Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2014 13:38 - Еретична версия – любимият на терористите С4 причинил гигантския взрив в Горни Лом
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 1967 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Собственикът Валери Митков премълчава тайни, няма как да се стигне до истината, щом масони ще се саморазследват, предупреждава Николай Марков

С две основни версии, експерти и свързани със зловещата трагедия в Горни Лом се опитват да обяснят на обществото случилото се - случаен взрив на противопехотна мина, довел до трагедията, или атентат. Първата е по-масова като внушение, а втората се появи почти седмица по-късно, като основният й изразител е собственикът на завода проф. Валери Митков. Но и двете се разминават с факти и събития и създават усещането, че около този разрушителен и смъртоносен инцидент, отнел живота на 15 души, витаят и много неясни и недоизказани обстоятелства, които хвърлят подозрения и в други посоки.

Faktor.bg потърси гледната точка за причините за трагедията на полковник Николай Марков - бивш гард в НСО, възпитаник във Воненото училище във Велико Търново и познавач на проблемите в националната сигурност . Той има свои хипотези и версии, които се опитва да подреди в по-плътен баланс с фактите.

Марков категорично отхвърля възможността такова взривно чудо да се сътвори от една или дори от няколко противопехотни мини. Собственикът проф. Митков, който е признат експерт в областта на взривните вещества, също е убеден, че от една мина това не може да се случи, а и в завода според него е нямало 800 хил. мини, както се твърди в някои медии.

„Фабриката „ Миджур” е с основна дейност производство на пластични експлозиви. За да се взриви един цех за утилизация на боеприпаси, в случая пехотни мини, всеки военен или запознат с тази специфика знае, че дори да бъдат взривени няколко такива в помещение с други допълнително складирани, те не биха могли да предизвикат такава верижна реакция. В този случай последствията също нямаше да бъдат такива. Остава отворен въпросът дали под или встрани до изпарилия се цех не е имало складирано друго пластично вещество? Например С4 , 

този специален експлозив може да предизвика такива поражения

В основата си С4 състои от 91% хексоген, 2,25% уистанекс, 5,31% диоктилсебацинат и 1,44% течна смазка. Хексогенът има разнообразни приложения , включително и такива, забранени от закона. Реално никой няма пълна яснота дали в този завод освен утилизация на противопехотни мини не са се осъществявали и други производства, някои вероятно и забранени от закона. Единствено собственикът знае цялата истина, но единствено на неговата съвест остава дали я казва цялата пред обществото, или я споделя с разследващите. Ако хипотетично допуснем, че утилизацията на мини е просто цветната завеса, зад която са се произвеждали или складирали нерегламентирано и други опасни продукти, например С4, напълно реално е днес на мястото на инцидента да е останал просто един кратер, а огромни стоманобетонни конструкции - просто да са се изпарили и от тях да не е останала и следа. Явно в завода „Миджур” се е случил някакъв форсмажор, който се разминава с фактическите неща, които ни се представят”, излага хипотеза си Николай Марков.

Експертът по взривове полковник Иван Бояджиев е категоричен, че такъв взрив не е виждал през живота си. Такава е позицията и на други специалисти от сектора, които също потвърждават, че с такова чудо не са се сблъсквали в практиката си. Николай Марков привежда като аргумент и факта, че подобни инциденти във военните ни производства се случват периодично – през година – две, винаги има някакви частични разрушения, но

за първи път се изпаряват буквално сгради, машини и всичко изчезва

„Ако евентуално е имало складирани количества хексоген, този страшен взрив е обясним. Но това вещество не е разрешено и собствениците на завода трябва да обяснят за какво го ползват, може да им е бил необходим за детонатори”, коментира Марков.

Той прави и уточнението, че в момента експертите говорят за взрив с тротилов еквивалент, но съвсем не е задължително взривеното вещество да е тротил. В случая просто тротиловият еквивалент е само мерна единици за мощност на взрив и е грешна посоката, че причинителят на супер разрушителната трагедия е тротил.

Експертът припомня още, че у нас не съществуват лицензи за утилизация, а за тази дейност се използват фирмите, които имат лиценз за работа с взривни вещества. Преди време е имало такова предложение до Народното събрание, но законодателят не е приел подобни промени. Така, вместо армията да се занимава с тази деликатна дейност, утилизация е концентрирана от лобисти в частни ръце и се извършва от лица, които притежават лиценз за производство на взривни вещества. Такъв е бил и случаят с проф. Митков.

Ако човек се разрови в архивите от времето на комунизма, ще установи, че опасният експлозив С4 е имал българско производство по времето на Живков. За какво точно е използван и по какви направления е изнасян - обществото не знае, но можем само да предполагаме. И преди, и сега този специален експлозив е

на особена почит при терористичните организации

Предполага се, че именно със С4 е извършен атентатът над Уокърби. Експерти са категорични, че въпреки, че в България днес производството му е забранено, не е изключено то да е факт и по нелегални канали да се изнася за терористични организации или паравоенни формирования в различни размирни точки на света. Ситуацията била подобна като със синтетичната дрога. Тя официално е забранена и на книга не се произвежда в България, но в цял свят се славим като един от най-големите производители на амфетамини. Констатацията присъства и във всеки годишен доклад на Държавния департамент на САЩ. Не е изключено подобна да е тайната схема и около С4 или други производни на хексоген, за които има голям нелегален пазар. В сравнение с тях тротилът е като детска играчка.

