Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2013 18:50 - Студентските протести са хубаво нещо, само ако са под ръководството на партията и комсомола
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 3156 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 05.11.2013 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 След като и последният ДС-ар (засега) - агент МАНОЛ - се изказа по въпроса, че университетите не са място за „ангажиране на студентите с политически проблеми”, започнаха да ме терзаят едни смътни спомени от времето, когато учехме история на БКП... едни абревиатури изплуваха в съзнанието ми... РМС... БОНСС...

 

Най-напред – накратко от и за агент МАНОЛ:

"Депутатът от ДПС Ахмед Башев препоръча на младите хора да използват силите си в други направления, вместо да протестират и да бъдат ангажирани с политически проблеми.

„Младите хора с тяхната буйна кръв, буен нрав, трябва да използват силите си в други направления, а не още на 18-19 години да бъдат ангажирани с политически проблеми”, коментира той пред радио „Фокус” – Пирин (информацията е цитирана по-късно от агенция „Фокус”).

„Това, което те поставят като проблем в момента, няма нищо общо с техните преки задължения и интереси. Това е политически проблем и не съм сигурен, че точно младежите трябва да решават проблемите на страната”, смята Башев.

„Страната е в тежко положение – финансово, икономическо, социално. Младежите не са тези, които в момента могат да решат тези глобални проблеми на държавата”, категоричен е депутатът от ДПС.
...

Сайтът desebg.com припомня, че Ахмед Башев (1964) беше разкрит от комисията по досиетата като агент на ДС. Той е вербуван от Областно управление на МВР-ДС в Благоевград през май 1988 г. под псевдонима „МАНОЛ”.

Тогава е 24-годишен и очевидно едно от първите неща, които прави като млад човек е да трупа опит като сътрудник на репресивния апарат на БКП и то в период, в който в НРБ протича насилственото преименуване на българските турци, включително и в родния му край (с. Рибново). 
Досието му е запазено и в него съществуват собственоръчно подписани донесения за турското население в с. Рибново, в периода 1987-1989 г. той е учител в местната гимназия.

По ирония Башев е роден през 1964 г. в с. Рибново, където същата година е проведен "възродителен процес", срещу който населението се вдига и съпротивата е потушена със сила от комунистическия режим."

http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/1525-2013-11-02-18-33-56

 

Депутатинът, както и редица ректори,  преподаватели и граждани, явно по стар навик смятат, че единствената идеология, която има място в студентските среди, е комунистическата. Всички други са реакционни, вредни за ситуацията в страната и изобщо студентите, протестиращи не в контекста на комунистическите идеали, изобщо нищо не разбират и са използвани срещу заплащане от разни реакционери. Ако студентите поставят проблемите и търсят отговорите извън плоскостта на комунистическата идеология, то на „младите хора с тяхната буйна кръв, буен нрав”  им се казва, че  „трябва да използват силите си в други направления”.

 

БОНСС – Български общ народен студентски съюз

 image

Борчески съюз – както е видно от паметната плоча на снимката. (Възниква въпросът: защо студентите е трябвало да се борят, а не да си кютат и да си учат – според  „техните преки задължения и интереси”)



Откъс от книгата „Където народът, там и ние. Спомени на бонсови дейци”, С.1970 г.

СЪЗДАВАНЕ И ПЪРВИ СТЪПКИ НА БОНСС
Спомени на д-р Любен СТОЯНОВ

...
Аз дойдох в София през есента на 1927 година. Преди това бях малко време в затвора по един комсомолски процес в Дупница. Като излязох, трябваше да довърша гимназия и през септември 1927 година се записах в Медицинския факултет на университета. В университета имаше комсомолска организация с общоуниверситетски комсомолски комитет. Секретар беше Вълко Гочев, студент по лесовъдство, а членове – по един представител от комсомолските ръководства от всеки факултет.

...

В същото време нашето студентство участваше във всички акции на партията и комсомола в София. Този период беше характерен с много публични акции: трибуни, демонстрации, манифестации и т. н. Пишеха се лозунги, разпространяваха се позиви. И беше въпрос на чест, ако не всяка седмица, то поне в месеца да бъдеш арестуван за участие в трибуна. Комсомолците студенти бяха начело на всички акции в университета: за подобряване на изпитните системи и битовите условия (столовете), за платен стаж и т. н. Но главната, задача на общоуниверситетския комсомолски комитет беше да създаде масова организация на народното студентство.

