Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 10:03 - Съветската окупация на България или третата национална катастрофа
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 17748 Коментари: 40 Гласове:
18

Последна промяна: 19.06.2012 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image 
Книгата ще ви даде най-пълна представа за пагубното присъствие на съветската армия в България по време на окупацията й през 1944-1947 г. | Снимка: Държавна сигурност.com. 

Ако има важни исторически книги, които трябва да се познават от по-широката аудитория, то без съмнение„Третата национална катастрофа” на Веселин Ангелов е една от тях
.
...
Нейното съдържание обуславя и важността й – става въпрос за съветската окупация на България в периода 9 септември 1944 г. – 15 декември 1947 г.

Още от началото бързам да кажа, че документално поднесените ФАКТИ в нея драстично се различават от пропагандирания десетилетия наред при комунизма образ и роля на Червената армия – „освободителка”.

Както самото заглавие на книгата подсказва присъствието на окупиралата територията на България съветски войски на 3-ти Украински фронт са бедствие за страната – истинска катастрофа за нейното политическо, стопанско и социално развитие.

Авторът на книгата е добре познат като член на комисията по досиетата „Андреев” и с книгите си посветени на македонския въпрос, а през последните години и с документалните сборници с документи от архивите на ДС, посветени на т. нар. възродителен процес.

Изключително в ползва на читателите Веселин Ангелов прави ретроспекция на българо-съветските отношения в историографията от периода на комунизма. Това е важно, тъй като от тези страници човек получава представа за характера и духа на публикациите по темата преди рухването на Берлинската стена през 1989 г.

Те са крайно идеологизирани и с подчертано пропагандна насоченост. Заглавията на някои от тях спестяват по-нататъшни коментари: „Ще пребъде векове”, „Навеки заедно, навеки вместе”, „Летопис на дружбата”, Съветската армия – освободителка на българския народ” и др.

Авторът предлага синтез и на публикациите в пресата след 1989 г. по темата за присъствието и ролята на окупаторката в България. По този начин читателят може да прави паралели с предишни изводи и заключения.

Посочените са и някои нови исторически изследвания, които хвърлят нова светлина най-вече върху икономическата тежест на съветските окупационни войски, която България е задължена от СССР да понася.

Една от тях е на историка Даниел Вачков – „Изпълнението на финансово-икономическите клаузи на Съглашението за примирие с България от 28 октомври 1944 г., публикувано в „Исторически преглед” през 2004 г.

В него много точно са посочени данните за цената на съветската окупация. Сумата е 133 280 719 447 лв. В нея влизат над 63,2 млрд. лв. Разходи на България при участието и във войната срещу Германия; 30 млрд. разходи по изпълнение на примирието; определените косвени щети в размер на над 27 млрд. лв.; разходи за обезщетения, пенсии и еднократни помощи – 10,9 млрд. лв.

За да се добие още по-добра представа за колосалните разходи по издръжката на съветската армия и участието и във войната в заключителната й фаза на страната на победителите без да е призната за такава (една от причините да е окупирана от съветската армия) трябва да се посочат още няколко цифри. Целият национален доход на България през 1945 г. е 141,8 млрд. лв., а по отношение на редовния бюджет сумата надхвърля три пъти приходната му част от 43 млрд. лв.

Като най-разорително за българското стопанство се посочва изпълнението на финансово-икономическите задължения, произтичащи от чл. 15 на Съглашението. То задължава българското правителство да предоставя парични средства, огромни количества храни, стоки, въоръжение, извършването на ремонти и използването на материали за тях и услуги за Съветското главно командване.

До края на октомври 1945 г. те възлизат на над 26,1 млрд. лв. Според последния подробен доклад на БНБ от май 1947 г. само по този член от Съглашението разходите на страната възлизат на огромната сума от 35, 9 млрд. лв. Заедно с разходите по останалите точки от договора сумата нараства на 38,9 млрд. лв.

Финансовата криза, която е обхванала България, продължава и след приключването на войната. През 1946 г. държавния бюджет не се изпълнява. Приходите достигат до 39 млрд. лв., а разходите са 65 млрд. лв.

Заради огромните разходи, свързани с войната и изпълнение на Съглашението за примирие рязко намаляват и капиталните вложения в производствения сектор, което предизвиква дълбока икономическа криза. От 46,8 млрд. лв. През 1944 г., реалният национален доход през 1945 г. достига едва до 26 млрд. лв. Кризата в българското стопанство и международната изолация се отразяват тежко и на външнотърговските операции. През 1945 г. страната реализира една една трета от обема на българската външна търговия. В сравнение с 1939 г. вносът достига 20 процента, а износът – 40 процента.

Съюзната контролна комисия с преобладаващо съветско участие, създадена за изпълнение на Съглашението по примирието, не прави никакви отстъпки и облекчения на отношение на разходите на страната за издръжка на съветските войски.

За да избегне очертаващия се срив на държавните финанси, предизвикани от огромните разходи, правителството прибягва до драстични мерки, които нито едно управление дотогава в България не е провеждало. Предприема се ход с ограничаване на банковото обръщение. Операцията се извършва от 1 до 16 март 1947 г.

В резултат на нея в банките насилствено са събрани голяма част от паричните наличности на населението, извадени са от употреба старите съкровищни бонове, които преди това поради значителния си обем са използвани като платежно средство и силно е ограничена банкнотната маса в обръщение.

За мащабите на извършеното ликвидиране на паричните ресурси говорят данните на БНБ. Преди обмяната в обръщение е имало 39 млрд. лв. В банкноти и 31 млрд. в съкровищни бонове. От общо 70 млрд. лв. От населението, държавните и частните предприятия са иззети 69 млрд. лв. След обмяната цялото парично обръщение е сведено до 21 млрд. лв.