„Другата хипотеза, която може да разсее мрака около взрива, е следствие от наличието на количества хексоген във фаталния завод, но в комбинация със съмненията на собственика, че става дума за целенасочен атентат. Проф. Митков образно посочи, че взривът може да е задействан от София, Белград или Ню Йорк и за него това е логичното обяснение. Но ако продължим да размишляваме в тази интересна посока съвсем не е изключено предполагаемият терористичен акт да е поръчан именно като наказателна акция, да предположим от външни сили, заради факта, че там се произвежда и изнася нелегално С4 или други производни на хексогена пластични експлозиви. Възможно е именно с такива материали, произведени у нас, някъде в света да се е случил кървав атентат и инцидентът в Горни Лом да е отмъщение за това, или да е следствие от провалена, или неизпълнена поръчка, нелоялна конкуренция и т.н. Тоест, причината и мотивът, за да се стигне до този кървав терористичен акт, както смята собственикът, да произтичат именно от негови тайни действия, контакти и партньори, за които не знаем”, допуска Николай Марков. Той обаче е категоричен, че въпреки личната трагедия със загубата на сина си Валери Митков си позволява недопустимо, лансирайки тезата за саботаж и тероризъм, да прехвърли целия негатив върху държавата.

„Опитът на собственика да внуши публично извършен срещу фабриката терористичен акт е показателен за много неща. Най-лошата съставка обаче е прехвърлянето на личната отговорност към държавата и

петното върху България,

че терористи взривяват заводи с работниците в европейска страна, а службите за сигурност -бездействат. Не е честно. Многото актове за трудовата дисциплина, отнетият на два пъти лиценз и свидетелствата на работници също потвърдиха безотговорността на собственика. Но не на държавата, а на един безотговорен наш съгражданин”, казва Марков. Той смята, че при тази версия на проф. Митков остава открит въпросът - той, занимавайки се със дейност със специален режим, имал ли е изградени необходимите звена за сигурност, как са действали и какво са предприели, за да не се стигне до тази драма.

„Ако не е плащал на работниците си добри заплати, то поне е бил длъжен да отделя сериозни суми за сигурност на това опасно производство”, казва експертът.

Инцидентът в Горни Лом отново отваря със страшна сила и темата за мястото и смисъла от съществуването на българските специални служби, които се издържат от данъкоплатците, но вместо да служат на обществото, през последните години се използват за уреждане на лични сметки и защитаване на корпоративни и мафиотски интереси. Службите ни за сигурност проспаха банковата криза и аферата КТБ, проспаха бежанската вълна и навлизането на джихадисти у нас, а сега се оказа, че са проспали и какво се е случвало в изпарилия се завод в Горни Лом. Още повече, че бившият шеф на НСС ген. Атанасов разкри, че през август ДАНС е правила проверка в предприятието, имало е доклад с констатации, но от него нищо не е последвало.

Бившият служител на НСО Николай Марков се съмнява и, че разследването ще стигне до някаква яснота, а обществото ще научи тайните причини за една огромна трагедия. Причината според него е, че е обявенa мaсонскa сaмопроверкa нa взривения зaвод.

„Хорa, които полaгaт брaтскa клетвa до смърт, ще се проверявaт и рaзследвaт. Нишкaтa минaвa през глaвния прокурор, през глaвaтa нa МВР, шефa нa групaтa от следствието, ДAНС и рaзбирa се стига до собственика, който е Велик майстор на масонска ложа. Как тогава да очакваме спрaведливост зa жертвите, щетите и рaзходите”, пита Марков.

Той е категоричен, че няма друга държaвa от ЕС, в която дa се взривявaт зaводи, а престъпниците да са облечени във влaст.

„Не е нормално обаче хора , които имат претенция за личностно надграждане в едно общество, да приемат всяка дума като агресия към тях. Това поведение е по-характерно за сектите. Стана ясно, че собственикът на фабриката е от академичните среди, но освен това е и Велик майстор на масонска ложа. Питам се, ако Майсторите държат като роби собствените си работници в унизяваща за достойнството работна среда и заплащане , какво представляват в същността си обикновените зидари в България ? Отговор не ми е необходим,  заради личната трагедия на самия майстор, преподавател и родител. Зная обаче, че и загиналите бяха нечии деца, впрочем и родители”, допълва анализа си Марков.

Той смята, че хипотезите му на този етап са по-скоро еретични от гледна точка на разследващите и обвързаностите между тях, но от гледна точка на обществото не би следвало да има неудобна истина, ако тя може да обясни смъртта на 15 невинни.

„На ход са корумпираните ни магистрати, за голяма част, от които масонството също е кич върху главите им, а не човешка ценност”, предупреждава експертът. 

http://www.faktor.bg/petak-13/29990-eretichna-versiya-lyubimiyat-na-teroristite-s4-prichinil-gigantskiya-vzriv-v-gorni-lom.html




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1506318
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985