...

ЦК на комсомола чрез общоуниверситетския комсомолски комитет, инициативния комитет, вестник „Студентска трибуна" и чрез други вестници даде указание и изясни, че това трябва да бъде самостоятелна прогресивна организация на народното студентство. Тя щеше да работи против съществуващите казионни реакционни студентски организации. Академичните дружества използвахме за масови прояви. Започнаха да се организират и инициативни комитети за подготовка и организиране на Български общ народен студентски съюз – оттам БОНСС – и по отделните висши учебни заведения. Инициативният комитет и вестникът поддържаха връзка и с периферните полувисши учебни заведения, висшите педагогически институти в Пловдив и Шумен, а и с българските студенти в чужбина, където прогресивните студенти бяха образували също такива инициативни групи в Прага и Бърно, във Варшава и Краков, във Виена и Грац.

...

По указание на ЦК на комсомола, който ръководеше и пряко комсомолската работа в университета (Пело Пеловски, Борис Колчев, Петър Станчев), непосредствено преди образуването на БОНСС вестникът стана и методичен ръководител на марксистко-ленинските кръжоци в средните училища. А през лятото на 1931 година ЦР на БОНСС свика в София и голяма конференция на представители на марксистко-ленинските кръжоци от по-големите средни училища в страната. Тя бе замислена като легална, но се проведе като нелегална на Витоша. Участваха около 100 души, между които Иван Хаджидимов, Андрей Гуляшки и др.

...

По същото време по призива на своя БОНСС народното студентство участва масово в първомайската акция, в протестни събрания, трибуни, улични демонстрации, разгонвано, арестувано, бито и интернирано от полицията.

...

Опитът на полицията чрез арести, побоища, интернирания да ликвидира БОНСС пропадна. Отстранени бяха малка част от ръководните дейци, но в борбата израснаха нови активни ентусиасти. Есента БОНСС оглави движението на кандидат-студентите за премахване на ограниченията при записване в желаната специалност, укрепи авторитета си и с нови организационни форми под ръководството на комсомола и партията засили борбата си.

...

Докато министър-председателят Александър Цанков правеше преврата на 9 юни 1923 година, прокарваше Закона за защита на държавата, разтуряше и забраняваше прогресивните организации, наблюдаваше спокойно тежката икономическа криза и избиваше десетки хиляди българи през 1923 и 1925 година, професорското му място в юридическия факултет се пазеше. И през 1931 година бе съобщено, че кървавият професор ще започне да чете лекции пред студентите. В печата избухна дискусия. Централното ръководство на БОНСС организира и протестна кампания в университета: протестни събрания, протестни резолюции, и наелектризира атмосферата. Вследствие на всичко това лекциите на Цанков все се отлагаха. Най-после под натиска на правителството университетските власти начело с ректора Богдан Филов обявиха, че професор Цанков ще чете в една от аудиториите на новостроящата се университетска сграда (дето сега е ректоратът) на 14 декември.

Тогава се реши всички студенти да стачкуват в знак на протест и да се стекат на демонстрация пред университета. Бонсистите от юридическия факултет, пък и от другите факултети, трябваше предварително да заемат аудиторията, за да не позволят да се състои лекцията. Но и полицията беше взела много мерки. Тя блокира университетската сграда, пусна в залата студенти от фашизираните организации. Голяма част от нашите не можаха да влязат. Обаче около университета, по улиците наоколо имаше хиляди. Когато Цанков се упъти от ректората през двора към аудиторията, започнаха масови демонстрации. Полицията разгонваше студентите, биеха ги с палки и камшици. И Цанков, заобиколен от полиция и фашизирани студенти, успя да се промъкне. В аудиторията народните студенти започнаха да викат и протестират. Опитаха се да издигнат трибуна. Полицията просто преби протестиращите и ги изхвърли навън. Цанков започна лекцията си пред малка група студенти и полицаи, но не можа да я завърши нормално. Навън хиляди студенти и млади работници продължаваха демонстрациите.
Трябва откровено да кажа, че когато замислиха акцията, централното ръководство на БОНСС, комсомолският и партийният комитет при университета не бяха предвидили акцията в такива размери. Но борческото настроение беше така повишено, че студентите масово напуснаха всички факултети и излязоха на улицата да протестират. Тогава разбрахме, че акцията не бива да приключи в размерите, в които я бяхме замислили. Част от централното и факултетните ръководства се събрахме набързо в студентския стол на ул. Сан Стефано и решихме: стачка до победа, а следобед всички на протестен митинг пред ректората и народното събрание.