Тежестите на обмяната са за сметка основно на обикновените граждани, като само тях принудително да събрани 49,5 млрд. лв. Създаването на условия за стабилизиране на финансите е платено с цената на жестоко ограбване на спестяванията на населението и рязкото свиване на покупателната му способност.

В книгата ще намерите ярки факти на диктата на икономическата политика, която Сталин налага на България след 9 септември 1944 г.

Освен икономическите последствия в книгата е отделено внимание и на политическата и социалната цена, която българския народ плаща по време на съветската окупация – убийствата без съд и присъди след 9 септември 1944 г., т. нар. Народен съд, с който е ликвидиран елитът на нацията, създаването на лагерната система по съветски образец, изселванията на няколко хиляди семейства, скалъпени съдебни процеси.

Авторът е публикувал и солидно количество малко познати архивни документи (близо 200 страници), потвърждаващи пагубното съветско присъствие в България.

„Всички документи са оригинални и се публикуват за първи път. Преобладаващата част от тях са напълно четливи, поради което се предават само техните факсимилета. Този подход е продиктуван от желанието да се даде възможност на читателя сам да достигне до истината”, посочва Веселин Ангелов.

По думите му по този начин привържениците на тезата за „освободителната” мисия на съветската армия и СССР се лишават от възможността да спекулират и обвиняват в преиначаване на историческата истина.


„Третата национална катастрофа” – съветската окупация в България 1944-1947 г., Веселин Ангелов, изд. „Анико”, 2005 г., 354 страници.


http://desebg.com/2011-01-06-11-54-16/752-2012-06-03-17-07-46 
 



Гласувай:
20



1. germantiger - ...
19.06.2012 12:25
Докато излиза по една такава книга на няколко години, значи сред бг историците в най-новата история както преди я наричаха има съвестни хора със стремеж към истинност!

Поздравления за автора, за издателите и учудване как руското лоби в БГ (почти всесилно) не е посякло този авторов труд!
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Вижа как сега
19.06.2012 12:41
мълчат и дема не обелват червените боклуци. ))))
цитирай
3. socialismus - Контрибуциите са заради обявяването на война на съюзниците още 1941 г. и харчовете за война на Хитлер
19.06.2012 12:49
Гадове са царските правителства,че ни вкараха във войната на неподходящата страна. Поради тази причина имаше и бомбардировки на София. Ама на сляпото и стъклени очи да сложиш, не проглежда.
цитирай
4. strannica - Архивите, архивите...
19.06.2012 12:58
germantiger написа:
Докато излиза по една такава книга на няколко години, значи сред бг историците в най-новата история както преди я наричаха има съвестни хора със стремеж към истинност!

Поздравления за автора, за издателите и учудване как руското лоби в БГ (почти всесилно) не е посякло този авторов труд!


Добре, че може да се работи с тях.
По-голямата част от архивните материали, свързани с Втората световна война, в руските архиви все още са "строго секретни". 70 години след войната! И май нямат намерение да ги разсекретяват изобщо...Защо ли така?! /реторичен въпрос/
цитирай
5. strannica - Е, вече обелиха - веднага след теб ))
19.06.2012 12:59
slavimirgenchev1953 написа:
мълчат и дема не обелват червените боклуци. ))))

цитирай
6. strannica - Това за сляпото ми хареса ))
19.06.2012 15:05
Дето ако му сложиш стъклени очи, трябва да прогледне.

socialismus написа:
Контрибуциите са заради обявяването на война на съюзниците още 1941 г. и харчовете за война на Хитлер

Не думай! Как не съм се сетила досега!

socialismus написа:
Гадове са царските правителства,че ни вкараха във войната на неподходящата страна. Поради тази причина имаше и бомбардировки на София. Ама на сляпото и стъклени очи да сложиш, не проглежда.

А коя е била подходящата страна в тази война? Вече писах по-горе за московските архиви...

Аз друго си мисля. Добре, България е съюзник на Германия. СССР обявява война на България, войските му навлизат на българска територия и за известно време /3 години/
решаваща дума за това какво ще става в България /вътрешната политика!/ има Съюзната контролна комисия начело с Толбухин и после Бирюзов /отделно Георги Димитров с неговите преки указания от Москва/. Това е окупация - от армия на държава, с която към момента на навлизането й на наша територия сме във война.
Какво освобождаване, какви пет лева? Кое българско правителство е отправяло официална молба за помощ към СССР: елате да ни освободите!
Кого освобождава Червената армия и от какво?
Целокупния български народ? Друг път.

