Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 17:27 - ФСБ срещу правителството
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 4520 Коментари: 11 Гласове:
19

Последна промяна: 15.12.2010 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ники Русиновски

Изглежда, направихме лоша услуга на Вежди Рашидов.

Преди 8 месеца ФСБ за първи път обявиха с пресконференция завръщането си на музикалната сцена след 20 години мълчание. Тогава аз лично се възмутих от това, че културният министър намира време да получава награди от лобисти на чуждия музикален бизнес, но не намери време, пари или възпитание барем да изпрати един букет и 2-3 празни думи като поздрав към ФСБ по случай събитието, което хиляди българи по света и у нас чакаха с трепет и нетърпение.

„Г-н Рашидов, през целия Ви мандат като министър едва ли ще се случи по-знаково и по-значимо събитие в българската поп и рок музика от това, което Вие днес пропуснахте",писах гневно тогава и призовах за оставката на министъра.

Не знам дали в културното министерство са се вслушали точно в моя призив или е заработил някакъв инстинкт - било популистки, било от кумова срама. Но финалът на вчерашния грандиозен концерт на ФСБ в НДК най-неочаквано се превърна в... антиправителствен акт. Изцяло по вина на управляващите.

В края на концерта на сцената неочаквано се изтъпанчи зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи на музикантите кошница с цветя, медали и се опита да прочете поздравителен адрес от името на Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Последното мина границите на търпението на публиката и тя реагира с мощно „ууу" и освирквания.

Зам.-министърът не се усети и се опита да призове на помощ името на самия премиер, но това бе посрещнато крайно зле от публиката. После се опита да изманипулира хората с името на ФСБ и явно не схвана, че е повече от лошо приет, защото напук се заинати да си прочете приветствието.

ФСБ се опитаха да укротят и замажат нещата и даже излязоха от сцената, но зам.-министърът напираше ли, напираше да си прочете приветствието, което окончателно изкара публиката от търпение. Впрочем, можете да видите сами случката на видеото вдясно.

С цялата тази история управляващите си вкараха страшно нелеп автогол, който говори за пълната им неадекватност относно това какво се случва и как хората приемат политиката им. Те грандиозно подцениха публиката на ФСБ, която - да им го кажем в прав текст - не е публиката на Ивана и Веселин Маринов.

Да, дори и от фалшива любезност би било добре да се изпратят няколко китки и някой там да ги връчи. Обаче хората винаги усещат фалша. А конкретно тези хора - публиката на ФСБ - нито са случайни, нито са хванати в гората, тъкмо напротив.

И когато говориш с хашлашки тон за политиката на държавата и бъдещето на хората, когато отпускаш стотици хиляди държавни пари на някоя си някъде си за нещо си, а направо смачкваш българската култура, фалшивата любезност внезапно се превръща в изключително брутална наглост.

Не стига че културното министерство няма грам пръст в завръщането на ФСБ и не е дало една стотинка на българската поп и рок музика, но се опитва и да бере популистки дивиденти на гърба на музикантите.

Музикантите ще си вземат ордените и цветенцата - те са си ги заслужили отдавна с таланта и труда си. Но за тяхната публика този жест - опит да обяздиш нещо чуждо, за което нямаш никакъв принос - е нещо по-страшно и от изнасилване.

Не стига, че толкова малко истински ценни и чисти неща са ни останали в държавата-чалга на музиката-чалга и политиката-чалга, че когато един път на 20 години сме се събрали да им се порадваме, чалга-политиците се опитват и тях да ни омърсят, да ни ги вземат и да ги използват за свои си PR цели!

Уау! Голяма грешка. Най-малкото, това е рок, господа, музика на протеста. Играете си с огъня. Гледайте си там чалгата и Веселин Маринов и най-добре не ни се бъркайте в нашите неща, моля. Ще стискаме зъби и ще ви изтърпим. Както много други преди вас.

Заслепени от цялата си суета, его и тежкарски мачо-имидж, явно вие наистина не си давате сметка колко сте нищожни и преходни. Някой знае ли днес къде са и кои бяха Виденов, Петър Стоянов, Филип Димитров... (списъкът е дълъг)?

За сравнение ФСБ съществуваха 20 години преди тези хора. И след още 20 години мълчание хората пак знаят кои са ФСБ! Вероятността да ги познават и обичат и след още 20 години, когато някой си Бойко Борисов ще е само един ред от учебника по история, на мен поне ми изглежда повече от голяма.

Идеята не е да противопоставяме Бойко Борисов на ФСБ. Или обратното. Но фактите са такива, че културната политика на неговото правителство, водена от Вежди Рашидов, бе определена още преди 8 месеца от самите ФСБ като „ботуш, смазващ всичко". Културен геноцид. Дори не цинизъм, а културен фашизъм.

Ако в някоя област правителството наистина прави реформа, това безспорно е културата. Като всяка реформа, в нея има и някои положителни моменти. Но реформата на Борисов/Рашидов не е изрязване на излишъци, а тотално заличаване на национална културна идентичност.

