Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 14:52 - Циганите изпищяха, купували им гласовете с фалшиви банкноти. ЦИК заплаши да касира изборите.
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 2172 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ново тежко нарушение на изборният кодекс излезе на показ след протест на 400 цигани от столичния квартал „Филиповци“ пред сградата на ЦИК. Оказа се, че те са били измамени по време на предизборната кампания, след като им били раздадени пари от агитатори на определени политически сили призовавйки ги да гласуват за тях. Какво било учудването на циганите, когато отишли да обърнат получените честно пари в ядене и пиене, но вместо това бдителна продавачка в една от големите хранителни вериги забелязала подозрителна нередност в дадените и банкноти. Копюрите били досущ като истинските, но от едната им страна с малки букви било изписано „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

В началото продавачката решила, че това е шега и поискала да им върне парите, но циганите отказали и започнали да я заплашват, че ще се обадят на „Хелзинкския комитет“ и ще обвинят в дискриминация и груба проява на нетолерантност. Тогава тя, въпреки заплахите, смело подала сигнал на охраната, който веднага подал сигнал на 112, откъдето веднага се свързали с МВР, които светкавично изпратили патрулка във въпросният магазин. Пристигналите на мястото длъжностни лица, въпреки опасността да бъдат обвинени в етническа омраза и дадени под съд от десет цигански фондации развиващи неуморна дейност за интегриране на циганите в обществото чрез усвояване на европейски средства, иззели банкнотите дадени на продавачката и на свой ред установили, че са фалшиви.

След кратък разговор по радиостанцията, те получили разрешение да задържат циганите до изясняване произхода на фалшивите пари. Това обаче не било лесно, циганите започнали да замерят полицаите с продуктите които се били приготвяли да купят и крещели злобно: „Българите ни ги дадохте тези пари да гласуваме за вас.“ Въпреки оказаната съпротива циганите били задържани и отведени за разпит в най-близкото райнно управление на МВР. Там длъжностните лица с почуда установили, че всички банкноти на задържаните са фалшиви. Копюрите били от 20 и 50 лева, и наистина били с много добро качество. Липсвала единственно металната нишка и за разлика от истинските на тях се мъдрел споменатия по-горе надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ изписан с много ситни букви от едната страна на банкнотите.

При проведеното светкавично разследване на място във Филиповци било установено наличието на голям брой фалшиви банкноти у всички живеещи в циганския квартал. На циганите било обяснено, че са станали обект на измама от страна на политическите агитатори и не могат да пазаруват с получените пари, а фалшивите банкноти били иззети. Става въпрос за сума от близо  един милион лева. От МВР предупредиха гражданите да внимават, тъй като е възможно подобни копюри да са разпространени из цяла България, особенно там където има цигански махали, което си е цяла България.

От МВР обясниха, че в случаят няма данни за престъпление, тъй като въпросните пари са се раздавали на хората в рамките на предизборната кампания, именно с цел да предпазят циганите от навика да продават гласовете си. Копюрите от двайсет лева се раздавали от представители на ГЕРБ, а тези от 50 от кандидат кметове на БСП.

От ГЕРБ потвърдиха, че отпечатването на тези пари е тяхна идея, която на по-късен етап от предизборната надпревара била копирана от БСП, които отпечатали нарочно подобни банкноти, но с номинал по-голям от техния което довело до изпадане в заблуждение бедните цигани: „Навсякъде където раздавахме тези агитационни материали(пари), ние призовавахме гражданите да гласуват за нас. Всеки с просто око, може да прочете надписа върху тези предизборни банкноти на които изрично е написано каквито са и изискванията на закона, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Смятаме, че БСП саботираха тази наша акция и доведоха до тези неразбирателства и опити за злоупотреби, а от там и до опорочаване на изборният процес. Ние не сме искали да купуваме гласове, а да събудим гражданското чувство и желанието за свободно упражняване на демократичното право на глас у нашите съграждани от ромското малцинство, именно като им раздадем агитационни материали  под формата на банкноти на които да е изписано споменотото по-горе предупредително послание.“

Ето и какво разказаха за нашият екип жители на квартал Филиповци: „Първо дойдоха от ГЕРБ, хвърляха тези пари и викаха гласувайте за нас. После дойдоха от БСП-то и те хвърляха пари, ама по-големи по 50 и те викаха гласувайте за нас. Ние оставихме кебапчетата на РЗС-то и се втурнахме да събираме парите, щото друг път такова чудо не се беше случвало. Толкова много пари никога не са давали. Като си тръгнаха от БСП-то, пак дойдоха от ГЕРБ и хвърляха още повече пари, ама от по 20 лева. Ний от де да знайм, че са фалшиви, като не мойм да четем, само цифрите познаваме, а и те досущ приличаха на истински. Че там пишело, че купуването и продаването на гласове е престъпление, кой да го прочете? Ний гледаме цифрите, ний по тях са ориентираме и за кой да гласуваме, не мойм да четем. Отде да знайм, че туй било предизборни материали срещу купуването и продаването на гласове. А и откога е престъпление да си продаваш гласа? Нали Доган предният път каза, че да си продадеш гласа е европейско, а ний сме у Европата. Сега престъпление било. Измамиха ни. Хем гласувахме, хем пари не видяхме.“