Или: ах, вие сте на страната на Хитлер! Идваме и ви разказваме играта!!!
Или: ауу, братушкии! Вечна дружба от векове за векове!
Подчертайте верния вариант.
цитирай
7. vencivaleri1951 - Здравейте "страница"
19.06.2012 16:26
Не съм чел книгата и не мога да я коментирам Ще коментирам единствено вашите разсъждения.
-Архивите: Добре архивите. якои са в Мосва, но има достатъчно архиви които може да прочетете и научите нещо повече ако ви интересува истината. Русия обявява война на България по ве причини.
Първата-Ялтенското споразумение забранява сеппаративни дейстия на коя и да е от страните. България е във война с Англия, САЩ и според договора е във война и със СССР, ако бъдем формалисти. Да, не сме късали дипломатически връзки, не сме изпращали наши войски на И фронт но наши войски са били на територията на държави окупирани от Вермахта и поскрепяни от съюзниците. То и за това англоезичните ни бомбардират избивайки хиляди, ранявайки над 10хиляди души. Нали през август искаме да сключим примирие в Цариград със ангричани и американци. Защо не го правят западняците "Страница" Ами зарад Ялта.
-Втората причина/но не по важност/ Немците отстъпват от Източния фронт през България. Ние ги пропускаме барабар с оръжието. На военен език се нарича-даваме им коридор или лоистично ги подкрепяме. След като преминават по живо по здраво скъсваме с тях и им обявяваме война. Да оставим всичко това, че е подло, но ние мислим другите/както винаги/ за глупаци Позволяваме на немците да преминат, да се прегрупират/впрочем тези части правят леш в Югославия, а и се бият по късно и с наши части../ срещу руснаците и после защо ни обявили война. Да оставим това. Какво да направят руските части. "Страница" ще се сърди видите ли ибългарската и румънската, и дай да оставиме немците на мира. където са си. Не драга , такъв филм няма. И аз искам да сме на Беломорието и до Ниш, но ние сме глупава и победена страна. Групава защото си поиграхме територията през първата световна война избирайки неподходящ съюзтик. Глупава и защото се набутахме в шаварите и през ВСВ. Има архиви и от мирните преговори. Погледнете къде чертаят границите ни западните съюзници, и прочетете кой се противопоставя на това. И главиня аргумент за това противопоставяне са именно тези солдатчета които вие искате да "разстреляте наново" налили канчетата на германците и спрели се в центъра на Берлин. Прочетете и тогава говорете. Сега за "икономиката " която вадите. Събирате "баби със жаби" драга. Не може да съпоставяте без коефициеент различни пари. Обмяната е извършена защото сме банкрутирали. /Победени сме, в купонна система сме, налоени са ни сериозни репарации/ Окупационна армия се издържа от окупираните. Кой издържа американците в Италия, кой издържа вранцузи, ангричани, янки, руснаци в Германия? Ние три години, германците и итарианците десетилетия. Да ама на "Станица" явките са симпатични...Може, но това е друг разговор.
цитирай
8. strannica - ...
19.06.2012 16:52
"вие искате да "разстреляте наново" - сега с кой си говорите? Аз изобщо съм пацифист))

Струваше си да прочета целия коментар дори и само за да стигна до следното: "Окупационна армия се издържа от окупираните. Кой издържа американците в Италия, кой издържа вранцузи, ангричани, янки, руснаци в Германия? Ние три години, германците и итарианците десетилетия. "

Ние три години, доколкото знам, сме издържали червената/съветската армия. За нея ли става въпрос в изречението "Окупационна армия се издържа от окупираните"?
Т.е. не е освободителка, а е окупационна армия.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Че съветската армия е окупационна няма никакъв друг коментар.
19.06.2012 17:28
strannica написа:
"вие искате да "разстреляте наново" - сега с кой си говорите? Аз изобщо съм пацифист))

Струваше си да прочета целия коментар дори и само за да стигна до следното: "Окупационна армия се издържа от окупираните. Кой издържа американците в Италия, кой издържа вранцузи, ангричани, янки, руснаци в Германия? Ние три години, германците и итарианците десетилетия. "

Ние три години, доколкото знам, сме издържали червената/съветската армия. За нея ли става въпрос в изречението "Окупационна армия се издържа от окупираните"?
Т.е. не е освободителка, а е окупационна армия.


Обявена ни е война и армията е навлезла в територията ни. Друг термин няма! Това , че са ни освободили са идеолгеми Вие друго не искате да разберете. За тези си действия са имали и формално и морално право. Формално, че сме във война със съюзниците и, морално, че сме дали коридор на Вермахта. Друг е въпросът. Защо не искате да схванете, че маршал Толбухин следва германците, и че право на избор ние сме имали преди войната, но не и след нея. Не Ви ли прави впебатление, че ние сме единствената победена страна след войната която не само, че не губи територия, а и я увеличава. Признават ни и анекса подарен ни дефакто под диктовката на Хитлер. Не може ли да се досетите защо? Само зарад Добруджа/да не говорим какво ни готвеха съюзниците/ трябва да слагаме китки на този със Шпагина. То сега както всичко внасяме и хляб щяхме вносен да ядем
цитирай
10. strannica - ...
19.06.2012 17:31
Изтрих един коментар заради отрицателната му експресия, насочена срещу човек, който едва ли ще може да отговори тук.
цитирай
11. strannica - ...
19.06.2012 17:41
vencivaleri1951 написа:

Че съветската армия е окупационна няма никакъв друг коментар. Обявена ни е война и армията е навлезла в територията ни. Друг термин няма! Това , че са ни освободили са идеолгеми Вие друго не искате да разберете. За тези си действия са имали и формално и морално право. Формално, че сме във война със съюзниците и, морално, че сме дали коридор на Вермахта. Друг е въпросът. Защо не искате да схванете, че маршал Толбухин следва германците, и че право на избор ние сме имали преди войната, но не и след нея. Не Ви ли прави впебатление, че ние сме единствената победена страна след войната която не само, че не губи територия, а и я увеличава. Признават ни и анекса подарен ни дефакто под диктовката на Хитлер. Не може ли да се досетите защо? Само зарад Добруджа/да не говорим какво ни готвеха съюзниците/ трябва да слагаме китки на този със Шпагина. То сега както всичко внасяме и хляб щяхме вносен да ядем


