Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 09:12 - Антикомунистическата съпротива сред учениците и студентите през 1949-1950 г.
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 2394 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сайтът Държавна сигурност.com публикува строго секретна справка относно вражеските прояви сред учениците и студентите през 1949-1950 г.

Документът е изготвен от структурата към І отдел на Дирекция Държавна сигурност, която е натоварена с контрола върху образователната система в България в края на 40-те години на миналия век.

Справката дава представа за организирането на нелегални различни групи, в които участниците са предимно ученици и студенти. Тяхната дейност е насочена срещу установения с помощта на Съветската армия комунистическо управление в страната.

През периода, който се отчита, политическата опозиция в България вече е сломена и комунистическата власт е установила еднопартийно управление в страната.

В същото време обаче се засилва въоръжената съпротива срещу режима, чиято най-ярко проявление едвижението на горяните. Въпреки че не са посочени в справката една част от проявите на младите хора са свързани именно с нелегалната въоръжена съпротива.

Правят впичатление и два основни извода на Държавна сигурност. Първият е увеличения брой на опитите и реално осъществените бягства от средите на младежта. Втроият е, че по-голяма част от писането и разпространение на анонимни материали срещу властта са дело на младежи.
В документа са описани и конкретни проявления на съпротивата и несъгласието и техните автори от училищата и университетите в края на 40-те и началото на 50-те години.


Строго секретната справка е включена в документалния сборник 
„Държавна сигурност и образованието”, 2011 г.

 

image

image

image

image

image

image

image

image

http://desebg.com/v-/641-2012-03-10-18-31-14  



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1505161
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985