Отзвукът на тази политика сред практически всички слоеве на обществото е кошмарен. Не че има някой културен бранш - театър, опера, кино, музика - който бурно да не протестира срещу културната политика на Рашидов, но просто нещата вчера лъснаха особено грозно. Защото вече протестираха не културни дейци, а феновете им - обикновени граждани и избиратели.

Дреме му на министър Рашидов, че всички му искаме оставката. „Ще дам оставка, ако ми я поиска Бойко Борисов", за пореден път се заинати той днес в интервю за ТВ7.

Впрочем, днес Рашидов има и рожден ден.

За да не стана и аз жертва на фалшиво лицемерие, ще бъда откровен и за пореден път ще го призова: Г-н Рашидов, в много тежък грях и дълг сте към българската култура като министър. Вземете ни направете подарък за рождения си ден и си подайте най-после оставката!

http://www.webcafe.bg/id_11605773_FSB_sreshtu_pravitelstvoto

Прочетено при lado :)

А клипчето наистина е добро! :)






Гласувай:
19



1. kikowsky - Този материал го четох и на други места.
15.12.2010 17:46
Но и още 10 пъти да го видя, пак ще е малко. Тая простотия, дето са я сътворили, трябва да се набива на всеки човек в очите цял месец.
цитирай
2. demar - " публиката на ФСБ -
15.12.2010 17:50
нито са случайни, нито са хванати в гората, тъкмо напротив."
така си е...
цитирай
3. strannica - kikowsky,
15.12.2010 17:52
Не знам доколко би стигнало до мозъците на тези, дето са го сътворили? Клипчето трябва да си го гледат на закуска, обяд и вечеря.
цитирай
4. strannica - demar,
15.12.2010 17:53
И на мен тази фраза ми направи впечатление в текста. И малко по-нагоре:
"Те грандиозно подцениха публиката на ФСБ, която - да им го кажем в прав текст - не е публиката на Ивана и Веселин Маринов."
цитирай
5. balkanec - Хаха яко!
15.12.2010 19:58
Браво на публиката.
Само това заслужават наглите марионетки, които се водят "правителство" и "министри".
цитирай
6. tera - Ега ти заглавието, като на жълт вестник
15.12.2010 23:25
На концерта са освиркали поздравителния адрес не ФСБ, а публиката!
Мисля, че разликата е доста съществена.


цитирай
7. strannica - tera,
16.12.2010 08:58
tera написа:

Мисля, че разликата е доста съществена.


И аз така мисля. Правописни грешки в статията не намери ли?
А нещо за самата статия и за събитието да кажеш?
цитирай
8. zelas - Аз пък искам да попитам, що чакаме ...
16.12.2010 20:28
Аз пък искам да попитам, що чакаме някакъв измекяр да ни прави културата?

Въобще защо очакваме нещо от тази банда бандити - правителството.

Нашите деди, които са съхранили фолклора и културата ни, да не са чакали, бюджета та да излязат на мегдана и хоро да завъртят?

Старите ни просветители да не са чакали султана, да събуди раята.

Ами монасите на които очи са им изтекли да запазят литературата ни?
Те на кого са чакали? Дори и господ не са чакали.

Не разбирате ли, че политизирането на населението е една клопка, заробване.
Все от политиците чакаме със скръстени ръце и мрънкаме. А те си карат по техному.
Е па ний що не си караме по нашему?

Така няма да стане, хващайте нещата в собствени ръце!
цитирай
9. strannica - zelas,
16.12.2010 21:08
Имам един пост от лятото - за събора в Копривщица.

http://strannica.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/10/koprivshtica-tri-dni-v-drugo-izmerenie.589475

Пък и не само аз съм писала за това.
Мисля, че на това място най-ярко се вижда как народът държи здраво в ръцете си /и в сърцата си/ автентичната си култура и духовност - независимо от разни кризи и от това кой е на власт.
И не е само този събор...Хората, слава Богу, нищо не чакат "да излязат на мегдана и хоро да завъртят".
Мисля, че в случая не става въпрос за политизиране, а за една реакция срещу лицемерието, което няма цвят и партийна принадлежност. Срещу адски лицемерна проява на внимание от хора, които ще строят "Български Лувър", а не им пука какво става с вече съществуващи български музеи - на Вазов, на Яворов и т.н., не им пука изобщо за българската култура и духовност, а тръгнали приветствия да четат.
цитирай
10. zelas - Аз разбирам много добре, ама има ...
16.12.2010 22:16
Аз разбирам много добре щото съм минал по този път., ама има един момент, който често се изпуска.

Моето верую е, че когато злото ни се яви то е по причина и причината ... сме ние.
То е само сигнал, че ние имаме нещо да променяме.
Като огледало е, в което виждаме изкривения си образ.
Но не огледалото е криво, ний сме.

А ако не проумеем това и критикиваме злото, то неговата сила се засилва още повеч,
и така докато разберем, че няма добро или зло, а само две страни на една и съща монета.

Изборът е наш от коя страна ще я погледнем.

Поздрави!
цитирай
11. strannica - zelas,
18.12.2010 13:52
"...Когато злото ни се яви то е по причина и причината ... сме ние.
То е само сигнал, че ние имаме нещо да променяме."

Абсолютно съм съгласна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504983
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985