Много неща "искам да разбера" и за много "се досещам".
Всичко това е ясно. Но не е тема на поста.
А темата е: е ли СА освободителка или е окупаторска армия?
По тази тема мисля, че консенсусът е постигнат))
цитирай
12. gadfly - ...
19.06.2012 17:50
Може ли да не ми триете коментара, само защото не Ви изнася ?! То бива простащина, ама това е прекалено. Уж сме големи борци срещу комунизма, а трием коментари...демагогия пълна.
цитирай
13. gadfly - ...
19.06.2012 17:56
А, сега видях отговора. Значи "отрицателната експресия", т.е. критиката към човек, който очевидно борави с псевдоисторически подходи и публикува книги с изкривена информация, не се одобрява ? Това да не е блог на някоя "антикомунистическа" институция тип Иво Инджев ? :)))
цитирай
14. strannica - Обясних
19.06.2012 17:57
gadfly написа:
Може ли да не ми триете коментара, само защото не Ви изнася ?! То бива простащина, ама това е прекалено. Уж сме големи борци срещу комунизма, а трием коментари...демагогия пълна.


защо съм го изтрила и престани да ми се репчиш!
цитирай
15. strannica - Защо така
19.06.2012 18:01
gadfly написа:
А, сега видях отговора. Значи "отрицателната експресия", т.е. критиката към човек, който очевидно борави с псевдоисторически подходи и публикува книги с изкривена информация, не се одобрява ? Това да не е блог на някоя "антикомунистическа" институция тип Иво Инджев ? :)))


никога не ми е интересно да си приказвам с хора, дето първо се изказват, после се ориентират в ситуацията.
Иначе тонът на този коментар е доста различен от изтрития)) Не можеше ли така от самото начало?
Не мога да отговоря на критиката срещу други хора и в дадения случай - цифрите, които изнася.
А твоите данни какви са? Защото това е истинска критика и опониране: съжалявам, не са 10000000000 милиарда, а са 4000 милиарда /примерно/.
цитирай
16. gadfly - ...
19.06.2012 18:16
strannica написа:

Не мога да отговоря на критиката срещу други хора и в дадения случай - цифрите, които изнася.
А твоите данни какви са? Защото това е истинска критика и опониране: съжалявам, не са 10000000000 милиарда, а са 4000 милиарда /примерно/.


Ами че то това не е задължение на блогъра - то си е проблем на автора, че изнася преиначена информация. Дори да приемем, че цифрата е вярна, при тогавашен курс на лева от 4,9 за долар, разход от близо 70 милиарда (т.е. изключваме 63 милиарда за войната от сметката), възлиза на около 14 милиарда долара. Нека го разделим на 3 - за трите години 1945, 1946 и 1947. Това прави 4,7 милиарда долара на година, или над половината от тогавашния ни БВП от 9 милиарда. Дори логически не можем да допуснем, че 50% от всичко, което България произвежда като финанси, ще отива за изплащания по примирието и поддръжка на окупационната армия. То е физически невъзможно.

Аз няма какво да критикувам автора всъщност, той сам си се излага, като публикува такива глупости. Работата е, че сме в България - ако си беше публикувал трудчето в чужбина, щяха да го изядат с парцалите.
цитирай
17. vencivaleri1951 - Не хитри.Сдесь все евреи:)))
19.06.2012 18:40
strannica написа:
vencivaleri1951 написа:

Че съветската армия е окупационна няма никакъв друг коментар. Обявена ни е война и армията е навлезла в територията ни. Друг термин няма! Това , че са ни освободили са идеолгеми Вие друго не искате да разберете. За тези си действия са имали и формално и морално право. Формално, че сме във война със съюзниците и, морално, че сме дали коридор на Вермахта. Друг е въпросът. Защо не искате да схванете, че маршал Толбухин следва германците, и че право на избор ние сме имали преди войната, но не и след нея. Не Ви ли прави впебатление, че ние сме единствената победена страна след войната която не само, че не губи територия, а и я увеличава. Признават ни и анекса подарен ни дефакто под диктовката на Хитлер. Не може ли да се досетите защо? Само зарад Добруджа/да не говорим какво ни готвеха съюзниците/ трябва да слагаме китки на този със Шпагина. То сега както всичко внасяме и хляб щяхме вносен да ядем


Много неща "искам да разбера" и за много "се досещам".
Всичко това е ясно. Но не е тема на поста.
А темата е: е ли СА освободителка или е окупаторска армия?
По тази тема мисля, че консенсусът е постигнат))


Подтекста ти е друг. Ти ги заклеймяваш, вадиш някакви безмислени числа и проче. Ние също окупираме Нърци, македонци и сърби, но никога не го признаваме, най малкото защото това са си наши земи и наши хора. Защо да не признаем правото и на рашките да защитават родината си . В края на краищата не те нападат и не те са ни наложили партньорите.
цитирай
18. dimenzed - Ето колко ни струват т.н. червеноармейски "освободители":
19.06.2012 18:56
http://dimenzed.blog.bg/history/2012/05/08/chervenoarmeiskata-bezrodna-klika-nadade-voi.951230

Поздравления за поста и за книгата!
цитирай
19. dimenzed - kushel
19.06.2012 19:06
kushel написа:
Я са застреляй ма, патко!


