дружество "Родолюбец", тук, в София, през последните години са се пренесли в Молдова и Украйна, като всяка година се отбелязват по подобаващ начин.

Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", София, България, поздравява всички българи от бесарабската диаспора с Деня на бесарабските българи и им желае много здраве, добро настроение, семейно щастие и творчески постижения в областите, в които работят.
 
Нека големият празник на българския дух все повече и повече ни обединява и ни прави по-силни и по-сплотени.

Автор Димитър Боримечков

http://www.dveri.bg/content/view/7531/33/


Днес в Одеса честват деня на бесарабските българи. По този повод организацията „Конгрес на българите в Украйна" и българския младежки клуб „Актив" откриват изложба на стари снимки под надслов „Моите бесарабски българи".

Уникалните кадри, направени в началото на ХХ век в бесарабски села, са изложени във Воронцовския дворец в Одеса.

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди" и танцовият ансамбъл „Лудо-Младо" са подготвили богата концертна програма.
................

Скъпи сънародници,

Днес, на 29 октомври, ние, българите в Бесарабия, отбелязваме Деня на бесарабските българи. Денят на онези, които преди 200 години са напуснали България, спасявайки се от турското робство. Денят на онези, които превръщат Бесарабия от диви степи в живописен кът, създавайки инфраструктура, построявайки училища и църкви. Денят на онези, които са получили образованието си тук, в Болградската гимназия, и са се върнали в България да помогнат за Освобождението й. Денят на онези, които през годините не са забравили вярата, родния език, култура и обичаи и благодарение на които, ние, младите българи от Бесарабия, гордо заявяваме, че сме БЪЛГАРИ.
Въпреки кризата и трудностите, с които се сблъскваме в ежедневието, ние сме сигурни и вярваме, че онази сила, крепила нашите предци през тези 200 години, е предадена на всеки един от нас. Пожелаваме на всяко семейство здраве и сили, късмет и успех във всички дела, с които нашите потомци също така да са горди, че са българи!

С уважение и признателност,
Български младежки клуб „Актив"


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=265528

Препоръчвам на всички, които имат сърца, да чуят стиховете на бесарабските поети - последният клип.












Гласувай:
4



1. sparotok - прекрасен постинг!
28.10.2010 20:32
Прекрасен постинг, трогна ме!!!
цитирай
2. tota - Поздрави за постинга!
29.10.2010 13:27
Настръхнах слушайки стиховете...Колко много стаена обич към майката - Родина?
цитирай
3. skribezium - Какви българи имаме, хора! Чуйте ...
30.10.2010 11:08
Какви българи имаме, хора!
Чуйте стиховете им!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500808
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985