Недоволните жители на квартала се струпаха пред ЦИК, с искане изборите да се обявят за невалидни. Те обвиниха партиите в измама и манипулации, и отнемане на европейското им право свободно да си продадат гласовете. От ЦИК обявиха, че ако в срок от 24 часа, партиите не дадат на циганите истински пари в същият размер в който са дали фалшиви, ще касират изборите: „Недопустимо е в една европейска държава, каквато е България, да бъде опорочавано такова европейско явление, каквото е демократичното купуване и продаване на гласове. Това руши вярата в демокрацията и устоите на Българската държава и забавя приобщаването и интеграцията особенно на малцинствените групи, към исконните демократични европейски ценности. Именно в този смисъл е невъзможно да се признаят изборните резултати като реални, тъй като гласовете са купени с фалшиви пари под формата на агитационни материали, като явно се поражда съмнението, че се е разчитало на неграмотността на циганския етнос.“

Запитан за коментар главният прокурор Борис Велчев отговори, че: „Тука няма нито нарушение, нито престъпление по смисъла на НПК и изборният кодекс. Става въпрос за едно просто неразбирателство, дължащо се на ниската грамотност на част от българското общество и на недооценяването на този фактор от страна на дадени политически формации. В този смисъл не виждам смисъл да търсим под вола теле. Надявам се ЦИК да не преиграва, все пак резултатите от изборите съвпадат с прогнозите на социологическите агенции, което реално иде да покаже и само по себе си е достатъчно доказателство, че въпросните избори са протекли нормално и не са били обект на фалшификация. Искам да изкажа своята благодарност на депутатите от ГЕРБ, които спомогнаха на ОИК да коригира получените и неполучените протоколи от изборните секции, така че те да съвпаднат с резултатите от екзит пола, което острани последствията от евентуални фалшификации на изборните резултати.“

Форумът БГ-МАМА също изпрати специално благодарствено писмо до депутата от ГЕРБ Светослав Иванов, за оказаното съдействие на една от бъдещите майки пишеща във сайта, по изнасянето на излишните чували с бюлетини и раздаването им като социални помощи за отопление на нуждаещите се. В знак на благодарност въпросната майка е решила да кръсти детето си Светльо на името на самоотвержения депутат, като апелира да не се правят разни политически спекулации относно един от кандидат президентите носещ същото име.

http://neverojatno.wordpress.com/




Гласувай:
13



1. hatanasov - Договорите трябва да се спазват!
31.10.2011 17:06
Фалшивите банкноти фалшифицират изборите.
цитирай
2. strannica - Ма моля ти се!
31.10.2011 17:32
hatanasov написа:
Договорите трябва да се спазват! Фалшивите банкноти фалшифицират изборите.


Не така! Главният прокурор е категоричен! Е той е умен човек, нали така, знае какво говори))) /любимият израз на влюбените в партиите си зомбита/:

„Тука няма нито нарушение, нито престъпление по смисъла на НПК и изборният кодекс. Става въпрос за едно просто неразбирателство, дължащо се на ниската грамотност на част от българското общество и на недооценяването на този фактор от страна на дадени политически формации. В този смисъл не виждам смисъл да търсим под вола теле. Надявам се ЦИК да не преиграва, все пак резултатите от изборите съвпадат с прогнозите на социологическите агенции, което реално иде да покаже и само по себе си е достатъчно доказателство, че въпросните избори са протекли нормално и не са били обект на фалшификация.
Искам да изкажа своята благодарност на депутатите от ГЕРБ, които спомогнаха на ОИК да коригира получените и неполучените протоколи от изборните секции, така че те да съвпаднат с резултатите от екзит пола, което острани последствията от евентуални фалшификации на изборните резултати.“
цитирай
3. анонимен - :-)))))))))))))))))))))))) Ама ...
31.10.2011 18:57
:-)))))))))))))))))))))))) Ама не, то си е правилен подход. Що да не удариш мангалите с фалшивки? Кой ги е карал да са прости. Идеята е умна, обаче. След като Съдебната система спи зимен сън, ебавката му е майката.
цитирай
4. mileidi46 - Неее!!!
01.11.2011 02:53
Резил!!!
И това ми било честни демократични избори! Ден за размисъл,забранено продажбата на алкохол...какви избори какви пет лева след като и двете ,,големи'политически сили се съревновават да хвърлят фалшиви пари из циганските квартали..да манипулират неграмотните,за да гласуват за тях!!!!!
Божеееееееее,божеее...и някой тук все още продължават да се пеняват...колко са добри едните ,а лоши другите...Нямам думи!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1505603
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985