Умри бе примат недодялан!
цитирай
20. eleonoraknyazheva - Мда,
19.06.2012 23:11
с риск да бъда набедена за комунистка, но явно има нужда да напомня на някои, че ако не бяха руснаците, сега щяхте да носите фередже, да се поздравяваме с Гюн айдън и прочее, и щяха да ви промиват мозъка по няколко пъти на ден с песнопения от близката джамия. Жалко, жалко. Не си правете труда да ми отговаряте, няма да посетя повече този блог...Без никаква отрицателна екпресия, освен тъга и разочарование...
цитирай
21. tihatavoda - И все пак, РБ е около последното м...
19.06.2012 23:43
И все пак , РБ е около последното место в Европа СЕГА /2012 г./. И за света не сме свят . Пак СЕГА .
цитирай
22. strannica - ...
20.06.2012 00:04
gadfly написа:


Ами че то това не е задължение на блогъра - то си е проблем на автора, че изнася преиначена информация. Дори да приемем, че цифрата е вярна, при тогавашен курс на лева от 4,9 за долар, разход от близо 70 милиарда (т.е. изключваме 63 милиарда за войната от сметката), възлиза на около 14 милиарда долара. Нека го разделим на 3 - за трите години 1945, 1946 и 1947. Това прави 4,7 милиарда долара на година, или над половината от тогавашния ни БВП от 9 милиарда. Дори логически не можем да допуснем, че 50% от всичко, което България произвежда като финанси, ще отива за изплащания по примирието и поддръжка на окупационната армия. То е физически невъзможно.

Аз няма какво да критикувам автора всъщност, той сам си се излага, като публикува такива глупости. Работата е, че сме в България - ако си беше публикувал трудчето в чужбина, щяха да го изядат с парцалите.


Сега да дойде някой финансист и да обясни всички тези цифри и разминаването на версиите ))
Защото лично мен винаги повече ме е интересувало нематериалното измерение на катастрофата.
Пари се печелят, изгубеното може да се върне.
Изнасилен и пречупен дух много рядко и много трудно се изправя на крака.
цитирай
23. dimenzed - с риск да бъда набедена за комуни...
20.06.2012 00:12
eleonoraknyazheva написа:
с риск да бъда набедена за комунистка, но явно има нужда да напомня на някои, че ако не бяха руснаците, сега щяхте да носите фередже, да се поздравяваме с Гюн айдън и прочее, и щяха да ви промиват мозъка по няколко пъти на ден с песнопения от близката джамия. Жалко, жалко. Не си правете труда да ми отговаряте, няма да посетя повече този блог...Без никаква отрицателна екпресия, освен тъга и разочарование...


Това не е съвсем така. Руската империя и нейните завоевателни ламтежи винаги са били против България! А "освобождението" е един насаден мит...

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/03/03/quot-toz-koito-ni-osvobodi-toi-shte-da-ni-i-porobi-quot.913793

Препоръчвам книгата на Янко Гочев - "Руската империя срещу България".
цитирай
24. strannica - ...
20.06.2012 00:19
vencivaleri1951 написа:


Подтекста ти е друг. Ти ги заклеймяваш, вадиш някакви безмислени числа и проче. Ние също окупираме Нърци, македонци и сърби, но никога не го признаваме, най малкото защото това са си наши земи и наши хора. Защо да не признаем правото и на рашките да защитават родината си . В края на краищата не те нападат и не те са ни наложили партньорите.


"Заклеймяваш" е от пролетарско-революционната лексика)) Такива страсти са ми чужди.
"Безсмислени" цифри се опровергават със "смислени" цифри.
Признавам правото на руснаците да си защитават родината. Не признавам идеята и стремежа /по принцип, не става дума само за руснаците/ насилствено да се налага на друг народ политическа система, да се диктува вътрешната и външната му политика и т.н.
Говорим за края на войната /а строго погледнато - говорим за БЪЛГАРИЯ/ и не ми се отплесва към началото й - защо Сталин не е нападнал пръв.
цитирай
25. strannica - Мда...
20.06.2012 00:35
eleonoraknyazheva написа:
с риск да бъда набедена за комунистка, но явно има нужда да напомня на някои, че ако не бяха руснаците, сега щяхте да носите фередже, да се поздравяваме с Гюн айдън и прочее, и щяха да ви промиват мозъка по няколко пъти на ден с песнопения от близката джамия. Жалко, жалко. Не си правете труда да ми отговаряте, няма да посетя повече този блог...Без никаква отрицателна екпресия, освен тъга и разочарование...


Тежък случай.
Понеже госпожа Княжева повече няма да уважи с присъствието си блога ми, пиша за "останалата публика" и съответно за eleonoraknyazheva в 3 л. ед. ч. Не си "правя труда", защото изобщо не ми е трудно))
Известна ми е любовта й към Русия, отдавна за себе си съм признала преводите й на стихове от руски заедно с преводите на Иван Есенски за най-добрите преводи на руска поезия, които съм чела /рискувам да обидя някой от "корифеите", ако изобщо попаднат на този коментар, но какво да се прави - субективно усещане))/
Госпожа Княжева рискува да бъде набедена за комунистка само заради едно - че смесва нещата. В конкретния случай става въпрос за 1944-47 гг., а не за 1876-78 гг. Сигурно й е известно, че руснаците в такива случаи казват "давайте мухи отдельно, котлеты отдельно"))
Промиването на мозъка е еднакво лоша работа - дали с песнопения от близката джамия няколко пъти на ден или с 24/7 пълна и тотална промивка със съветски идеологеми.
Жалко, наистина жалко.
Щях и аз да изпитам тъга и разочарование от коментара й, ако не бях отдавна свикнала с една от отличителните черти на страстно русофилстващите българи - да поставят знак на абсолютно равенство между понятията "руски" и "съветски" /не знам има ли смисъл изобщо да казвам, че самите руснаци не го правят, както и другите бивши "съветски народи"/.
Ако беше надникнала 4-5 поста назад да види как хваля руснаците и ги давам за пример)) тъгата й може би щеше да се разведри поне малко...
цитирай
26. strannica - dimenzed,
20.06.2012 00:38
Благодаря за коментарите!
цитирай
27. dimenzed - Подтекста ти е друг. Ти ги за...
20.06.2012 01:12
strannica написа:
vencivaleri1951 написа:


Подтекста ти е друг. Ти ги заклеймяваш, вадиш някакви безмислени числа и проче. Ние също окупираме Нърци, македонци и сърби, но никога не го признаваме, най малкото защото това са си наши земи и наши хора. Защо да не признаем правото и на рашките да защитават родината си . В края на краищата не те нападат и не те са ни наложили партньорите.


