Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 18:09 - ФЛАШМОБ "ГОЛЯМО ОДЕСКО ХОРО"
Автор: strannica Категория: Регионални   
Прочетен: 3037 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 29.10.2011 00:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
На 29 октомври 2011 г. на един от оживените централни площади „Куликово поле“ в гр. Одеса (Украйна) ще се проведе флашмоб „Голямо Одеско хоро“. Организаторите, Българският младежки клуб "Актив" с подкрепата на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" планират да съберат над 100 младежи, които точно в 15:00 часа (киевско време) ще образуват хоро сред десетки минувачи. Съгласно правилата на флашмоба, цялата акция ще продължи до 15 минути, след което участниците ще се разпръснат.

Поводът за тази акция е Денят на Бесарабските българи. Идеята за този празник е предложена през 1938 г. в България, когато се провеждат официални тържества по повод 100-годишнината от създаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в гр. Болград (Украйна). Той е построен с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е българска светиня и е един от най-големите в миналото и досега за православната християнска общност тук.

 

Петър Добрев, координатор на флашмоба, член на БМК "Актив":

"Този ден е малко по-специален за нас, българите от Бесарабия. Настроението може да се сравни с честването на 3-ти март, деня, който също отбелязваме в Одеса. Имаме с какво да се гордеем – от Бесарабия родом са велики личности като министър-председателят на България Александър Малинов, генералът Данаил Николаев, историкът Димитър Агура и много други, които са участвали във възстановяването на България след Освобождението от турското робство. Чрез организирането на флашмоб „Голямо Одеско хоро“ ние искаме да кажем, че българите в Украйна не са изгубили идентичността си, а българското в нас продължава да живее.

Като част на многонационалната Одеса флашмобът ще е още един повод да разкажем на одеситите и гостите на града повече за нашата култура като и тях ще ги поканим да се включат в хорото".

Първата подобна акция Флашмоб „Българско знаме“ се проведе през месец април 2011 година по случай 135-годишнината на Априлското въстание. Тогава в акцията се включиха над 80 младежа, които образуваха живо българско знаме, държейки над главите бяла, червена или зелена тъкан.

Информационна подкрепа: www.bg-ua.org – Информационен портал «Българите в Украйна».

image

image

image

Станете наши приятели във Facebook: http://www.facebook.com/club.activ

 






Гласувай:
11



1. sparotok - българи
28.10.2011 23:43
Отново хубава новина! Истинския българин си остава българин където и да е, гордее се с произхода си, пази културата си.

Да са живи и здрави истинските Българи!
цитирай
2. strannica - Уважаеми сънародници, Всеки човек ...
29.10.2011 19:56
Уважаеми сънародници,

Всеки човек си има лични празници, които са много важни в живота му. Всеки народ има национални празници, които го обединяват. А ние, българите от Бесарабия, имаме един много специален празник, който не само ни обединява, но и ни кара да погледнем далеч назад към миналото, и с гордо вдигната глава да продължим напред. Днес, на 29 октомвмри, честваме Деня на Бесарабските българи. Това е ден на онези, които преди около 200 години са напуснали България и са поели риска да се заселят в чужда земя, спазвайки българското в себе си. Ден на онези, които са отдали всичко възможно да възпитаят и предадат любовта към родния ни език, култура и обичаи.
Миналото на нашия народ ни дава ярки примери за успехи в образованието, управлението, културата и спорта. Ние, младите българи, сме бъдещето на нашия народ. Искаме да пожелаем на всеки младеж, следвайки примера на нашите предци, да поставя собствени цели и смело да върви към успешната им реализация! Бъдете здрави, силни и упорити! Нека да покажем, че българското ще пребъде!

С уважение,
Алексей Куцарев
Председател на
Български младежки клуб „Актив“

http://www.facebook.com/club.activ
цитирай
3. strannica - Уважаеми сънародници, Честит п...
29.10.2011 20:00
Уважаеми сънародници,
Честит празник – Ден на бесарабските българи!

Преди около два века съдбата е накарала стотици българи да напуснат България, търсейки нов живот. Голяма част се заселват в безлюдната, по онова време, Бесарабия. Българите успяват не само да създадат нови селища, инфраструктура и огнища на образование и духовност, но и да запазят националната си самобитност и уникалните многовековни традиции в условията на различни политически режими. Сред потомците на бесарабските българи са десетки пълководци, учени и политически дейци, които имат безспорен принос в Освобождението на България и възстановяването на нейната държавност.
Днес бесарабските българи продължават активно да участват в политическия, икономическия, обществен и културен живот на Украйна. През последните 20 години значително е нараснал броят на обществени организации, културни и образователни центрове, художествени колективи, работят български медии.
Времето е доказало, че българите винаги са били силни, трудолюбиви и достойни за уважение хора. Нашият дълг пред времето е да продължим да работим усърдно за развитието, запазването и популяризацията на българщината, за да могат и нашите деца също така да се гордеят с предците си.
Скъпи сънародници, позволете ми от името на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ да ви честитя този празник. Пожелавам ви здраве, щастие и благополучие - на вас и вашите семейства. Нека сърцата ви се препълват с гордост, че сте българи, и дано с не по-малко стремеж да постигате целите си.

С уважение,
Юрий Граматик
Президент на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

http://www.facebook.com/pages/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/157173617647677
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1505211
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985