...

Професорите бяха толкова смутени, че не повикаха полицията. Пък и между тях имаше такива, които ако не открито, то поне вътре в себе си бяха съгласни с нашите аргументи. А някои просто се страхуваха да не се стигне до ексцесии, да изпочупим прозорците. Но нашата акция беше политическа. (Кой им е плащал?!) Навън под полицейските камшици и копита се дигаха трибуни. Пред Народното събрание ме вдигнаха на ръце да говоря. „Стачка до изгонването на кръволока! – извиках аз. – Сплотявайте се около факултетните комитети! Предявявайки исканията си за по-справедлива изпитна система, битови условия, заплащане на стажа и други!" На помощ на полицията дойде пожарната команда.
На другия ден излезе специален брой на вестник „Студентско знаме". Там се описваше станалото, даваха се указания за по-нататъшните борби. Като не ни надви с арести и побоища, властта чрез Министерство на просветата затвори университета за един месец. Така студентите бяха отстранени от София и демонстрациите затихнаха.
Така завърши една от големите акции на народното студентство по това време. Тя повдигна борческото настроение не само сред студентите, но даде благоприятно отражение и върху други масови прояви срещу реакцията, организирани от партията и комсомола. И студентите все по-активно започнаха да се включват в акциите на партията.

Нашата студентска младеж живя високо идейно, всеотдайно. С младежки ентусиазъм участваше в борбите на работническата класа, на народа под ръководството на партията и комсомола. И ние си спомняме това с чест и удовлетворение.

Целият текст:
http://www.septemvri23.com/spomen_za_BONSS.htm




Гласувай:
13



1. strannica - Ти да видиш... Още един... Луд (ДС) умора няма!
03.11.2013 19:00
Наглост! Агент на ДС и депутат от БСП: С окупацията студентите връщат чл. 1 от старата Конституция
Румен Гечев е поредният агент на Държавна сигурност, който си позволява след началото на студентската окупация и протест да морализаторствува.

Няма никакви съмнения, че тази окупация е политическа. 14 души окупират една от най-големите зали на университета (УНСС, б.а.), тези 14 души имат политически искания. Това е грубо нарушение на закона за автономията на ВУЗ-вете и това, което мен ме безпокои като гражданин, депутат, професор, е, че ние на практика толерираме връщането на чл.1 от Конституцията.
Ние едвам извадихме партиите от университети, сега някои хора, които взеха 137 гласа на изборите и искат да управляват, те използват 14-15 или 100 студенти, за да разиграват 23 000 студенти. Това е изумително”...
...
Сайтът desebg.com припомня, че той беше разкрит като нещатен сътрудник на Първо главно управление на ДС още през 2001 г. от тогавашната комисия по досиетата, оглавявана от Методи Андреев. В доклада й се посочва, че Гечев е събирал информация за чужди граждани.
...
Вербуването му за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 1987 г. съвпада с изпращането му на специализация по икономика в Университета в Илинойс, САЩ (1987-1988). По това време Гечев е 31-годишен. Привличането му към сътрудничество е извършено от отдел 10 на ПГУ, който ръководи агентите, вербувани по секретния щат на разузнаването.
Досието му е запазено и в него се съдържат и собственоръчно написани от агента агентурни донесения.
...
Гечев е вицепремиер и министър на икономическото развитие в претърпелия пълно фиаско кабинет Виденов, който държи първо място по една печална статистика, тази за най-голям брой на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в съставите на Министерския съвет от 10 ноември 1989 г. насам, включително и премиерът Жан Виденов.

Още:
http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/1528--1-
цитирай
2. legna - :0
15.11.2013 22:11
http://www.youtube.com/watch?v=JYviOEuF4Lo#t=97
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500852
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985