"Заклеймяваш" е от революционната лексика)) Такива страсти са ми чужди.
"Безсмислени" цифри се опровергават със "смислени" цифри.
Признавам правото на руснаците да си защитават родината. Не признавам идеята и стремежа /по принцип, не става дума само за руснаците/ насилствено да се налага на друг народ политическа система, да се диктува вътрешната и външната му политика и т.н.
Говорим за края на войната /а строго погледнато - говорим за БЪЛГАРИЯ/ и не ми се отплесва към началото й - защо Сталин не е нападнал пръв.


Всъщност истината е, че недъгавия грузинец тайно е готвил огромно съветско нахлуване в Европа, като се е надявал, че пакта Рибентроп-Молотов ще заблуди Хитлер, но той веднага разбира, за намеренията на Съветския Съюз и за това решава да нанесе изненадващ превантивен удар. Показателно за готвената изцяло нападателна стратегия на комунистите са няколко факта:
1. Изготвеният Втори ешелон на червеноармейците;
2. Липсата на бодлива тел, защитни позиции и укрепления, траншеи и окопи;
3. Разминиране на всички минни полета по западната съветска граница;
4. Занемаряването на защитната линия "Сталин";
5. Построяването на десетки съветски летища по западната граница и т.н.
цитирай
28. strannica - Показателно за готвената изцяло ...
20.06.2012 01:17
dimenzed написа:

Показателно за готвената изцяло нападателна стратегия на комунистите са няколко факта:
1. Изготвеният Втори ешелон на червеноармейците;
2. Липсата на бодлива тел, защитни позиции и укрепления, траншеи и окопи;
3. Разминиране на всички минни полета по западната съветска граница;
4. Занемаряването на защитната линия "Сталин";
5. Построяването на десетки съветски летища и т.н.


Както и това:

http://strannica.blog.bg/history/2011/05/08/quot-niama-ot-kakvo-da-se-strahuvate-skoro-shte-doide-cherve.743713
цитирай
29. strannica - Между другото
20.06.2012 09:56
в линка, който е посочил dimenzed:

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/05/08/chervenoarmeiskata-bezrodna-klika-nadade-voi.951230

има потвърждение на "безсмислените числа", така критикувани по-горе /разходите в лева за издръжката на СА/. Данните са от Архива на МВнР.
цитирай
30. vencivaleri1951 - В историята/а и в живота/ ако няма.
20.06.2012 11:33
Това какви намерения е имала съветската държава, "вожда " и, днес нямат никакво значение. ВСВ се е състояла , знаем кой е победител, знаем кой е победен. Знаем какво струва тази война на човечеството.
Въпреки горенаписаното ще вметна, че послените двама коментиращи войната или ги мързи да мислят или имат необясними за мен пристрастия . Достатъчно е да се прочете "Моята борба" за да се разбере какво място отделя Хитлер за непълноценните раси от типа на руснаците. Вярно е , че националсоциалисти и комунисти са на двата полюса и сблъсък във времето е неизбежен, но кой е готов за този сблъсък. Германия която е завладяла почти цяла Европа, част от Африка/ И там ли ударът е превантивен/ или СССР който току що бе станал за смях/ако може така да се каже за война/ при войната му с фините. С каква техника/говоря за качество/ разполагат в началото на войната германците и с каква рашките. Това , че Сталин е сатрап е неоспоримо, но не го слагайте в графата на глупаците. Не само, че не е искал война с Хитлер, но и панически се е боял от такава. ВСВ е война за територии, за преразпределение на колонии и нищо друго. Коя от двете страни се нуждае от територия, от природни ресурси заикономиката си? Хитлер не прави нищо различно от товакоето преди него са правели други германци, французи, шведи, за което си мечтаят англоезичните и до днес...Опитва се да прилапа природните богатства на Русия и съдружните и републики. Да, гарнира всичко това с теорията си за непълноценните раси.
Колкото до клипа на "Страница" ...Има не малко подобни и във Франция, и в коя и да е зруга страна прегазена от германците. Безмислено е да се спори кое е повече-махащите ръце за поздрав по пътя на германската войска или гробовете встрани от камерата. Истина е, че Украина си има своите бендеровци/както Франция-петеновци/, но си има и своите герои. Не раздухвайне смехории как руснаците потискали другите републики в Съюза, защото следва резонния въпрос....А колко години управлява и защо Грузинец, УКРАИНЕЦ...
цитирай
31. dimenzed - vencivaleri1951,
20.06.2012 20:51
1. Мен силно ме съмнява, че точно ти си чел дори веднъж "Моята борба";
2. И с какви оръжия започва Вермахта войната срещу Болшевизма би ли ми казал? (Германските танкове Панзер III и Панзер IV вярно отстъпват на съветските Т-34 и КВ 1, но въпреки това къде слагаш германската инициатива; къде слагаш опита на германските танкисти, пилоти, пионери, войници, артилеристи и т.н.? За съветската авиация няма да говоря - тя е под всякаква критика и като качество и като организация и дисциплина, а що годе кадърни самолети от сорта на Як-7, Як-9, Ла-5, Ла-7 правят чак към края, но и те не могат да се мерят с късните германски изтребители като Focke Wulf 190 и реактивните Me 262.)
3. Щом според теб нищожеството Джугашвили се е боял от евентуална война с Германия, тогава как ще обясниш струпването на приблизително 22 съветски дивизии до Източна Прусия, в момент когато Германия воюва с Англия, или пък това:
http://strannica.blog.bg/history/2011/05/08/quot-niama-ot-kakvo-da-se-strahuvate-skoro-shte-doide-cherve.743713
цитирай
32. vencivaleri1951 - Точно за това говоря,
20.06.2012 21:33
[quote=dimenzed]1. Мен силно ме съмнява, че точно ти си чел дори веднъж "Моята борба";
2. И с какви оръжия започва Вермахта войната срещу Болшевизма би ли ми казал?о организация и дисциплина, а що годе кадърни самолети о, Ла-5, Ла-7 правят чак към края, но и те не могат да се мерят с късните германски изтребители като Focke Wulf 190 и реактивните Me 262.)
3. Щом според теб нищожеството Джугашвили се е боял от евентуална война с Германия, тогава как ще обясниш струпването на приблизително 22 съветски

че въоръжението и опита отстъпват на германците в началото на войната и това съвсем ясно проличава във войната с фините. Точно това е било причината са ке кграхува Сталин от война. Не напразно той изпада в някаква неадекватност в първите дни, и даже обръщението към народа го прави Молотов. В западната част на Русия:)))) и сега има не малко войски и въоръжение. /поне 22 дивизии или около 200000хиляди души/ Да не говоримкакво е въоръжението и какво ще става зарад ПРО. Значили че Русия ще напада:)
Виж, в договора Молотов Рибентроп е договорено за броя войска и въоръжение която всяка от страните може да държи в близост до въпросната граница. Рашките не нарушават договорките. Германците го правят многократно и има за това архив в който можеш да прочетеш за протестите на съветите към Германия.
Колкото до Моята борба:
-За пръв път я прочетох като студент. Или по точно я започнах, но не завърших. Разочаровах де, защото наистина мислех, че болестното състояние на фюрера е пропагандно преувеличено. Направих го от любопитство и озарад това, че бе забранена книга. После я четох след промените и отново с досада, и отново с убеждението, чечета мислите и въжделенията на много болен и за съжаление опаден човек. Колкото за Сталин също споделяммнението, че е болен, но в епистоларно отношение е съвсем различен от действията си. Бих казал, че е блестящ автор...особено по националния въпрос. Виж, приятно би ме изненадал ако се окаже, чеси чел нещо от Йосив Висарионович:)))
цитирай
33. dimenzed - Сега да влея малко яснота:1. h...
20.06.2012 22:08
Сега да влея малко яснота:
1. http://www.youtube.com/watch?v=vpCoxhABGM0&feature=plcp - това е речта на Хитлер преведена на български, в която той ясно и недвусмислено обяснява ситуацията през 1940 - 41 г. и готвената изцяло нападателно ориентирана подготовка на съветското командване.
2. Ако за теб, човека, който допринася за Обединението на България е "болен", "опаден" и не знам още какви пропагандни клишета, а дивашката армия на мустакатия главорез, които ни откъсват тези територии и ни избиват, ограбват и съсипват народа е "освободителка" и пр., то ти наистина си невеж, морално осакатен родоотстъпник! България е на тоя хал, именно заради рубладжийски червени индивиди като теб!
цитирай
34. strannica - dimenzed,
20.06.2012 22:40
Ти за първи път ли комуникираш с господина?
Не му се връзвай прекалено на неговите изписани чаршафи - типични речи на ЗКПЧ с автобиографични елементи.
Само да отбележа, че господинът потвърди най-категорично, че СА е била като окупационна армия в България през 1944-47 гг., не го набеждавай, че я смята за освободителка...


цитирай
35. vencivaleri1951 - Оправи си изказа сополанко!
20.06.2012 23:56
dimenzed написа:
Сега да влея малко яснота:
1. http://www.youtube.com/watch?v=vpCoxhABGM0&feature=plcp - това е речта на Хитлер преведена на български, в която той ясно и недвусмислено обяснява ситуацията през 1940 - 41 г. и готвената изцяло нападателно ориентирана подготовка на съветското командване.
2. Ако за теб, човека, който допринася за Обединението на България е "болен", "опаден" и не знам още какви пропагандни клишета, а дивашката армия на мустакатия главорез, които ни откъсват тези територии и ни избиват, ограбват и съсипват народа е "освободителка" и пр., то ти наистина си невеж, морално осакатен родоотстъпник! България е на тоя хал, именно заради рубладжийски червени индивиди като теб!


Това дали си родолюбив или рубладжия, маркадажия и прочее се измерва с историята на рода. Кавалери във Фамилията ми има и от Дуран колак и от Виена. Много близки роднини. Това, че сме администрирали няколко години бивши български територии/отговори си защо сме ги загубили/ и платили за това с повече от две деситилетия репарации е резултатът на това наше обединение.
Ако смяташ, че може да бъде нормален човек който по расов , политически, медицински и проче признаци праща милиони в газовите камери значи самият се нуждаеш от лечение...ариецо:)))
цитирай
36. vencivaleri1951 - Не аз госпожо "Язвителна"
21.06.2012 00:06
strannica написа:
Ти за първи път ли комуникираш с господина?
Не му се връзвай прекалено на неговите изписани чаршафи - типични речи на ЗКПЧ с автобиографични елементи.
Само да отбележа, че господинът потвърди най-категорично, че СА е била като окупационна армия в България през 1944-47 гг., не го набеждавай, че я смята за освободителка...




а историческата фактология е тази която определя една армия дали е окупационна. Лично не съм чел нито български автор/историк/, нито съветски който да отрича факта че Русия ни обявява война и, че по силата на същото съветската армия навлиза в България. Армия навлезла в чужда територия и задържала се там определен период от време е окупационна. Колкото за биографичния елемен от писанията ми. Винаги съм предпочитал личните преживявания от тези вследствие на архива, или една блогърка "Страница":)))каза. Бъдете здрава арийке:)
цитирай
37. dimenzed - Това дали си родолюбив или р...
21.06.2012 02:22
vencivaleri1951 написа:


Това дали си родолюбив или рубладжия, маркадажия и прочее се измерва с историята на рода. Кавалери във Фамилията ми има и от Дуран колак и от Виена. Много близки роднини. Това, че сме администрирали няколко години бивши български територии/отговори си защо сме ги загубили/ и платили за това с повече от две деситилетия репарации е резултатът на това наше обединение.
Ако смяташ, че може да бъде нормален човек който по расов , политически, медицински и проче признаци праща милиони в газовите камери значи самият се нуждаеш от лечение...ариецо:)))


Добре бе дървен промит философ, ти си този, който трябва да обясни защо или по-точно кой ни отнема тези територии, а също така и кой ни избива елита и хиляди невинни българи без съд и присъда! Виждам се явяваш като адвокат на комунистическите престъпници окупатори, гледайки да ги оправдаеш по всякакъв начин - и ти не си по-различен от тях.

"Ако смяташ, че може да бъде нормален човек който по расов , политически, медицински и проче признаци праща милиони в газовите камери значи самият се нуждаеш от лечение...ариецо:)))"

Ти още ли вярваш в насадените лъжи на ционистката пропаганда за "6-те милиона" и "газовите камери"? Запознай се с истинските факти и тогава ми говори:

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/01/30/quot-holokosta-quot-edna-ogromna-zabluda.892225
цитирай
38. strannica - Господа, може ли без лични епитети?
21.06.2012 08:21
vencivaleri1951 написа:


историческата фактология е тази която определя една армия дали е окупационна. Лично не съм чел нито български автор/историк/, нито съветски който да отрича факта че Русия ни обявява война и, че по силата на същото съветската армия навлиза в България. Армия навлезла в чужда територия и задържала се там определен период от време е окупационна.


Така стигаме до един повече от логичен въпрос: какво прави в центъра на София паметник, на който пише, че СА е освободителка? Кой го е написал и защо?


цитирай
39. dimenzed - историческата фактология е ...
23.06.2012 03:52
strannica написа:
vencivaleri1951 написа:


историческата фактология е тази която определя една армия дали е окупационна. Лично не съм чел нито български автор/историк/, нито съветски който да отрича факта че Русия ни обявява война и, че по силата на същото съветската армия навлиза в България. Армия навлезла в чужда територия и задържала се там определен период от време е окупационна.


Така стигаме до един повече от логичен въпрос: какво прави в центъра на София паметник, на който пише, че СА е освободителка? Кой го е написал и защо?



Аз ще отговоря за малоумниците - слугинаж и родоотстъпничество! Терора на тези, които вече 23 години ни управляват има същия ЧЕРВЕН привкус, като терора на онези подчовеци след 9 септември 1944 г. А субектът vencivaleri, както и някои други индивиди в блога, им се явяват адвокати по всички въпроси и въобще на цялата им уродлива идеология!
цитирай
40. strannica - Родоотстъпници и промивачи на мозъци
23.06.2012 13:03
"Още в 1947 г., веднага след генералната промяна на държавното управление – от монархия на република – бил въведен нов закон на БАН, при приемането на който била произнесена следната реч:
”Досегашният закон за БАН се характеризира с грубо шовинистичен дух, защото в него е записано, че Академията има за цел да съдейства за развитието на науката и изкуствата в България с оглед на нуждите на българската народностна култура, да се грижи особено за изучаването на българските земи и природа, на българския бит, език и книжнина, на българската история и на българските изобразителни изкуства и музика, на българската материална култура, на българското стопанство, изобщо за всички проявления в духовното творчество на българите в настоящето и миналото. Виждате, че навред в този текст ударението пада върху българското ....”
.....И за да бъде доведено докрай изкореняването на българския национален дух...било поръчано спешно да се прекрои българската история по нов небългарски, а интернационален модел, в който на преден план да се поставят някакви безлични човешки маси без национален образ и дух.
....За да протече по-бързо заплануваното тотално преобръщане на учебниците, било взето специално решение на Петия конгрес на БКП и с операцията по прочистването на историята бил натоварен екип от множество историци и четирима отговорни редактори, подбрани от отдел ”Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП, между които нямало нито един историк, но в замяна на това бил включен /вероятно за по-голяма внушителност и страхопочитание/ първият началник на Държавна сигурност – Антон Югов.
...Това, че на нея (историята) някогашните властници са гледали като на някакво безформено тесто, от което могат по свое усмотрение да омесят всичко, което пожелаят е най-голямото кощунство, извършено срещу самопознанието на нашия народ, най-небългарското дело, извършено досега в цялата българска история.

Повече:

http://strannica.blog.bg/drugi/2010/05/25/mnogostradalnata-nasha-istoriia.551042
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1504807
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985